Tak for alle de gode henvisninger. Jeg håbede bare at man kunne få det på Israels Plads eller et andet grøntorv. Valby måske.
Så jeg skal nok have fat i min mor for at høre om vi kan nøjes med færdigrippet kål. (Hun bliver næppe glad for at høre at jeg må gå på kompromis).
Jeg vil bare lige sige – ingen jul i min familie uden vendsysselsk grønlangkål. Denne spise er ikke sprunget over én jul siden mine oldeforældre levede – og var sikkert en tradition endnu længere tilbage. Men den skal tilberedes på en særlig måde. Og det er korrekt at det tager lang tid, men det er er del af charmen (julehyggen).
Her er den oprindelige opskrift:
Røget og saltet grisehoved.
Vand kun til hovedet er dækket
Herbamare kommes i (en top teskefuld).
En suppevisk (porre med top, persillerod, pastinak, selleri).
Det hele skal sættes over i koldt vand!
Småkoges i en time – prik i det og mærk om det er mørt.
5 stokke grønkål:
Træk bladene af: rippes så også stilken gennem hvert enkelt blad tages fra.
Bladene skylles.
Grønkålen proppes ned i vandet fra kødet.
Koges i en time (til halvanden).
Vandet hældes fra. Kommes i dørslag eller fad.
Klemmes til kugler.
Servering:
Kuglerne brankes på pande med masser af smør/margarine til lige før det er brændt på.
Skiver af grisehovedet serveres til med sennep.
- Og snaps!