| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Forklaringen på at mange epiger drikker al~ Fra : Andrea | 
  Dato :  16-03-10 11:37 |  
  |  
 
            Jvf. en undersøgelse foretaget af "The National Center on Addiction
 and Substance Abuse at Columbia University" så skyldes det faktum at
 mange teenagepiger drikker for meget at de dater fyre der er for
 gamle.
 http://www.girlslearndifferently.com/girls_education/should-you-let-your-daughter-date-an-older-boy.php
Hvis der er mere end 2 års forskel mellem drengen og pigen i et
 forhold hvor at drengen er ældst, så stiger risikoen for overdreven
 alkoholindtagelse. Af test-gruppen, som bestod af 1.000 piger var der
 4 forhold som gør sig gældende:
 1) Hvis pigen var sammen med fyren mere end 25 timer om ugen, så var
 sandsynligheden for at der blev drukket alkohol dobbelt så stor.
 2) Hvis der blev brugt endnu mere tid, så fordoblede risikoen sig.
 3) 58% af de piger som havde en fyr der var mindst 2 år ældre end dem
 selv drank, hvorimod der i gruppen af pebermø'er kun var 25% der nød
 alkohol.
 4) Halvdelen af de piger som havde fyre der var mindst 2 år ældre røg
 fjolletobak sammenlignet med 8 % af resten. 65% nød normal tobak
 sammenlignet med 14 % af restgruppen.
 Bemærk at artiklen anbefaler at forældrenes kontrol af datingen skal
 strække sig langt ind i tyverne. Faktisk indtil det 25'ende år.
 Umiddelbart kunne man afskrive ovennævnte research rapport som nonsens
 kommende fra bibelbæltet, men det hysteri vi så i 80'erne omkring
 rygning og alkoholindtagelse i USA har forplantet sig til Danmark.
 University of Columbia er ikke en hvilken som helst anden skole. Vi må
 nok forberede os på at forebyggelseskommisionen vil have anbefalinger
 som ovennævnte omkring år 2020.
 Så hvis der er nogle teenage forældre derude der bekymrer sig over
 ungerne drikkeri, så er her hvad den ypperste forskning er kommet frem
 til. Der er med andre ord mulighed for at være på forkant inden at
 folketinget priser forebyggelseskommisionens rapporter og lovgiver
 udfra kommisionens skrækscenarier.
 Mvh
 A. Burns.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Peter Knutsen (17-03-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  17-03-10 02:05 |  
  |   
            On 16/03/2010 18:36, Andrea wrote:
 > Jvf. en undersøgelse foretaget af "The National Center on Addiction
 > and Substance Abuse at Columbia University" så skyldes det faktum at
 > mange teenagepiger drikker for meget at de dater fyre der er for
 > gamle.
 [...]
 
 Og Danmark har en dating-kultur der i det mindste delvist er 
 sammenlignelig med den USAnske?
 
 (hint: Rungende *NEJ*!)
 
 (Det samme gælder i øvrigt i høj grad den danske alkoholkultur blandt 
 teenagere, kontra den USAnske alkoholkultur. Ikke dermed sagt at 
 alkoholkulturen blandt voksne er den samme)
 
 
 Jeg læste for et par år siden en artikel, om at årsagen til at unge 
 danske piger drikker alkohol, er at de er sammen med drenge på 
 gruppebasis, altså hvor man er *flere* sammen i en løsere defineret 
 social kontekst ("hænge ud", "klassfest", "fest", "på disko"), ikke den 
 meget tungt protokollerede kontekst som en USAnske "date" er, hvor man 
 på forhånd ganske godt ved hvad der skal ske og hvornår, og hvad der 
 forventes af én, fordi der er 117 tons uskrevne regler som alle har 
 kendt til siden de gik i 3. klasse.
 
 De danske piger drak alkohol, ifølge artiklen, for at gøre indtryk på 
 og/eller blive accepteret af drengene, og formodentlig også fordi 
 drengene opmuntrede dem til det, og leverede alkoholen. Artiklens pointe 
 var at når piger - i en vis, forholdsvis ung aldersgruppe - var sammen 
 alene, *uden* drenge, så drak de ikke (eller jo, de drak té eller sodavand).
 
 Nærmere undersøgelser af sagen ville så absolut være en god idé, men det 
 har kun værdi hvis man er opmærksom på de *store* forskelle der er 
 mellem dansk ungdomskultur, herunder dansk alkoholkultur (henholdsvis 
 alkoholkultur blandt unge og blandt voksne), og USAnsk ungdomskultur.
 
 (Ovenstående er med forbehold for at dansk ungdomskultur kan være blevet 
 fuldstændig sindsygt ekstremt "amerikaniseret" i de år der er gået siden 
 jeg var en del af den - jeg er årgang 1977 - hvilket jeg dog betragter 
 som værende uendeligt usandsynligt.)
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Per Vadmand (17-03-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Per Vadmand | 
  Dato :  17-03-10 10:10 |  
  |  
 
            Peter Knutsen wrote:
 > (Ovenstående er med forbehold for at dansk ungdomskultur kan være
 > blevet fuldstændig sindsygt ekstremt "amerikaniseret" i de år der er
 > gået siden jeg var en del af den - jeg er årgang 1977 - hvilket jeg
 > dog betragter som værende uendeligt usandsynligt.)
 Jeg er stort set enig i din vurdering, Peter, men får lyst til at supplere 
 med et punkt, hvor jeg oplever, at den nuværende generation af unges 
 alkoholkultur har ændret sig stærkt fra min.
 Det er mit indtryk, at man i dag i højere grad drikker med det udtrykkelige 
 formål at blive fuld - og KUN med det formål. I min generation kunne det 
 også somme tider være formålet, men langt oftere drak vi, fordi vi syntes, 
 det smagte godt eller for at hygge os sammen med den frigjorthed en bajer 
 eller to giver.
 I dag ser jeg de unge drikke sød vand til mad eller i arbejdspauser, ikke et 
 enkelt glas vin eller en øl. Øl og spiritus rører de stort set kun, når 
 formålet er at feste og "drikke sig i hegnet".
 Rent bortset fra, at tanken om sød cola i stedet for rødvin til en god bøf 
 eller kondivand til en sildemad i stedet for øl og snaps er mig en 
 vederstyggelighed, undrer jeg mig over, at spiritussen bliver brugt med 
 beruselse som formål, ikke som en nydelse i sig selv.
 Har andre observeret det samme?
 Per V
 -- 
 Læs om "mit liv som fugl" på bogguide her:
 http://www.bogguide.dk/meninger.asp?_unr=1526340. 
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Holst (17-03-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Holst | 
  Dato :  17-03-10 10:39 |  
  |   
            
 Per Vadmand wrote:
 
 > Jeg er stort set enig i din vurdering, Peter, men får lyst til at supplere 
 > med et punkt, hvor jeg oplever, at den nuværende generation af unges 
 > alkoholkultur har ændret sig stærkt fra min.
 > Det er mit indtryk, at man i dag i højere grad drikker med det udtrykkelige 
 > formål at blive fuld - og KUN med det formål. I min generation kunne det 
 > også somme tider være formålet, men langt oftere drak vi, fordi vi syntes, 
 > det smagte godt eller for at hygge os sammen med den frigjorthed en bajer 
 > eller to giver.
 
 Jeg er helt enig. Jeg er selv født i 1970, og navnlig i min studietid 
 blev der helt sikkert drukket meget. Men drikkeriet var så at sige en 
 biting. Vi var primært sammen for at hygge os, og mens vi hyggede os fik 
 vi nogle øl eller lignende.
 
 Min kæreste derimod er noget yngre end jeg - hun er født i starten af 
 80'erne. For mig virker det meget til, at hun netop har været vant til 
 at drikke med det formål at blive fuld. Hun taler om, at hun "trænger 
 til at drikke sig i hegnet" og lignende. Formålet med drikkeriet er at 
 blive fuld - og stort set kun det.
 
 Og det er såmænd ikke kun hende, der giver udtryk for sådant. Jeg har 
 mange gange oplevet lignende blandt andre, der er jævnaldrende med hende.
 
 Jeg skal bestemt ikke pudse glorien og påstå, at vi var bedre i mine 
 unge dage. Men jeg har virkelig ALDRIG oplevet, at jeg og mine venner 
 gav udtryk for, at vi trængte til at drikke os stangstive eller lignende.
 
 Det kan stort set opsummeres til følgende:
 
 Os fra starten af 70'erne: Vi åbner den første øl med det formål at 
 hygge os - og efter det følger måske øl på øl og vi ender med at blive 
 stangstive.
 
 Dem fra starten af 80'erne: De åbner den første øl med det formål at 
 åbne ti mere og blive stangstive.
 
 > I dag ser jeg de unge drikke sød vand til mad eller i arbejdspauser, ikke et 
 > enkelt glas vin eller en øl. Øl og spiritus rører de stort set kun, når 
 > formålet er at feste og "drikke sig i hegnet".
 
 Jeg synes nu nok, at jeg såvel blandt min egen aldersgruppe som min 
 kærestes oplever, at man sagtens kan drikke en øl eller et glas vin til 
 maden.
 
 Men i en udstrækning vil jeg give dig ret. Blandt hendes årgang er der 
 efter min mening en tendens til, at hvis vi er startet med at åbne en 
 flaske vin til maden, så kan man næsten lige så godt fortsætte og drikke 
 sig i hegnet.
 
 Jeg er dog godt klar over, at folk i pensionsalderen som dig er fra en 
 generation, hvor øldrikkeri til frokost og lignende var meget mere 
 udbredt. I dag drikkes der jo slet ikke øl på arbejdspladserne på samme 
 måde som i din ungdom.
 
 > Rent bortset fra, at tanken om sød cola i stedet for rødvin til en god bøf 
 > eller kondivand til en sildemad i stedet for øl og snaps er mig en 
 > vederstyggelighed, undrer jeg mig over, at spiritussen bliver brugt med 
 > beruselse som formål, ikke som en nydelse i sig selv.
 > 
 > Har andre observeret det samme?
 
 Absolut.
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Peter Knutsen (17-03-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  17-03-10 12:34 |  
  |   
            On 17/03/2010 10:09, Per Vadmand wrote:
 [...]
 > Har andre observeret det samme?
 
 Ja, og det var også tilfældet da jeg ver teenager for halvandet årti 
 siden. Den danske drukkultur har ændret sig. Det er muligt at du 
 overdriver en smule, men teenagere i starten/midten af 1990'erne drak 
 primært for virkningens skyld. Sekundært måske, som den artikel jeg 
 husker var inde på, for at være seje og være med.
 
 Bemærk dog én ændring, nemlig at man i dag kan købe færdigblandede 
 drinks med sødere smag, altså Smirnoff Ice og lignende, en art sodavand 
 med vodka i (der dog, til producenternes forsvar, ikke står sammen med 
 de almindelige børnevenlige sodvand - så ved de jo godt, at de kommer på 
 forsiden!). Det fandtes såvidt jeg ved ikke i 1990'erne, bortset fra at 
 jeg én gang så færdigblandet rom & cola på dåse i en tysk grænsebutik, 
 og disse ny alkosodavand har efter sigende gjort at især pigerne drikker 
 mere, da de ikke rigtig bryder sig om smagen af øl og vin, men nemt kan 
 hælde de sødere ting ned.
 
 Du har ret i at vin/øl til maden er mindre udbredt i dag blandt unge 
 (jeg ved ikke om det er lidt mindre eller mege mindre), men bemærk dog 
 at mange virksomheder i dag har en nultolerancepolitik over for alkohol 
 i arbejdstiden, inklusive til frokosten. Det kan have spillet - lidt - ind.
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |