/ Forside / Interesser / Hus og have / Hus og have / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Hus og have
#NavnPoint
Nordsted1 30351
3773 24011
pbp_et 20871
dova 19847
ans 15297
stig54 12614
vagnr 12599
transor 11828
katekismus 10999
10  trimare46 9702
Stege grønne tomater
Fra : Preben R. Sørensen


Dato : 11-10-11 00:28

Smager faktisk ret godt. Men kan det være giftigt?

--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk


 
 
Martin Bak (11-10-2011)
Kommentar
Fra : Martin Bak


Dato : 11-10-11 11:20


"Preben R. Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev i en meddelelse
news:4e937f90$0$294$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> Smager faktisk ret godt. Men kan det være giftigt?
>
>
Fra: http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/tomat/1092.html

"Er grønne tomater giftige?
Et stadigt tilbagevendende spørgsmål er, om det er forsvarligt at spise
grønne tomater. De ligner kartoffelplantens og sort natskygges frugter og er
i samme familie, så tanken er nærliggende, da ingen af disse frugter bør
nydes. På mange hjemmesider kan man læse der, at grønne tomater ikke bør
spises, da de ligesom stængel og blade har et højt indhold af alfa-tomatin,
som er giftigt.

En forespørgsel i Fødevaredirektoratet i 2004 gav dette svar fra Ulla
Bertelsen, Akademisk medarbejder i Kontor for Fødevaresikkerhed, FAZ:

»Fødevaredirektoratet vurderer ikke at indtag af alfa-tomatin via grønne
tomater er et sundhedsmæssigt problem. Begrundelsen er, at
toksicitetsundersøgelser ikke tyder på, at alfa-tomatin er mere toksisk end
glycoalkaloider i kartofler (hverken de gastro-intestinale eller de
neurotoksiske effekter). Indholdet af alfa-tomatin (20-200 mg/kg) i grønne
tomater er omtrent som glycoalkaloider i kartofler (20-150 mg/kg) og
konsumeringen af grønne tomater skønnes at være langt lavere end af
kartofler i Danmark. De toksikologiske undersøgelser af dette område er dog
sparsomme og utilstrækkelige, men ud fra den viden, vi har i dag, anses
indtag af grønne tomater ikke for at være et sundhedsmæssigt problem.«"


--
Martin
http://www.martinbak.dk



Cykelsmeden (11-10-2011)
Kommentar
Fra : Cykelsmeden


Dato : 11-10-11 12:31

Den 11-10-2011 12:19, Martin Bak skrev:
> Indholdet af alfa-tomatin (20-200 mg/kg) i grønne
> tomater er omtrent som glycoalkaloider i kartofler (20-150 mg/kg) og
> konsumeringen af grønne tomater skønnes at være langt lavere end af
> kartofler i Danmark. De toksikologiske undersøgelser af dette område er dog
> sparsomme og utilstrækkelige, men ud fra den viden, vi har i dag, anses
> indtag af grønne tomater ikke for at være et sundhedsmæssigt problem.«"

>> Det er vel et spørgsmål om dosis. I de mængder man normalt spiser
>> dem, gør de ingen skade. Jeg lever da endnu

Kan det forstås således at en enkelt kartoffel med lidt grønt for enden
absolut ikke skal anses for giftigt?
Jeg har altid været hysterisk med at smide nyopgravede op, som har fået
antydning af lys.

//finn

Martin Bak (11-10-2011)
Kommentar
Fra : Martin Bak


Dato : 11-10-11 13:26


"Cykelsmeden" <afsender@not2old.dk> skrev i en meddelelse
news:4e9428f1$0$303$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> Den 11-10-2011 12:19, Martin Bak skrev:
>> Indholdet af alfa-tomatin (20-200 mg/kg) i grønne
>> tomater er omtrent som glycoalkaloider i kartofler (20-150 mg/kg) og
>> konsumeringen af grønne tomater skønnes at være langt lavere end af
>> kartofler i Danmark. De toksikologiske undersøgelser af dette område er
>> dog
>> sparsomme og utilstrækkelige, men ud fra den viden, vi har i dag, anses
>> indtag af grønne tomater ikke for at være et sundhedsmæssigt problem.«"
>
> >> Det er vel et spørgsmål om dosis. I de mængder man normalt spiser
> >> dem, gør de ingen skade. Jeg lever da endnu
>
> Kan det forstås således at en enkelt kartoffel med lidt grønt for enden
> absolut ikke skal anses for giftigt?
> Jeg har altid været hysterisk med at smide nyopgravede op, som har fået
> antydning af lys.
>
Jeg forstår det sådan, at sammenligningen er med kartofler der /ikke/ har
noget grønt på sig. Altså at også de kartofler vi ellers fortærer i rå
mængder, indeholder glycoalkaloider, men i så ringe mængde, at det anses for
ubetydeligt.

--
Martin
http://www.martinbak.dk



Martin Larsen (11-10-2011)
Kommentar
Fra : Martin Larsen


Dato : 11-10-11 16:27

Cykelsmeden wrote:

> Kan det forstås således at en enkelt kartoffel med lidt grønt for enden
> absolut ikke skal anses for giftigt?
> Jeg har altid været hysterisk med at smide nyopgravede op, som har fået
> antydning af lys.

Jeg skærer det bare fra. Der er sikkert noget af stoffet længere inde,
men jeg har aldrig kunnet mærke det.

Det er desuden ikke kun lys der fremmer dannelsen af stoffet. Stød,
"øjne" og andre skader kan også gøre det.

ebbe hansen (11-10-2011)
Kommentar
Fra : ebbe hansen


Dato : 11-10-11 17:42

On Tue, 11 Oct 2011 13:30:57 +0200, Cykelsmeden <afsender@not2old.dk>
wrote:

>Den 11-10-2011 12:19, Martin Bak skrev:
>> Indholdet af alfa-tomatin (20-200 mg/kg) i grønne
>> tomater er omtrent som glycoalkaloider i kartofler (20-150 mg/kg) og
>> konsumeringen af grønne tomater skønnes at være langt lavere end af
>> kartofler i Danmark. De toksikologiske undersøgelser af dette område er dog
>> sparsomme og utilstrækkelige, men ud fra den viden, vi har i dag, anses
>> indtag af grønne tomater ikke for at være et sundhedsmæssigt problem.«"
>
> >> Det er vel et spørgsmål om dosis. I de mængder man normalt spiser
> >> dem, gør de ingen skade. Jeg lever da endnu
>
>Kan det forstås således at en enkelt kartoffel med lidt grønt for enden
>absolut ikke skal anses for giftigt?
>Jeg har altid været hysterisk med at smide nyopgravede op, som har fået
>antydning af lys.
>
>//finn

Citat: Landbrugsrådets forskning
--------
Er kartofler giftige?
Kartoffelen er ikke giftig.
Kartoffelplanten er giftig.
Grønne pletter på kartoffelskrællen er giftige
og skal skæres væk før tilberedning.
Er større dele af kartoflen grøn, skal den kasseres.

Hvorfor bliver kartofler grønne?
Ligger kartoflen i lys – både sollys og elektrisk lys,
dannes giftstofferne solanin og chaconin og kartoflen bliver samtidig
grøn.
Grønne kartofler skal kasseres på grund af giftstofferne,
der kan give hovedpine, mavesmerter og diarre.
----------------------------------
Om grønne tomater ved jeg ikke, men vi har spist dem i mange år,
alle de små grønne sidst på året sylter vi som asier, smager
fantastisk godt, og jeg skifter kun underbukser som normalt
mvh Ebbe












Martin Larsen (11-10-2011)
Kommentar
Fra : Martin Larsen


Dato : 11-10-11 12:01

Preben R. Sørensen wrote:

> Smager faktisk ret godt. Men kan det være giftigt?

Det er vel et spørgsmål om dosis. I de mængder man normalt spiser dem,
gør de ingen skade. Jeg lever da endnu :)

Preben R. Sørensen (11-10-2011)
Kommentar
Fra : Preben R. Sørensen


Dato : 11-10-11 23:10

Tak for svar.

Kan man forvente at giften forsvinder ved stegning?


--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk


Martin Bak (12-10-2011)
Kommentar
Fra : Martin Bak


Dato : 12-10-11 08:16


"Preben R. Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev i en meddelelse
news:4e94bea3$0$305$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> Tak for svar.
>
> Kan man forvente at giften forsvinder ved stegning?
>
>
For mere præcise svar kan du prøve at spørge i dk.kultur.mad+drikke. Der er
skribenter der, som ved ret meget om mad på den videnskabelig måde.

--
Martin
http://www.martinbak.dk



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408934
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste