On 09-06-2011 11:58, Martin Larsen wrote:
> Jeg har lige købt denne køkkenmaskine
>
http://www.witt.dk/Kenwood_De_Longhi/Kenwood/Koekkenmaskiner/KMC560
>
> Den skal primært bruges til dejæltning, og i den forbindelse mangler jeg
> lidt råd.
>
> Nu har jeg bagt brød i herrens mange år, og aldrig med opskrift. Jeg
> blander bare sammen hvad jeg lige har lyst til, og jeg kan let mærke når
> dejen har fået nok mel mv. Tilsvarende ved jeg når dejen føles færdigæltet.
>
> Man hvad gør man egentligt på en maskine hvor man jo netop ikke har
> fingrene i dejen? Hvordan ved man når der er nok mel i, og hvordan ser
> man at dejen er æltet færdig?
>
> Er det noget man fx lærer at lytte sig frem til?
Madmoren hedder hun Camilla - anyway hun har vist en del
forskellige brød, som jeg husker det mht hvornår dejen er
æltet nok på maskinen er når den trækker tråde. Men se om
ikke programmet er på nettet. Hun har mange goe tips.
Mht hvor fugtig en dej skal være - det kommer an på så meget.
Mine deje er meget meget fugtig, på grænsen til at de ikke
kan håndæltes. Men når den har stået en halv times tid samler
den sig og man kan stikke fingrene i den. Men nu foretrækker
jeg køleskabs hævede brød. Så dejen skal kun lige røres sammen
så den er homogen, ind i køleren i fra 12 timer og op til
flere dage. Derfra ryger den i en knaldvarm ovn med damp
og det er så det. Store huller ala en emmentaler sej krumme
og knasende sprød skorpe, herlig smag, selvom det kun er
mel, vand og salt.
-max-