"Mogens" <myname@mysite.dk> skrev i meddelelsen
news:4cadf329$0$23765$14726298@news.sunsite.dk...
> Nu vil nogle af vinsnobberne nok løbe skrigende væk, men vil alligevel
> dele en oplevelse med jer andre.
>
> Efter at vi på Tenerife fik serveret en flaske rødvin direkte fra
> køleskabet (ca. 4-5 grader varm/kold) - hvilket vi umiddelbart var lidt
> chokkede over - har vi lært at sætte pris på en kold eller i hvert fald
> kølig rødvin.
>
> Al teori siger at man smager mindre jo koldere noget er, men dels er en
> kold/kølig rødvin meget forfriskende, og dels synes jeg faktisk at man
> ofte får nogle andre og mere spændende smagsoplevelser ud af en sådan
> nedkølet vin.
>
> Vi troede det havde noget at gøre med den Listan Negra drue man bruger i
> Orotava dalen på Tenerife (vinene derfra er iøvrigt overraskende gode),
> men vi drikker idag alle rødvine kølige.
>
> Den gængse drikketemperatur på rødvine er ofte angivet til 16-18 grader
> hvilket retfærdigvis også ligger 4-6 grader under den temperatur den
> typiske dansker serverer vin ved. Men vi drikker ofte vin direkte fra
> køleskab (ej et vinkøleskab), og drikker typisk mindre slurke, hvorfor man
> (vi i det mindste) nyder vinen og smagsoplevelsen langt mere end vi gjorde
> før.
>
> Nåh, men det var til almindelig inspiration til de i gruppen der ikke
> altid gør i morgen som de gjorde i går :)
Det er en glimrende ide at drikke en simpel og frugdrevet rødvin kold - det
gør man i stor udstrækning i de lande, hvor man har en lang vintradition
og -produktion. Men det ville være synd at gøre det ved store komplekse
vine, omend mange danskere og restauranter overdriver begrebet tempereret.
Meget få vine har fordel af at blive mere end 20 grader og de fleste gerne
omkring 18 grader. Jo lavere temperatur jo mere frugt og jo mindre alkohol,
kompleksitet og 'rygrad'. Men ved en stor vin vil det være synd at drikke
den afkølet.
vh
Jan
--
Billeder:
http://album.boegh.net