/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
MikroFiltreret????
Fra : cykelsmeden


Dato : 12-07-10 09:54

fik lige et par liter mælk med hjem fra Arla.

Den var mærket "Mikrofiltreret", angiveligt for at fjerne bakterier som
nedsætter mælkens holdbarhed!!!

Hvad er det Arla har gang i? - er det en ny benævnelse for at dække
over noget utilstedeligt a la "neutralmarineret"?? Der skal s.. da ikke
være fremmede bakterier i mælken, ejheller uden filtrering.

hvem ved hvad?

finn

 
 
Martin [TMM] (12-07-2010)
Kommentar
Fra : Martin [TMM]


Dato : 12-07-10 13:56

Hej
On 12-07-2010 10:53, cykelsmeden wrote:
> Den var mærket "Mikrofiltreret", angiveligt for at fjerne bakterier som
> nedsætter mælkens holdbarhed!!!

Jeps, og det virker ganske godt.

> Hvad er det Arla har gang i? - er det en ny benævnelse for at dække over
> noget utilstedeligt a la "neutralmarineret"?? Der skal s.. da ikke være
> fremmede bakterier i mælken, ejheller uden filtrering.

Har du evt. prøvet at læse hvad der egentligt står? Nej, det tænkte jeg
nok. Der står jo også netop at de fjerner de bakterier der nedsætter
holdbarheden.
Skal der så heller ikke være bakterier i ost?
Har du nogensinde prøvet at kigge på en ost igennem et mikroskop?

> hvem ved hvad?

Du gør tydeligvis ikke.

/Martin

Linde (12-07-2010)
Kommentar
Fra : Linde


Dato : 12-07-10 20:30


"cykelsmeden" <news@not2old.dk> skrev i meddelelsen
news:4c3ad821$0$36559$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> fik lige et par liter mælk med hjem fra Arla.
>
> Den var mærket "Mikrofiltreret", angiveligt for at fjerne bakterier som
> nedsætter mælkens holdbarhed!!!
>
> Hvad er det Arla har gang i? - er det en ny benævnelse for at dække over
> noget utilstedeligt a la "neutralmarineret"?? Der skal s.. da ikke være
> fremmede bakterier i mælken, ejheller uden filtrering.

Hmm, er du sikker på, det ikke er Aldi´s mælk? Jeg har set, de har en
mikrofiltreret mælk, men har til gengæld ikke hørt at Arla ville markedsføre
en sådan herhjemme...ikke dermed sagt, det ikke er tilfældet.

Teknikken er ikke ny, idet man længe har anvendt den til ostemælk. Her søger
man så lempelig varmebehandling som muligt, af tekniske grunde. Ved en
almindelig pasteurisering dræbes omkring 98%-99% af bakterierne i mælken,
mens mikrofiltrering kan opnå over 99% frasortering af bakterier. Det er
interessant i ostefremstilling, da man opnår mere ensartet og bedre
kvalitet.

Det foregår ved, at mælken under højt tryk pumpes over meget finkornede
membraner, der ikke tillader passage af partikler større end 1 til 2
milliontedel meter. Bakterier og bakteriesporer er som regel noget større
end dette, og bliver holdt tilbage. Desværre er en stor del af mælkens
fedtkugler også større end dette, op til 10 milliontedel meter. Man skal
derfor standardisere mælken med kraftigt varmebehandlet fløde bagefter, for
at have en effekt af filtreringen...ellers får man en meget mager
skummetmælk!

Det kræver meget energi at mikrofiltrere, og gevinsten er bare en uge eller
ti dages ekstra holdbarhed, hvilket nok er grunden til, det aldrig rigtig
har slået an herhjemme i hvert fald...vi har en lidt mere "frisk mælk"-agtig
kultur end mange andre lande, som stor mælkenation.

Og jo, mælk indeholder masser af bakterier...det er et naturprodukt. I
reglen skal mælk fra danske køer have under 30.000 bakterier pr. milliliter
for at kaldes "1. klasse ekstra"...tallet ligger på omkring 10.000 i
gennemsnit. Men mælk med op til 400.000 må indvejes og bruges, hvis der
ellers ikke er vand, for mange yverceller eller sygdom i det. Så det med
lovpligtig pasteurisering synes jeg, er en smaddergod idé...jeg ER i hvert
fald holdt op med at drikke råmælk, efter jeg har prøvet at rense en
mælkecentrifuge efter brug.

Mvh
Linde


cykelsmeden (12-07-2010)
Kommentar
Fra : cykelsmeden


Dato : 12-07-10 21:26

Den 12-07-2010 21:29, Linde skrev:
> ......
> Det foregår ved, at mælken under højt tryk pumpes over meget finkornede
> membraner, der ikke tillader passage af partikler større end 1 til 2
> milliontedel meter. Bakterier og bakteriesporer er som regel noget
> større end dette, og bliver holdt tilbage. Desværre er en stor del af
> mælkens fedtkugler også større end dette, op til 10 milliontedel meter.
> Man skal derfor standardisere mælken med kraftigt varmebehandlet fløde
> bagefter, for at have en effekt af filtreringen...ellers får man en
> meget mager skummetmælk!
>
> Det kræver meget energi at mikrofiltrere, og gevinsten er bare en uge
> eller ti dages ekstra holdbarhed, hvilket nok er grunden til, det aldrig
> rigtig har slået an herhjemme i hvert fald...vi har en lidt mere "frisk
> mælk"-agtig kultur end mange andre lande, som stor mælkenation.
>
> Og jo, mælk indeholder masser af bakterier...det er et naturprodukt.
> I reglen skal mælk fra danske køer have under 30.000 bakterier pr.
> milliliter for at kaldes "1. klasse ekstra"...tallet ligger på omkring
> 10.000 i gennemsnit. Men mælk med op til 400.000 må indvejes og bruges,
> hvis der ellers ikke er vand, for mange yverceller eller sygdom i det.
> Så det med lovpligtig pasteurisering synes jeg, er en smaddergod
> idé...jeg ER i hvert fald holdt op med at drikke råmælk, efter jeg har
> prøvet at rense en mælkecentrifuge efter brug.

Tak for seriøst og vidende svar.
Du har ret i at mælken var købt i Aldi, men jeg har ret i at det er
(sidder med kartonen) et Arla produkt. Det kan derfor betyde at det
kommer fra Tyskland??.
Iøvrigt kan jeg kommentere at smagen er den sædvanlige Arla-pjaskesmag,
så det er ikke for at få mælkesmagen tilbage ;( (Hirtshalsmælker har
desværre nu også fået Arlasmag[løshed] - den overlevede ikke længe)
Jeg er selvfølgeligt med på at mælk indeholder bakterier, men var af den
overbevisning at det normalt kun er dem som hører til i mælken. Jeg er
principielt modstander af æbler som kan ligge månedsvis uden at ændre
udseende, så i min hjerne må det princip også gælde mælk. Jeg væmmes når
jeg ved en fejl får en mundfuld ultrahocherhitz i munden.
Pasteurisering er til gengæld et must - selvom friskmalket mælk stadig
er optimalt :)
Det lyder så til at der nu er en teknik som jeg må bøje mig for.
Men betyder det så, at jeg ikke mere kan lave en hurtig friskost af
mælken ved er kort opkog? - ikke at jeg gør det tit mere, men det var
lidt mode engang.

finn

Hauge (12-07-2010)
Kommentar
Fra : Hauge


Dato : 12-07-10 22:12

cykelsmeden skrev:
> Du har ret i at mælken var købt i Aldi, men jeg har ret i at det er
> (sidder med kartonen) et Arla produkt. Det kan derfor betyde at det
> kommer fra Tyskland??.

Har du læst på kartonen? Der står det hvilket mejeri det kommer fra,
endda ret tydeligt.

/Hauge

cykelsmeden (13-07-2010)
Kommentar
Fra : cykelsmeden


Dato : 13-07-10 10:04

Den 12-07-2010 23:12, Hauge skrev:
> cykelsmeden skrev:
>> Du har ret i at mælken var købt i Aldi, men jeg har ret i at det er
>> (sidder med kartonen) et Arla produkt. Det kan derfor betyde at det
>> kommer fra Tyskland??.
>
> Har du læst på kartonen? Der står det hvilket mejeri det kommer fra,
> endda ret tydeligt.
>
> /Hauge
så kraftige briller havde jeg ikke og nu er den røget ud. Jeg vil
kigge næste gang jeg er i Aldi! (finder ikke grund til at købe produktet
igen ;( (med mindre selvfølgeligt at alt andet er udsolgt)

finn

Linde (13-07-2010)
Kommentar
Fra : Linde


Dato : 13-07-10 19:42


"cykelsmeden" <news@not2old.dk> skrev i meddelelsen
news:4c3b7a4f$0$36572$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> Du har ret i at mælken var købt i Aldi, men jeg har ret i at det er
> (sidder med kartonen) et Arla produkt. Det kan derfor betyde at det kommer
> fra Tyskland??.

Okay, jeg nåede ikke lige i Aldi i dag...men tager en med hjem i morgen, så
må vi se. Aldis mælk er faktisk dansk mælk, der tappes i Tyskland, men der
kan jo sagtens snige sig et løntappet produkt fra Danmark ind. Det er meget
moderne at betale sig fra at få tappet sine produkter hvor det nu er
billigst.

> Iøvrigt kan jeg kommentere at smagen er den sædvanlige Arla-pjaskesmag, så
> det er ikke for at få mælkesmagen tilbage ;( (Hirtshalsmælker har desværre
> nu også fået Arlasmag[løshed] - den overlevede ikke længe)

Ikke just noget jeg vil vove pelsen på at kommentere, andet end at Hirtshals
formodentlig ikke har ændret ret meget på deres produktion efter de blev
købt af Arla.

> Jeg er selvfølgeligt med på at mælk indeholder bakterier, men var af den
> overbevisning at det normalt kun er dem som hører til i mælken. Jeg er
> principielt modstander af æbler som kan ligge månedsvis uden at ændre
> udseende, så i min hjerne må det princip også gælde mælk. Jeg væmmes når
> jeg ved en fejl får en mundfuld ultrahocherhitz i munden.
> Pasteurisering er til gengæld et must - selvom friskmalket mælk stadig er
> optimalt :)

I den perfekte verden gik vi jo alle stadig ned hos mælkebonden over engen
eller ned på det lokale mejeri for at hente vores ubehandlede mælk og fløde
hver dag, og det var sikkert også stadig en del af vores hverdag, hvis
ellers vi gad betale hvad det kostede. Dog er der mange fordele ved moderne
driftsmetoder, som langt de fleste forbrugere også forlanger af mejerierne.
Pris, ensartethed, tilgængelighed, alsidighed, holdbarhed osv. For slet ikke
at tale om, hvad myndighederne forlanger...de mest strenge regler findes på
kød- og mælkeområdet. Kødområdet fordi det i yderste konsekvens kan koste
menneskeliv, og mælkeområdet fordi det kan koste eksportkroner(bare min
holdning). Hvis kunderne forlanger et æble, der ser frisk ud i månedsvis, ja
så får de det, hvis teknologien tillader det...ligesom de får en mælk der
kan holde sig i tre-fire uger. Der er jo kun os forbrugere til at bestemme,
hvad de skal diske op med. Jeg kan kun erklære mig enig i, at visse ting
skal nydes friske.

I mælk findes masser af naturligt forekommende bakterier, der i bund og
grund er de samme, vi anvender til at specialisere mælkeprodukter med i
industrien...mælkesyrebakterier i mange former. Derudover findes en masse
enzymer, som vi også anvender. Naturlige mikroorganismer, der findes overalt
i naturen, på planter, i vores tarme, i luften, i vandet. Så du har helt ret
i, at der i mælk kun forekommer naturlige bakterier. Problemet er, at vi
ikke ved præcis hvilke og hvor mange. Vi vil gerne have, at der kun
forekommer dem, vi selv har tilsat...så ved vi, hvordan produktet bliver.
Desuden kan der forekomme sygdomsbakterier pga. hygiejneproblemer under
malkning, eller fra koen. Derfor måler vi på visse typer bakterier, der kan
indikere om der KAN være andre, farligere bakterier til stede, som f.eks. E.
Coli eller Listeria. Alle de forskellige målinger giver tilsammen et meget
præcist billede af, hvordan mælken opfører sig. Og det er noget der gør
kunderne, og dermed andelshaverne glade, en mælk eller yoghurt, der smager
ens hver gang!(ikke nødvendigvis min egen holdning).

> Det lyder så til at der nu er en teknik som jeg må bøje mig for.
> Men betyder det så, at jeg ikke mere kan lave en hurtig friskost af mælken
> ved er kort opkog? - ikke at jeg gør det tit mere, men det var lidt mode
> engang.

Hvis du kan se fordelene ved mikrofiltreret mælk, og kan lide smagen, ja så
er der intet til hinder for, at du bruger den til din friskost...nærmere
tværtimod, da den kan hænde at være bedre til at oste med. Teknikken er helt
reel, selvom der ikke er så meget Morten Korch over et
mikrofiltreringsanlæg, der består af masser af meterlange, tykke stålrør og
pumper, og hviner som en jetjager. Faktisk har de fleste, der spiser Ymer
eller Ylette eller visse Danbo-oste allerede stiftet bekendtskab med
teknikken.

Beklager den lange post, tak fordi du nåede igennem den alligevel
Mvh
Linde


Linde (15-07-2010)
Kommentar
Fra : Linde


Dato : 15-07-10 18:50


"cykelsmeden" <news@not2old.dk> skrev i meddelelsen
news:4c3b7a4f$0$36572$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> Du har ret i at mælken var købt i Aldi, men jeg har ret i at det er
> (sidder med kartonen) et Arla produkt. Det kan derfor betyde at det kommer
> fra Tyskland??.

Så fik jeg også hentet en. Smagen var godt nok en smule mere afdæmpet end en
god øko sød, men slet ikke værst, IMHO! Det er dog en tysker, den er tappet
på "Osterhusumer Meierei" i Witzwort, hvor det så end måtte være, sikkert i
Nordtyskland et sted. Men derfor kan det sagtens være af dansk mælk, mange
jyske Arla-bønder udtrådte jo af andelsselskabet tilbage i 2006-2007, hvor
afregningsprisen fra Arla var lavere end på EU markedet...hvor mange der
siden er vendt tilbage i stalden aner jeg ikke.

Mente nok også, at Arla alligevel havde mere føling med markedet end at
introducere sådan en mælk på lige netop det danske marked


Mvh
Linde


Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408914
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste