/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Bageevne?
Fra : Lisbet Overvad Laurs~


Dato : 09-06-10 19:25

Er der forskel på hvedemels og rugmels bageevne? Jeg ved ikke om
ordet 'bageevne' er korrekt, så hermed en forklaring:

Jeg har en opskrift på rugbrød som virker rigtig godt. Dog er den med
halvt hvedemel og halvt rugmel, og jeg har i sidste omgang udskiftet
hvedemelet med rugmel. Smagen er meget bedre (efter min smag), men
det virker lidt halvbagt, fugtigt Skal jeg bare give brødet mere tid
i ovnen, eller er der andre ting at tage i betragtning?

--
Med venlig hilsen
Lisbet
http://spanskgrammatik.dk



 
 
Erik Olsen (09-06-2010)
Kommentar
Fra : Erik Olsen


Dato : 09-06-10 19:31

Lisbet Overvad Laursen wrote:
> Er der forskel på hvedemels og rugmels bageevne? Jeg ved ikke om
> ordet 'bageevne' er korrekt, så hermed en forklaring:
>
> Jeg har en opskrift på rugbrød som virker rigtig godt. Dog er den med
> halvt hvedemel og halvt rugmel, og jeg har i sidste omgang udskiftet
> hvedemelet med rugmel. Smagen er meget bedre (efter min smag), men
> det virker lidt halvbagt, fugtigt Skal jeg bare give brødet mere tid
> i ovnen, eller er der andre ting at tage i betragtning?

Prøv at sammenligne med denne opskrift som giver gode rugbrød:

Rugbrød - 1 stk.

Lav en surdej:
l dl tykmælk
1,5 dl vand
l dl groft rugmel / skåret rug
1,5 dl rugmel
5 g gær
2 spsk salt

Rør alle ingredienserne sammen og lad det stå et døgn ved stuetemperatur
eller fem døgn i køleskab. Surdej kan holde sig en uge i køleskab og kan
tåle at blive frosset ned. Hvis surdejen ikke virker godt nok, kan dejen
tilsættes 10 g gær på anden-dagen.

Rugbrødsdej:
1 portion (ca. 0,5 l) surdej
1 liter vand evt. mørkt øl
1 spsk salt (ikke første gang surdejen bruges)
cirka 1,2 kg økologisk rugmel - til groft rugbrød skal halvdelen være
skåret rug
1 spsk. smør og 0,5 dl vand

Sådan gør du, når du har surdejen:
1. dag: blandes surdej med vand, salt og 750 g rugmel. Tag 0,5 l surdej
fra til næste gang, og stil den i køleskab. Lad rugbrødsdejen stå ude i
køkkenet til næste dag.
2. dag: bland resten af rugmelet i dejen, og kom den i en 2-liters form,
så den er to tredjedele fyldt op. Lad brødet efterhæve nogle timer, til
dejen når op til formens kant. Prik brødet med en stegegaffel, og pensl
brødet med smeltet smør og vand.

Bag det ved 175 grader i cirka to timer eller til kernetemperaturen er
98 grader - mål med et stegetermometer. Pensl brødet med resten af
smør-vand-blandingen, og vend det ud på en bagerist til afkøling.

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/


Lisbet Overvad Laurs~ (17-06-2010)
Kommentar
Fra : Lisbet Overvad Laurs~


Dato : 17-06-10 09:39

Erik Olsen wrote:
> Prøv at sammenligne med denne opskrift som giver gode rugbrød:

[snip opskrift]

Tak for opskriften!
Jeg har faktisk prøvet din opskrift, da du sendte den ved en
tidligere lejlighed, men løb lidt sur i surdejen, nok fordi jeg endnu
ikke har ret meget erfaring. Men jeg vil da prøve igen. Desværre kan
jeg ikke lige nu huske hvad det var der forvirrede mig, men et enkelt
spørgsmål kan jeg da stille til den:
Du skriver at surdejen kan holde sig en uge i køleskab. Men er det
ikke meningen at den skal fodres og således blive næsten udødelig?

--
Med venlig hilsen
Lisbet
http://spanskgrammatik.dk



Erik Olsen (17-06-2010)
Kommentar
Fra : Erik Olsen


Dato : 17-06-10 18:27

Lisbet Overvad Laursen wrote:

> Tak for opskriften!

Selvtak.

> Jeg har faktisk prøvet din opskrift, da du sendte den ved en
> tidligere lejlighed, men løb lidt sur i surdejen, nok fordi jeg endnu
> ikke har ret meget erfaring. Men jeg vil da prøve igen. Desværre kan
> jeg ikke lige nu huske hvad det var der forvirrede mig, men et enkelt
> spørgsmål kan jeg da stille til den:
> Du skriver at surdejen kan holde sig en uge i køleskab. Men er det
> ikke meningen at den skal fodres og således blive næsten udødelig?

Surdejen skal ikke 'fodres'. En portion surdej indgår i den nye dej man
laver, og der tager man dej fra til den næste surdej som man putter i en
box og sætter i køleskabet. Hvis er omhyggelig, holder en surdej sagtens
3 uger i køleskab. Hvis den endelig 'går i stå', kan den genstartes ved
at tilsætte en lille smule gær (hvad der svarer til en knivspids).

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/


troglodyt (09-06-2010)
Kommentar
Fra : troglodyt


Dato : 09-06-10 21:45

On Wed, 9 Jun 2010 20:24:48 +0200, "Lisbet Overvad Laursen"
<lisbet.ol@gmail.com> wrote:

>Er der forskel på hvedemels og rugmels bageevne?

Ja! Så vidt jeg ved afhænger bageevnen af indholdet af gluten.
Bageevnen er vist bare et udtryk for hvor godt melet 'klistrer'
hvilket igen afgør i hvilken grad brødet kan hæve.

Mon ikke en googling på 'bageevne' kan bringe dig svar på spørgsmålet?

troglodyt

Lisbet Overvad Laurs~ (17-06-2010)
Kommentar
Fra : Lisbet Overvad Laurs~


Dato : 17-06-10 09:40

troglodyt wrote:
> On Wed, 9 Jun 2010 20:24:48 +0200, "Lisbet Overvad Laursen"
> <lisbet.ol@gmail.com> wrote:
>
>> Er der forskel på hvedemels og rugmels bageevne?
>
> Ja! Så vidt jeg ved afhænger bageevnen af indholdet af gluten.
> Bageevnen er vist bare et udtryk for hvor godt melet 'klistrer'
> hvilket igen afgør i hvilken grad brødet kan hæve.
>
> Mon ikke en googling på 'bageevne' kan bringe dig svar på
> spørgsmålet?

Jo tak!

--
Med venlig hilsen
Lisbet
http://spanskgrammatik.dk



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408914
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste