|
| Holdbarhed på hønseæg ? Fra : Is |
Dato : 17-12-06 17:33 |
|
Hej
Hvor lang holdbarhed er egentlig på hønseæg ?
på pakken står 3 uger fra pakkedato til mindst holdbar til.
Det siger jo egentlig ikke noget om hvorlænge de kan holde sig.
Afgørende er selvfølgelig temperaturen, men også hvor stabil
temperaturen er.
Jeg har også ladet mig fortælle, at for mange år siden (dengang høns
ikke lagde æg hele året igennem), da opbevarede man æg i køligt
"kalkvand". Kalkvandet gjorde at porene i ægene lukkedes. Så kunne
ægene holde sig meget længe. (flere måneder)
Kan nogen bekræfte dette ??
--
Med venlig hilsen
Erik Isager
| |
Bo Warming (17-12-2006)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 17-12-06 19:34 |
|
"Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> wrote in message
news:458570f9$0$49200$14726298@news.sunsite.dk...
> Hej
>
> Hvor lang holdbarhed er egentlig på hønseæg ?
>
> på pakken står 3 uger fra pakkedato til mindst holdbar til.
>
> Det siger jo egentlig ikke noget om hvorlænge de kan holde sig.
> Afgørende er selvfølgelig temperaturen, men også hvor stabil
> temperaturen er.
>
>
> Jeg har også ladet mig fortælle, at for mange år siden (dengang høns
> ikke lagde æg hele året igennem), da opbevarede man æg i køligt
> "kalkvand". Kalkvandet gjorde at porene i ægene lukkedes. Så kunne
> ægene holde sig meget længe. (flere måneder)
> Kan nogen bekræfte dette ??
JEg troede man brugte vandglas altså natriumsilikat til æg engang, men
idag er der frysning, bestråling, paseurisering og andre veje eller æg
kan tørres og derved gøes evighedsholdbart - omeletten smager ret ens
Til kagekrem er pasteuriserede æggeblommer fra HEdegård, Hasdten
perfekte og fylder mindre end æg i skal
| |
John Larsson (17-12-2006)
| Kommentar Fra : John Larsson |
Dato : 17-12-06 20:00 |
|
"Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> writes:
>Hej
>
>Hvor lang holdbarhed er egentlig på hønseæg ?
>
>på pakken står 3 uger fra pakkedato til mindst holdbar til.
>
>Det siger jo egentlig ikke noget om hvorlænge de kan holde sig.
>Afgørende er selvfølgelig temperaturen, men også hvor stabil
>temperaturen er.
>
>
>Jeg har også ladet mig fortælle, at for mange år siden (dengang høns
>ikke lagde æg hele året igennem), da opbevarede man æg i køligt
>"kalkvand". Kalkvandet gjorde at porene i ægene lukkedes. Så kunne
>ægene holde sig meget længe. (flere måneder)
>Kan nogen bekræfte dette ??
Æg holder sig nu meget længe på køl, flere måneder, men de ændrer lidt
karakter. Det er fx nemmere at piske æggehviden på et gammelt æg og
kogetiden bliver også mindre.
Mht konserveringen er jeg ret sikkert på at du tænker på vandglas. Se
http://da.wikipedia.org/wiki/Vandglas
John
| |
Preben Riis Sørensen (17-12-2006)
| Kommentar Fra : Preben Riis Sørensen |
Dato : 17-12-06 23:09 |
|
"John Larsson" <john_larsson@net.dialog.dk> skrev
> Æg holder sig nu meget længe på køl, flere måneder, men de ændrer lidt
> karakter. Det er fx nemmere at piske æggehviden på et gammelt æg og
> kogetiden bliver også mindre.
Efter at jeg har fået mod på at gemme æg noget længere, har jeg altid
letpillede kogte æg. Faktisk får de af denne grund lov at 'modne' lidt med
vilje.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk
| |
Neuman (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Neuman |
Dato : 18-12-06 01:35 |
|
"Preben Riis Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev i en meddelelse
news:4585bfe2$0$5788$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
>
> Efter at jeg har fået mod på at gemme æg noget længere, har jeg altid
> letpillede kogte æg. Faktisk får de af denne grund lov at 'modne' lidt med
> vilje.
> --
Skal de koges HELT igennem hvis de skal kunne holde sig efter kogning? Jeg
plejer at lade dem være halvflydende i blommen. Risikerer jeg så at alle
bakterier ikke er dræbt men i stedet vil formere sig lystigere fordi de har
haft en varmere temperatur i midten i et stykke tid?
| |
Bo Warming (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 18-12-06 05:07 |
|
"Neuman" <neuman@hotmail.com> wrote in message
news:4585e242$0$145$157c6196@dreader2.cybercity.dk...
> "Preben Riis Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev i en meddelelse
> news:4585bfe2$0$5788$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
>>
>> Efter at jeg har fået mod på at gemme æg noget længere, har jeg
>> altid
>> letpillede kogte æg. Faktisk får de af denne grund lov at 'modne'
>> lidt med
>> vilje.
>> --
> Skal de koges HELT igennem hvis de skal kunne holde sig efter
> kogning? Jeg plejer at lade dem være halvflydende i blommen.
> Risikerer jeg så at alle bakterier ikke er dræbt men i stedet vil
> formere sig lystigere fordi de har haft en varmere temperatur i
> midten i et stykke tid?
Når folk blir syge af æg, er det typisk fordi snavet er mixet i krem
el lign der har stået lunt i lang tid.
så en absurd bakteriebombe produceredes
At lave mad til mange og trække jobskabelsen over lang tid er jo
Centralisering
og smager af socialisme- pas på
Jeg har spist halvrådne æg og aldrig haft tyndskid el andet af det
| |
Per A. Hansen (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Per A. Hansen |
Dato : 18-12-06 09:35 |
|
"Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:458570f9$0$49200$14726298@news.sunsite.dk...
> Hej
>
> Hvor lang holdbarhed er egentlig på hønseæg ?
>
> på pakken står 3 uger fra pakkedato til mindst holdbar til.
>
> Det siger jo egentlig ikke noget om hvorlænge de kan holde sig.
> Afgørende er selvfølgelig temperaturen, men også hvor stabil
> temperaturen er.
> Jeg har også ladet mig fortælle, at for mange år siden (dengang høns
> ikke lagde æg hele året igennem), da opbevarede man æg i køligt
> "kalkvand". Kalkvandet gjorde at porene i ægene lukkedes. Så kunne
> ægene holde sig meget længe. (flere måneder)
> Kan nogen bekræfte dette ??
Nej, man brugte "vandglas" - der er en vandig kieselopløsning.
Den anvendes også til at sprøjte på juletræer som et brandhæmmende middel.
I æggehviden er der aseptiske stoffer, der holder æggene friske i lang tid.
Skal æggene holde sig længe i køleskabet, skal de vendes med jævne
mellemrun, idet
blommen synker til bund of dermed ikke omgives af den aseptiske æggehvide.
--
Med venlig hilsen
Per A. Hansen
| |
Is (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Is |
Dato : 18-12-06 19:50 |
|
> Skal æggene holde sig længe i køleskabet, skal de vendes med jævne
> mellemrun, idet
Og hvad er længe i den forbindelse ?
--
Med venlig hilsen
Erik Isager
| |
Per A. Hansen (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Per A. Hansen |
Dato : 18-12-06 21:26 |
|
"Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:4586e29f$0$49203$14726298@news.sunsite.dk...
>> Skal æggene holde sig længe i køleskabet, skal de vendes med jævne
>> mellemrun, idet
> Og hvad er længe i den forbindelse ?
Ca. det dobbelte af, hvad der står som sidste salgsdato.
Under forudsætning af temperaturen i køleskabet er optimal.
--
Med venlig hilsen
Per A. Hansen
| |
Jonas Kofod (25-12-2006)
| Kommentar Fra : Jonas Kofod |
Dato : 25-12-06 18:52 |
|
Per A. Hansen wrote:
> "Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> skrev i en meddelelse
> news:4586e29f$0$49203$14726298@news.sunsite.dk...
>
>>>Skal æggene holde sig længe i køleskabet, skal de vendes med jævne
>>>mellemrun, idet
>
>
>>Og hvad er længe i den forbindelse ?
>
>
> Ca. det dobbelte af, hvad der står som sidste salgsdato.
> Under forudsætning af temperaturen i køleskabet er optimal.
Det er meget længere end det før der kan være tale om ægvenderi gør
nogen forskel. Så hurtigt vandrer blommen ikke.
| |
John Larsson (18-12-2006)
| Kommentar Fra : John Larsson |
Dato : 18-12-06 20:28 |
|
"Preben Riis S¯rensen" <preben@esenet.dk> writes:
>
>"John Larsson" <john_larsson@net.dialog.dk> skrev
>> Æg holder sig nu meget længe på køl, flere måneder, men de ændrer lidt
>> karakter. Det er fx nemmere at piske æggehviden på et gammelt æg og
>> kogetiden bliver også mindre.
>
>Efter at jeg har fået mod på at gemme æg noget længere, har jeg altid
>letpillede kogte æg. Faktisk får de af denne grund lov at 'modne' lidt med
>vilje.
Jo, det har du ret i, men jeg "spekulerer" ikke ligefrem i den modning.
Jeg synes at et gedigent kuldechok, 30-60 sek. under koldtvandshanen,
virker fint også på helt friske æg!
John
| |
Bo Warming (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 18-12-06 20:56 |
|
"John Larsson" <john_larsson@net.dialog.dk> wrote in message
news:fc.0073fb6b07ca2df73b9aca008bbf03aa.7ca2e1d@net.dialog.dk...
> "Preben Riis S¯rensen" <preben@esenet.dk> writes:
>>
>>"John Larsson" <john_larsson@net.dialog.dk> skrev
>>> Æg holder sig nu meget længe på køl, flere måneder, men de ændrer
>>> lidt
>>> karakter. Det er fx nemmere at piske æggehviden på et gammelt æg
>>> og
>>> kogetiden bliver også mindre.
>>
>>Efter at jeg har fået mod på at gemme æg noget længere, har jeg
>>altid
>>letpillede kogte æg. Faktisk får de af denne grund lov at 'modne'
>>lidt med
>>vilje.
>
> Jo, det har du ret i, men jeg "spekulerer" ikke ligefrem i den
> modning.
> Jeg synes at et gedigent kuldechok, 30-60 sek. under
> koldtvandshanen,
> virker fint også på helt friske æg!
Et frisk ægs proteiner påvirkes ikke af koldt vand eller af om det
vendes mens det ligger i køleskabet
JEg tror at forrådning sker langsomt i alle tilælde når ikke
frostgrader
Mine købte pasteuriserede æg i plastemballage, uden hvide og skal, har
holdt sig perfekt i årevis
| |
John Larsson (18-12-2006)
| Kommentar Fra : John Larsson |
Dato : 18-12-06 20:38 |
|
"Neuman" <neuman@hotmail.com> writes:
>"Preben Riis Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev i en meddelelse
>news:4585bfe2$0$5788$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
>>
>> Efter at jeg har fået mod på at gemme æg noget længere, har jeg altid
>> letpillede kogte æg. Faktisk får de af denne grund lov at 'modne' lidt
>med
>> vilje.
>> --
>Skal de koges HELT igennem hvis de skal kunne holde sig efter kogning?
>Jeg
>plejer at lade dem være halvflydende i blommen. Risikerer jeg så at alle
>bakterier ikke er dræbt men i stedet vil formere sig lystigere fordi de
>har
>haft en varmere temperatur i midten i et stykke tid?
Hov hov! Du skal slet ikke koge æggene. Kogte æg er ikke sjove efter
ganske få dage i køleskabet!
Du skal tænke på at æg i naturen er beregnet til en vis lagringstid. Det
er lidt forskelligt fra fugl til fugl og selv kvindens ægceller er jo
meget robustel
John
| |
Bo Warming (18-12-2006)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 18-12-06 21:03 |
|
> Hov hov! Du skal slet ikke koge æggene. Kogte æg er ikke sjove efter
> ganske få dage i køleskabet!
HVad er det der sker? Nogle enzymmekanismer der holder ved lige
ødelægges ved kogning?
Pasteuriserede æg der fryses holder smagen perfekt selvom lidt vand
trækkes ud af isdannelsen
I fryser er kogte æg og kød evighedsholdbart.
> Du skal tænke på at æg i naturen er beregnet til en vis lagringstid.
> Det
> er lidt forskelligt fra fugl til fugl og selv kvindens ægceller er
> jo
> meget robustel
I ægstok er der fornem biologisk bl.a. immunologisk vedligeholdelse
som ikke kan efterlignes andetsteds
Mon ikke alle fugleæg går i forrådnelse hvis forladt et par måneder og
nogle kun kan udruges når vedvarende mere-end-lunken kropstemperatur
| |
John Larsson (25-12-2006)
| Kommentar Fra : John Larsson |
Dato : 25-12-06 21:15 |
|
Jonas Kofod <news@jlkofod.dk> writes:
>Per A. Hansen wrote:
>> "Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> skrev i en
>meddelelse
>> news:4586e29f$0$49203$14726298@news.sunsite.dk...
>>
>>>>Skal æggene holde sig længe i køleskabet, skal de vendes med jævne
>>>>mellemrun, idet
>>
>>
>>>Og hvad er længe i den forbindelse ?
>>
>>
>> Ca. det dobbelte af, hvad der står som sidste salgsdato.
>> Under forudsætning af temperaturen i køleskabet er optimal.
>
>Det er meget længere end det før der kan være tale om ægvenderi gør
>nogen forskel. Så hurtigt vandrer blommen ikke.
"Vandringen" sker først når hviden er gammel, hvor den har mistet sin
"sammenhængskraft", som man ynder at sige somme steder!
John
| |
Is (26-12-2006)
| Kommentar Fra : Is |
Dato : 26-12-06 01:02 |
|
"John Larsson" <john_larsson@net.dialog.dk> skrev i en meddelelse
news:fc.0073fb6b07cbc58f3b9aca008bbf03aa.7cbc597@net.dialog.dk...
> Jonas Kofod <news@jlkofod.dk> writes:
> >Per A. Hansen wrote:
> >> "Is" <detteerminnewsgruppemailadresse2@get2net.dk> skrev i en
> >meddelelse
> >> news:4586e29f$0$49203$14726298@news.sunsite.dk...
> >>
> >>>>Skal æggene holde sig længe i køleskabet, skal de vendes med
jævne
> >>>>mellemrun, idet
> >>
> >>
> >>>Og hvad er længe i den forbindelse ?
> >>
> >>
> >> Ca. det dobbelte af, hvad der står som sidste salgsdato.
> >> Under forudsætning af temperaturen i køleskabet er optimal.
> >
> >Det er meget længere end det før der kan være tale om ægvenderi gør
> >nogen forskel. Så hurtigt vandrer blommen ikke.
>
> "Vandringen" sker først når hviden er gammel, hvor den har mistet
sin
> "sammenhængskraft", som man ynder at sige somme steder!
>
> John
>
Jeg takker for alle svar.
--
God jul & godt nytår
Erik Isager
| |
|
|