/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Hjemmelavet Khalua
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 15-12-05 20:27

Hej,

Jeg har en kammerat som selv laver Khalua. Den er super god
og passer perfekt til White Russians, som dog her kun skal
tilsættes mælk, da khaluaen er ret potent.

Og så sidst vi smagte på sagerne, fik jeg lyst til også at
prøve at lave det. Han gør det, at han først laver noget
stærkt kaffe som bagefter tilsættes en vanillestang og
irøres brun sukker. Når det er kølet af, tilsættes vodka.

Og så spekulerede jeg på, om man ikke bare kunne lave det
hele i vodkaen uden at varme noget som helt op, men blot
lade det trække. Ligesom når man laver kryddersnaps. Det
tager ganske vist meget længere tid, men måske bliver det
også godt.

Jeg overvejede følgende fremgangsmåde:

En stang vanille, skåret op på langs, brun sukker og hele
kaffebønner puttes i en en halvliters flaske som herefter
føldes med vodka og proppes. Blandingen placeres mørkt hvor
den trækker i nogle måneder.

Kan dette lade sig gøre?
Er der nogen bud på mængder og tid i fremgangsmåden?
Hvad skal man passe på med? Kan vanillen blive sur, kaffen
bitter eller kan sukkeret forplumre snapsen?


--
Stephan Henningsen
http://asklandd.dk/

 
 
Max (15-12-2005)
Kommentar
Fra : Max


Dato : 15-12-05 20:52

Hej Stephan

> Hvad skal man passe på med? Kan vanillen blive sur, kaffen
> bitter eller kan sukkeret forplumre snapsen?

Jeg tror ikke du kan trække smagen ud af kaffen uden varme,
men du kan eventuelt bruge frysetørret kaffe, jeg kan anbefale
Merrilds Kaffe Noir pulverkaffe. Og måske var det bedre at
bruge vanillesukker frem for stængerne når du ikke bruger
varme.

Mvh Max




Klaus Alexander Seis~ (15-12-2005)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 15-12-05 21:05

Max skrev:

> Jeg tror ikke du kan trække smagen ud af kaffen uden varme,

I "Julelikør 40" putter man hele bønner i snaps - det fungerer da
udmærket.

> Og måske var det bedre at bruge vanillesukker frem for stængerne
> når du ikke bruger varme.

I gamle dage (tænk Madam Mangor) lagde man vaniljestænger i cognac
for at lave vaniljeessens.

Mvh,

--
Klaus Alexander Seistrup
Copenhagen, Denmark
http://seistrup.dk/

Stephan Henningsen (15-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 15-12-05 21:15

Klaus Alexander Seistrup wrote:
> I "Julelikør 40" putter man hele bønner i snaps - det fungerer da
> udmærket.
> ...
> I gamle dage (tænk Madam Mangor) lagde man vaniljestænger i cognac
> for at lave vaniljeessens.

Nemlig. Jeg ved man kan. Og jeg har også fundet lidt
opskrifter hist og her på både kaffevodka og khalua. Dog
ingen på "koldbrygget" khalua med hele kaffebønner.

Jeg tror bare, at jeg prøver mig frem og lader mig inspirere
af de andre opskrifter, jeg kan finde.

--
Stephan Henningsen
http://asklandd.dk/

Padre (15-12-2005)
Kommentar
Fra : Padre


Dato : 15-12-05 23:55

> Jeg tror bare, at jeg prøver mig frem og lader mig inspirere
> af de andre opskrifter, jeg kan finde.

Det lyder som en god ide. Har du overvejet at bruge hvid rom i stedet for
vodka ? Jeg ville umiddelbart tro, at det var mest interessant at
eksperimentere med billig spiritus, og at (billig) hvid rom havde en smag,
som var mere passende til kahlua end (billig) vodka.


--
Padre



Stephan Henningsen (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 16-12-05 00:22

Padre wrote:
> Det lyder som en god ide. Har du overvejet at bruge hvid rom i stedet for
> vodka ? Jeg ville umiddelbart tro, at det var mest interessant at
> eksperimentere med billig spiritus, og at (billig) hvid rom havde en smag,
> som var mere passende til kahlua end (billig) vodka.

Det må blive næste gang, fordi nu er jeg færdig. Det
overrasker mig hvor meget sukker, der skal i. Noget siger
mig, at det sandsynligvis bliver en om'er =)

--
Stephan Henningsen
http://asklandd.dk/

nana sørensen (16-12-2005)
Kommentar
Fra : nana sørensen


Dato : 16-12-05 01:06


"Stephan Henningsen" <mitfornavn@mitdomaene.dk> wrote in message
news:43a1fb19$0$78284$157c6196@dreader1.cybercity.dk...
> Padre wrote:
>> Det lyder som en god ide. Har du overvejet at bruge hvid rom i stedet for
>> vodka ? Jeg ville umiddelbart tro, at det var mest interessant at
>> eksperimentere med billig spiritus, og at (billig) hvid rom havde en
>> smag,
>> som var mere passende til kahlua end (billig) vodka.
>
> Det må blive næste gang, fordi nu er jeg færdig. Det overrasker mig hvor
> meget sukker, der skal i. Noget siger mig, at det sandsynligvis bliver en
> om'er =)
>
> --
> Stephan Henningsen
> http://asklandd.dk/

Hvad med at bruge "Sød" eller noget andet flydende, i stedte for sukker?



Stephan Henningsen (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 16-12-05 08:44

> Hvad med at bruge "Sød" eller noget andet flydende, i stedte for sukker?

Hvorfor?

Jeg må indrømme, at den brune sukker var noget vanskelig dels at få ned i flasken,
men også efterfølgende at få opløst. Næste gang rør jeg den ud i noget varmt vand,
ligesom opskrifterne foreslår -- de gør det så ganske vist i kaffe, og nu insisterede
jeg jo på at lave det hele koldt.

Hvis du mener, at sødemiddelset er sundere, så burde jeg nok starte med at udskifte
vodkaen med vand ;)

--
Stephan Henningsen

Max (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Max


Dato : 16-12-05 08:51

Hej Stephan

> gør det så ganske vist i kaffe, og nu insisterede jeg jo på at lave
> det hele koldt.

Du kan fint få flydene sukker, man bruger det til at fodre bier med,
og det har den fordel at det ikke krystalisere. Du kan også bruge
opløst frugt sukker (ikke druesukker), det holder sig også flydene.

Mvh Max



nana sørensen (16-12-2005)
Kommentar
Fra : nana sørensen


Dato : 16-12-05 14:14


"Stephan Henningsen" <test@hotmail.com> wrote in message
news:43a2705a$0$8809$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
>> Hvad med at bruge "Sød" eller noget andet flydende, i stedte for sukker?
>
> Hvorfor?
>
> Jeg må indrømme, at den brune sukker var noget vanskelig dels at få ned i
> flasken,
> men også efterfølgende at få opløst. Næste gang rør jeg den ud i noget
> varmt vand,
> ligesom opskrifterne foreslår -- de gør det så ganske vist i kaffe, og nu
> insisterede
> jeg jo på at lave det hele koldt.
>
> Hvis du mener, at sødemiddelset er sundere, så burde jeg nok starte med at
> udskifte
> vodkaen med vand ;)
>
> --
> Stephan Henningsen

ikke sundere. Bare nemmere at hælde et skvæt i, end at fedte rudnt med
sukker osv.



Aragorn Elessar (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Aragorn Elessar


Dato : 16-12-05 01:26


"Stephan Henningsen" <mitfornavn@mitdomaene.dk> wrote in message
news:43a1cf53$0$67255$157c6196@dreader2.cybercity.dk...
> Klaus Alexander Seistrup wrote:
> > I "Julelikør 40" putter man hele bønner i snaps - det fungerer da
> > udmærket.
> > ...
> > I gamle dage (tænk Madam Mangor) lagde man vaniljestænger i cognac
> > for at lave vaniljeessens.
>
> Nemlig. Jeg ved man kan. Og jeg har også fundet lidt
> opskrifter hist og her på både kaffevodka og khalua. Dog
> ingen på "koldbrygget" khalua med hele kaffebønner.
>
> Jeg tror bare, at jeg prøver mig frem og lader mig inspirere
> af de andre opskrifter, jeg kan finde.
>
> --
> Stephan Henningsen
> http://asklandd.dk/

....det hedder nu Kahlua...

Venlig hilsen

Aragorn_DK

--
=================
www.welles.dk
www.bmwmc.dk
www.furnituretiger.dk
=================



Stephan Henningsen (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 16-12-05 08:40

> ...det hedder nu Kahlua...

Du har ret. Det må være en ret almen stavefejl,
siden Google siger: "Did you mean: Kahlua".
Måske er det fordi Khalua er er registreret
varemærke, at folk laver Kahlua ;)

--
Stephan Henningsen

Stephan Henningsen (15-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 15-12-05 21:01

Max wrote:
> Jeg tror [...] eventuelt [...] frysetørret kaffe [...] Og måske [..
] vanillesukker

Lidt usikkert af et tip at være, og lidt for kedeligt til at
jeg gider. Men ellers tak =)

--
Stephan Henningsen


Thomas Widmann (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Thomas Widmann


Dato : 16-12-05 23:45

Stephan Henningsen <test@hotmail.com> writes:

>> ...det hedder nu Kahlua...
>
> Du har ret. Det må være en ret almen stavefejl, siden Google siger:
> "Did you mean: Kahlua". Måske er det fordi Khalua er er registreret
> varemærke, at folk laver Kahlua ;)

Omvendt, mener du vel.

/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 0/1, 57 Rose Street, Garnethill, Glasgow G3 6SF, Scotland, EU

Stephan Henningsen (17-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 17-12-05 11:17

Thomas Widmann wrote:
>>>...det hedder nu Kahlua...
>>
>>Du har ret. Det må være en ret almen stavefejl, siden Google siger:
>>"Did you mean: Kahlua". Måske er det fordi Khalua er er registreret
>>varemærke, at folk laver Kahlua ;)
>
> Omvendt, mener du vel.

Lad os nu ikke hænge os i detaljer.

--
Stephan Henningsen

Thomas Hansen (16-12-2005)
Kommentar
Fra : Thomas Hansen


Dato : 16-12-05 00:29

On Thu, 15 Dec 2005 20:26:31 +0100, Stephan Henningsen
<mitfornavn@mitdomaene.dk> wrote:

> Hej,
>
> Jeg har en kammerat som selv laver Khalua. Den er super god og passer
> perfekt til White Russians, som dog her kun skal tilsættes mælk, da
> khaluaen er ret potent.
>
> Og så sidst vi smagte på sagerne, fik jeg lyst til også at prøve at lave
> det. Han gør det, at han først laver noget stærkt kaffe som bagefter
> tilsættes en vanillestang og irøres brun sukker. Når det er kølet af,
> tilsættes vodka.
>
> Og så spekulerede jeg på, om man ikke bare kunne lave det hele i vodkaen
> uden at varme noget som helt op, men blot lade det trække. Ligesom når
> man laver kryddersnaps. Det tager ganske vist meget længere tid, men
> måske bliver det også godt.
>
> Jeg overvejede følgende fremgangsmåde:
>
> En stang vanille, skåret op på langs, brun sukker og hele kaffebønner
> puttes i en en halvliters flaske som herefter føldes med vodka og
> proppes. Blandingen placeres mørkt hvor den trækker i nogle måneder.
>
> Kan dette lade sig gøre?
> Er der nogen bud på mængder og tid i fremgangsmåden?
> Hvad skal man passe på med? Kan vanillen blive sur, kaffen bitter eller
> kan sukkeret forplumre snapsen?
>
>

Hej
Jeg har lavet adskillige liter kaffevodka. Og jeg har eksperimenteret med
flere metoder.
Den bedste tager omkring et år at lave. Du fylder en flaske 1/3 med
kaffebønner og en sjat sukker (ca. 1dl) tilsidst fylder du op med vodka.
Efter et år filtrer du og smager til med sukker. Den får en fin og afrundt
smag af kaffe meget lig Khalua. Prøv at smag den undervejs måske er du
heldig at den er klar før. Du skal dog ikke regne med at den er klar før
efter et halvt år.
Du kan også lave Turbo udgaven ved at bruge friskkværnet kaffe. Du kværner
en god kaffe groft som til stempel kaffe og gentager fremgangsmåden som
ovenfor. Du skal regne med at den skal have et par dage. Sørg for at smag
på den undervejs. Hvis den får for meget bliver den bitter. Smagen er ikke
lidt så rund og afbalanceret som med hele bønner, men det kan godt gå an.
Ift. sukker så har jeg altid et stort glas med sukker og vodka stående.
Det bruger jeg til at smage mine snapse/likør til med. Hvis du sætter det
over i god til vil sukkeret være smeltet og lige til at helde i. Du kan
også koge en sukkerlage af sukker og vand. Du skal bruge så lidt vand som
muligt så du fortynder spruten så lidt som muligt. Hvis du bruger koge
metoden skal du bruge sukker massen inden den er helt kold ellers stivner
den. Men du skal heller ikke komme den i helt kogende.
Jeg har også prøvet at komme vanilie i men det gør ingen forskel. Kaffen
overdøver vanilien helt. Måske hvis man kommer mere vanilie en 2 stænger
til en flaske at det bliver anderledes, men jeg har ikke prøvet.
Jeg har også prøvet instantcoffe metoden, og det er bestemt ikke godt. Det
siger vel også sig selv. Der er jo også forskel på en kop campingkaffe og
en Espresso. Og ift. kaffevodka er der samme forskel.


/Thomas
--
"jeg blev perfekt da jeg stoppede med at overdrive"

Stephan Henningsen (20-12-2005)
Kommentar
Fra : Stephan Henningsen


Dato : 20-12-05 00:08

Fy for satan jeg laver en god kaffelikør!! =)

Jeg puttede bryggede (eller hvad udtrykkede nu er) i
torsdags og smagte lidt på den i lørdags. Og jeg må godt
nok sige, at det smager godt allerede nu! Både vanille og
kaffebønner har på nuværende tidspunkt afgivet meget smag.
Og sammen med sukkeret dækker det fuldstændig smagen af
vodka, uden at fjerne den dejlige "afterburn", som man også
finder i bitter. Jeg er imponeret.

Jeg har lavet en ny omgang, hvor der er lidt mere kaffe i og
lidt mindre sukker og vanille -- sukkeret bliver vist for
kvalmende i længden.

Denne gang har jeg lavet to flasker: en stor, som skal stå
længe, og en lille, som jeg løbende kan smage på, for at
holde trit med, hvordan den udvikler sig.


Thomas Hansen wrote:
>
> Den bedste tager omkring et år at lave. Du fylder en flaske 1/3 med
> kaffebønner og en sjat sukker (ca. 1dl) tilsidst fylder du op med
> vodka. Efter et år filtrer du og smager til med sukker. Den får en fin
> og afrundt smag af kaffe meget lig Khalua. Prøv at smag den undervejs
> måske er du heldig at den er klar før. Du skal dog ikke regne med at
> den er klar før efter et halvt år.

Mange tak. Interessant. Hvad er det man opnår ved at lade
den trække i så lang tid? Jeg kan se at i likørens
overflade langs kanten af indersiden af glasset, der er den
gennemsigtig. Jeg tror den skiller lidt. Hvis man giver
den længere tid at trække i, forestiller jeg mig, at smag og
kulør binder sig mere og gør likøren mere fuldkommen. Er
det sandt?

Hvad sker der ellers? Der skulle forhåbentligt ikke være
noget, der gærer, så det er vel udelukkende et spørgsmål om
at trække smag ud af det, man putter i flasken. Ændrer
sukkeret sig?


> Du kan også lave Turbo udgaven ved at bruge friskkværnet kaffe. Du
> kværner en god kaffe groft som til stempel kaffe og gentager
> fremgangsmåden som ovenfor. Du skal regne med at den skal have et par
> dage. Sørg for at smag på den undervejs. Hvis den får for meget bliver
> den bitter. Smagen er ikke lidt så rund og afbalanceret som med hele
> bønner, men det kan godt gå an.

Jeg kender en anden turboudgave til kahlua/khalua, hvor man
koger en stærk gang kaffe, som man lader løbe igennem
filtret nogle gange. Dernæst rører man brun sukker i og
tilsætter en vanillestang. Det eneste man venter på her, er
sådan set at kaffen køler af, så man kan tilsætte vodka.


> Ift. sukker så har jeg altid et stort glas med sukker og vodka stående.
> Det bruger jeg til at smage mine snapse/likør til med.

Så likøren bliver ikke bedre af, at sukkeret er tilsat fra
starten, så den får lov at trække med råvarerne?


> Hvis du sætter
> det over i god til vil sukkeret være smeltet og lige til at helde i. Du
> kan også koge en sukkerlage af sukker og vand. Du skal bruge så lidt
> vand som muligt så du fortynder spruten så lidt som muligt. Hvis du
> bruger koge metoden skal du bruge sukker massen inden den er helt kold
> ellers stivner den.

Jeg kunne godt tænke mig at prøve at komme en
sukkeropløsning i; når jeg putter den brune sukker i, samler
det sig bare nede i bunden, og jeg skal ryste flasken nogle
gange om dagen, før det opløses. Kan jeg regne med, at det
ikke sætter sig fast og størkner? Det burde det vel ikke,
når der er vand (vodka) over. Men så er der stadig
spørgsmålet omkring sukkerets smag.

--
Stephan Henningsen
http://asklandd.dk/

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408943
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste