/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Hvidkålsbudding med mos og tyttebær
Fra : Herluf Holdt, 3140


Dato : 05-10-05 06:57

"Hvidkålsbudding med mos og tyttebær"

Det var "dagens ret" på Sundkroen på Helsingør Station i går.
Tænk, jeg vidste ikke hvad det var, selvom jeg netop har rundet
de tres, og ikke mindst - selvom jeg er født sønderjyde. Flovt!

Nå, men jeg spurgte så hvad det var - fik en velvoksen portion
og blev glædeligt overrasket. Det smagte *herligt*, men jeg måtte
cykle de ti kilometer hjem til Skibstrup i *meget* roligt tempo.

Nu kommer mit spørgsmål:
Er hvidkålsbudding virkelig en sønderjysk ret? Den er ikke nævnt
under "egnsretter" på http://www.synnejysk.dk/>
men ved googling kommer der mange hits, som siger at det er en
sønderjysk ret. (Tjeneren på Sundkroen mente at det var en svensk
ret).

P.s. Ordet "budding" i navnet på retten havde nær holdt mig væk :·)

--
Med venlig hilsen Herluf Holdt
Nysgerrige Amatører - gør Verden sjovere


 
 
es (05-10-2005)
Kommentar
Fra : es


Dato : 05-10-05 10:12

Hvad var det så for en ret?

I Frk Jensens kogebog (i min gamle udgave fra 70'erne) er der opskrift
på hvidkålsbudding. Den svarer 100% til en ret min bessemor var god
til, nemlig "farsgratin". Hun stammede ikke fra sønderjylland, men fra
Horsens.
Princippet er kogt hvidkål lagt lagvis med en god hjemmerørt og ikke
for fast fars, smagt til med muskat. Godt lag rasp øverst, lidt
smørklatter. Det hele ryger i ovnen ved (vistnok) 180 gr en times
tid.
Det er vel i virkeligheden et variant af "fyldt hvidkålshovede" og vel
også i familie med "kåldomere". (Også et fantastisk ord).

hilsen Esther


Max (05-10-2005)
Kommentar
Fra : Max


Dato : 05-10-05 11:38

Hej

>Princippet er kogt hvidkål lagt lagvis med en god hjemmerørt og ikke
>for fast fars, smagt til med muskat. Godt lag rasp øverst, lidt
>smørklatter. Det hele ryger i ovnen ved (vistnok) 180 gr en times

Ja, minder mig meget om det konen laver, der kommer bare
lidt revet ost under raspen, det kaldes "ost på og ind i ovnen".
Vi er også opvokset i det midtjyske.

>også i familie med "kåldomere". (Også et fantastisk ord).

Hedder det ikke "Kåldolmere" ?

Mvh Max



Pernille Lauridsen (05-10-2005)
Kommentar
Fra : Pernille Lauridsen


Dato : 05-10-05 11:33


> Nu kommer mit spørgsmål:
> Er hvidkålsbudding virkelig en sønderjysk ret? Den er ikke nævnt
> under "egnsretter" på http://www.synnejysk.dk/>
>

Som tilflytter, har jeg selvfølgelig været inde og kigge på siden, og også
lært en del.
Men ikke alt hvad der står under "Egnsretter" skal man vist tage til
troende.

For eksempel Ruskumsnusk:
Frisk pasta?
Mornay sauce?
Chili?
Og ikke mindst "Hatting mini baguettes med hvidløg"????

Ikke just ingredienser jeg forbinder med et sønderjysk almuekøkken.

Men for ikke at være alt for OT: Du har gjort mig nysgerrig nu, så mon ikke
hvidkålsbudding også skal afprøves?

VH Pernille





Jørgen Hess (05-10-2005)
Kommentar
Fra : Jørgen Hess


Dato : 05-10-05 17:42


"Pernille Lauridsen" <pl@praxis-it.nospam> skrev i en meddelelse
news:4343abdf$0$87565$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
>> Nu kommer mit spørgsmål:
>> Er hvidkålsbudding virkelig en sønderjysk ret? Den er ikke nævnt
>> under "egnsretter" på http://www.synnejysk.dk/>
>>
>
> Som tilflytter, har jeg selvfølgelig været inde og kigge på siden, og også
> lært en del.
> Men ikke alt hvad der står under "Egnsretter" skal man vist tage til
> troende.
>
> For eksempel Ruskumsnusk:
> Frisk pasta?
> Mornay sauce?
> Chili?
> Og ikke mindst "Hatting mini baguettes med hvidløg"????
>
> Ikke just ingredienser jeg forbinder med et sønderjysk almuekøkken.
>
> Men for ikke at være alt for OT: Du har gjort mig nysgerrig nu, så mon
> ikke hvidkålsbudding også skal afprøves?
>
> VH Pernille
>
>
>
>
Ruskomsnusk/ruskumsnusk.
Som jeg kender det en lollandsk ret. Egentlig mælkeærter, men her med de
allerførste spæde ærtebælge om foråret.

Og så eksisterer ordet sikkert i hundrede af andre betydninger.

mvh
Jørgen



Inger Pedersen (05-10-2005)
Kommentar
Fra : Inger Pedersen


Dato : 05-10-05 11:41


"Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> skrev i en meddelelse

> Nu kommer mit spørgsmål:
> Er hvidkålsbudding virkelig en sønderjysk ret?

Jeg kender retten fra min barndom i Midtjylland - men kan ikke finde den i
nogen af mine kogebøger.

Hilsen Inger



Villy Erichsen (05-10-2005)
Kommentar
Fra : Villy Erichsen


Dato : 05-10-05 14:57

In article <43436c83$0$171$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk>, Herluf
Holdt, 3140 <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote:

> Nu kommer mit spørgsmål:
> Er hvidkålsbudding virkelig en sønderjysk ret? Den er ikke nævnt
> under "egnsretter" på http://www.synnejysk.dk/>
> men ved googling kommer der mange hits, som siger at det er en
> sønderjysk ret. (Tjeneren på Sundkroen mente at det var en svensk
> ret).
Det er skam en sønderjysk ret.
Snittet, kogt hvidkål og frikadellefars kommes lagvis en smurt
buddingform - med tap og låg. (kan købes hos isenkræmmere i det
sønderjyske).
Start og slut med hvidkål - skal koges i vandbad en times tid.
Sørg for at formen er fyldt godt ud - så er det nemmest at vende
indholdet ud på et serveringsfad.
Væsken hældes fra og spædes med mælk, jævnes og smages til med salt,
peber og lidt revet muskatnød.
Serveres med kogte kartofler og ikke andet.
Det er den originale opskrift fra min familie i Tinglev, Rens og
Kliplev.
De ovnbagte versioner man kan Google sig frem til smager da udmærket -
men slet ikke som den originale.
Opskriften er her:http://www.dr.dk/p3/jul/egnsret-22.asp
Dog er her snydt med formen . men det går vel an i mangel af bedre.

--
Venlig hilsen
Villy Erichsen

Herluf Holdt, 3140 (05-10-2005)
Kommentar
Fra : Herluf Holdt, 3140


Dato : 05-10-05 15:55

Villy Erichsen skrev:
Herluf Holdt, 3140 wrote:

>> Er hvidkålsbudding virkelig en sønderjysk ret?

> Det er skam en sønderjysk ret.
> Snittet, kogt hvidkål og frikadellefars kommes lagvis en smurt
> buddingform - med tap og låg. (kan købes hos isenkræmmere i
> det sønderjyske).
> Start og slut med hvidkål - skal koges i vandbad en times tid.
> Sørg for at formen er fyldt godt ud - så er det nemmest at
> vende indholdet ud på et serveringsfad.
> Væsken hældes fra og spædes med mælk, jævnes og smages til
> med salt, peber og lidt revet muskatnød.
> Serveres med kogte kartofler og ikke andet.
> Det er den originale opskrift fra min familie i Tinglev, Rens og
> Kliplev.
> De ovnbagte versioner man kan Google sig frem til smager da
> udmærket - men slet ikke som den originale.
> Opskriften er her: http://www.dr.dk/p3/jul/egnsret-22.asp
> Dog er her snydt med formen . men det går vel an i mangel
> af bedre.

*Tak til dig og alle jer andre* for alle svarene.

Jeg har kigget i "Carla Meyer" og i "Dansk Husmoder Leksikon",
og opskrifterne på "Hvidkaalsgratin" ligner meget den sønderjyske.
Også her er der valgfrihed mellem "vandbadsmetoden" og den
"ovnbagte". (Det var den "ovnbagte" jeg fik i går).

Men "Gammeldags hvidkål" fra den "synnejyske jemmesie"
kender jeg. Det er ikke allerværst. :·)

--
'rluf :·)


Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408930
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste