On Sat, 11 Jun 2005 09:00:39 +0000 (UTC)
Klaus Alexander Seistrup <klaus@seistrup.dk> wrote:
> Hej gruppe
>
> Da vi på min arbejdsplads forleden talte om køkkenredskaber, fortalte
> en kollega at et strygestål virker ved at gøre knivene magnetiske, og
> at det er denne magnetisme der holder knivene skarpe. Af samme
> årsag, hævdes det, skal man ikke lade knive rasle mod hinanden i en
> skuffe, da magnetismen derved forsvinder og knivene bliver sløve.
>
> Holdningen støder mit verdensbillede næsten i samme omfang som hvis
> min kollega havde sagt "jordstråler" i stedet for "magnetisme", og da
> jeg udtrykte skepsis, medbragte min kollega nogle dage senere "Kokke-
> bogen" (som angiveligt bruges i undervisningen på kokkeskolerne),
> hvori der bl.a. står:
>
> »Et strygestål sliber ikke kniven, men stålets magnetisme
> retter de mikroskopiske små hak og grater, der fremkommer
> under brugen.«
>
> Kokkebogens udlægning er en helt anden, synes jeg, men jeg ved intet
> om emnet, og det er svært at finde noget på nettet. Er der nogen her
> der ved noget om magnetismes betydning for skærpning af knive, eller
> som har nogle gode henvisninger?
>
> Det skal måske lige tilføjes at mine egne knive og strygestål (alle
> af mærket Raadvad) er ganske svagt magnetiske. Med lidt behændighed
> kan de bruges til at samle knappenåle op fra gulvet, men meget
> stærkere er magnetismen altså ikke.
Spørg ham hvad man så bruger et diamant strygestål til
Da jeg for år tilbage var spejder, der undersøgte vi hvad der var bedst
til at slibe sin knive (dolk) med. I den forbindelse konstaterede vi at
slibesten fjerner mere metal fra kniven men også giver den et bedre
skær. Begge ting sled dog på kniven en hel del (kør din finger hen over
strygestålet umiddelbart efter en slibning og den vil blive sort af
metal støv).
Når man sliber på et strygestå, så skifter man fra side til side af
kniven og man sider derfor en lille æg frem hvor det oprindelige skær
var. Ved at blive ved et godt stykke tid vil denne æg "knække" af og
man vil få en kniv som er lige så god at skære med som var den slebet
på sten. Dette gør de fleste dog ikke da de blot sliber i ganske kort
tid. Ved den korte slibning får man stadig frembragt den ekstra æg, og
slidt denne tynd. Det er denne som gør at kniven virker skarpere da det
fungerer som et tyndt barberblad ude på skæret af kniven.
Umiddelbart kan man ikke se dette med mindre man smider den under et
mikroskop eller lignende (hvilket vi gjorde), men har man en kniv man
ikke er glad for, så kan man fremprovokere det ved at slibe længe på
kun den ene side af kniven. Herved vil man kunne mærke den ekstra æg
hvis man kører neglen på tværs af kniven og ud over skæret (fra bagside
mod skær på modsatte side af hvor man sleb). her vil en kant være ganske
mærkbar.
Med andre ord. Det kan godt være at magnetisme har en eller anden form
for indvirkning, men det er ikke det som har den afgørende effekt.
Tror mest den magnetiske effekt spiller ind under selve slibningen hvor
det vil holde metalstøv på strygestålet og derved have noget ekstra
slibemiddel.
--
Kim Schulz | Stop Software patents before it is too late!
Geek by nature |
schulz.dk |