Den spanske avis El Mundo skriver: (oversættelse)
http://www.elmundo.es/elmundo/2005/03/09/sociedad/1110365391.html
»Spiste kassava dyrket på egnen
MINDST 30 BØRN DØDE OG 100 HOSPITALSINDLAGT PÅ PHILIPPINERNE EFTER AT
HAVE SPIST EN RODFRUGT
Manila.- Mindst 30 børn i alderen 7-8 år er døde og over 100 er blevet
hospitalsindlagt efter at have spist en lokal rodfrugt, kassava, i en
skole på den Filippinske ø Bohol 650 kilometer syd for Manila. Lægerne
har en formodning om, at kassavaen indeholdt pesticider.
Ifølge den lokale tv-station skal mellem 25 og 28 børn være døde.
Chefen for det regionale politi, politimester Eduardo H. Gador, siger,
at forgiftningen skete ved spisning af kassava i skolen i San José i
distriktet Talibon.
Han tilføjer, at de fleste af dødsfaldene skete på hospitaler i
området, hvor børnene var blevet indlagt med symptomer som
dehydrering, opkastning og diarré.
Kilder inden for sundhedsvæsenet i Talibon siger, at børnenes lærere
og forældre besluttede at bringe børnene til hospitalet ca. tre timer
efter, at de havde spist rodfrugten.
Læger på Memorial Hospital i Talibon siger, at seks af de indlagte er
i en alvorlig tilstand, og man frygter for deres liv, mens resten er
under observation.
Rester af fødemidlet, som fremkaldte forgiftningen, bliver nu
undersøgt på politiets laboratorium i Talibon.
Rodfrugten eller et kemikalie?
Ifølge en udtalelse fra FAO indeholder kassavarøddeer linimarina, som
kan udvikle cyanid. Det er giftigt, hvis man ikke tager passende
foranstaltninger, oplyser en FAO-talsmand til El Mundo.
Ubehandlet kassavarod har en høj koncentration af giftig blåsyre:
mellem 10 og 370 mg blåsyre pr. kilo ubehandlet, frisk rod, oplyser
Toksikologisk Institut til El Mundo.
Lægerne ser imidlertid ikke bort fra den mulighed, at kassavaen kan
have været forurenet med pesticider eller insecticider. Men
toksikologerne siger, at billedet med akut forstyrrelse af
fordøjelsessystemet og hurtig indtrådt dehydrering, kan man udelukke
forskellige gifte såsom organofosfater og carbamater og desuden
forgiftning hidrørende fra kolerabakterier i vandet i
overrislingssystemet.
I trediverne opdagede man i Afrika en mystisk sygdom kaldet konzo, som
skyldtes mangelfuldt tilberedt kassava. «