Q skrev:
> "Herluf Holdt, 3140" skrev:
>> Tænk for eksempel på en emmentaler-ost, hvor alle hullerne er
>> fyldt med vand. Hvor meget ændrer den form, når man fjerner
>> vandet fra hullerne?
> "Vandet" er egentlig nedbrydningsprodukter af proteiner, bla.
> ammoniak, svovlbrinte og vand..
> Hullerne er ikke vædskefyldte fra starten.. De dannes fordi nogle
> af de bakterier man bruger i osten nedbryder bla mælkens citronsyre
> og hermed frigør blandt andet CO2
Ha, ha! Den var god.
Jeg troede lige at jeg havde fundet verdens bedste pædagogiske
eksempel, nemlig en til forklaringen vandfyldt emmentalerost, til
at anskueliggøre, hvad der sker dybt nede i jorden, når man fjerner
olien fra de permeable lag.
Og så kommer du og forklarer ostens mekanik.
Jeg må hellere finde et andet eksempel, "Oasis"?, eller lade
andre forklare fænomenet.
--
'rluf :·)