"Lasse R" <asd@das.dk> skrev i en meddelelse
news:419dd406$0$220$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> I 1998 glemte jeg en 0,5-liter flaske med en sjat mælk og sukker (til
kaffe)
> i min taske, og fandt den først et par dage senere. Jeg fik den aldrig
smidt
> ud, og nu har jeg haft den liggende i en skuffe 6 år.
>
> I løbet af årene har indholdet skiftet udseende et par gange. Det begyndte
> hurtigt at skille i to faser, en tyk hvid substans som en belægning på
> ydersiden af hele flasken, og en gennemsigtig tynd væske.
>
På dette stadie har du lavet ost... Jeg ved ikke om det er klogt at spise
det, men ost er det sku..
Der kan være sket 2 ting:
Enten er mælken blevet sur.. Hvis den har været sur nok ( pH~4.6 ) klumper
mælkeproteinerne ( Kasein) sammen, og danner en gitterstruktur hvor
fedtpartiklerne bliver fanget.. Efterhånden som gitterstrukturen strammes op
( mælken bliver mere sur og varm ) trækkes "resten" af mælken ud af
gitteret.. Den klare vædske er det fagfolk kalder valle..
Vallen indeholder mælkesukker, lidt salte og en del af de proteinstoffer (
Albumin + globulin ) der er for små til at blive fanget i gitteret..
Denne effekt kan forresten iagttages hvis du tager et glas mælk og fylder en
sjat eddike ( eller anden sur vædske ) oven i....
Alternativt har der været en type forrådnelsesbakterier igang..
Visse typer forrådnelsesbakterier udskiller et enzym der ligner løbeenzymet
Chymosin, som man bruger i traditionel ostefremstilling.. Enzymet angriber
kaseinet og får dette til at klumpe sammen.. Herefter sker der nøjagtig det
samme som i det første eksempel..
> Efter et års tid var den den hvide substans blevet lysegul, mens og væsken
> var uændret.
>
> Så sent som sidste år forsvandt væsken pludselig, og substansen var blevet
> mørkegul (ost?) og ligner ørevoks til forveksling. Samtidig er flasken
(tynd
> plast fra Fun saftevand) begyndt at bule indad, så der må være brugt noget
> luft!
Forrådnelsesbakterier er mit bud..
> Tror I der er liv i det, eller er indholdet mon overgået fra biologi til
ren
> kemi?
Hmmm... Mælk er kemi, men der har da nok været noget mikrobiologisk
aktivitet i flasken en overgang.... Jeg ville sku nok lade være med at
forsøge at spise det.. Der kan snildt være potentiale for at sidde på tønden
hele weekenden
/peter