/ Forside / Interesser / Hus og have / Hus og have / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Hus og have
#NavnPoint
Nordsted1 30351
3773 24011
pbp_et 20871
dova 19847
ans 15297
stig54 12614
vagnr 12599
transor 11828
katekismus 10999
10  trimare46 9702
Hvilke sorter skal der plantes ???
Fra : Thomas


Dato : 19-08-04 13:05

hejsa

Der ryger et par af de store træer igen i år for at give plads til nye,
derfor søger jeg råd om hvilke planter jeg kan forvente bliver bedst:

Jeg ønsker følgende :

Opstammede Stikkelsbær
Æbletræer podet med flere sorter og rimelig sygdomsresistente
Ribs
Blåbær


Hvilke sorter af disse planter skal jeg bede planteskolen tage hjem til
efteårsplantningen ???


Thomas



 
 
Mads Lie Jensen (19-08-2004)
Kommentar
Fra : Mads Lie Jensen


Dato : 19-08-04 13:28

On Thu, 19 Aug 2004 14:04:50 +0200, "Thomas" <thomas@4701.dk> wrote:

>Der ryger et par af de store træer igen i år for at give plads til nye,
>derfor søger jeg råd om hvilke planter jeg kan forvente bliver bedst:
>
>Jeg ønsker følgende :
>
>Opstammede Stikkelsbær
>Æbletræer podet med flere sorter og rimelig sygdomsresistente
>Ribs
>Blåbær
>
>
>Hvilke sorter af disse planter skal jeg bede planteskolen tage hjem til
>efteårsplantningen ???

Stikkelsbær er det enten den grønne Invicta eller i røde sorten
Hinnomæki rød eller Rolanda. Men når de skal være opstammede er det ikke
sikkert der er så stort udvalg i sorter.

De æbletræer som er podet med flere på samme rod er sammensat af
rimeligt sunde sorter og så de modner over lang tid. Du får næppe
mulighed for at vælge alle sorterne på det enkelte træ, det er noget med
at vælge en eller to sorter du gerne vil have og så se hvad de kan
levere. Mht. sundhed så er Filippa og James Grieve vist ret gode.

Ribs, de er næsten altid sunde. Det er især sorterne Stanza, Rondom og
Jonkeer van Tetz der sælges. Så vidt jeg husker er Rondom den som
haveselskabet anbefaler. Og et sted har jeg læst at Jonkeer van Tetz er
den som smager mest af ribs, mens Stanza bare er sur. Stanza er dog en
sund sort som giver et stort udbytte. Desuden findes en hvid udgave, som
ikke er helt så sure som røde ribs. Den hedder Hvid hollandsk.

--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Kig også ind på http://hjoerringnyplanteskole.dk/

Preben Riis Sørensen (19-08-2004)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 19-08-04 15:48


"Mads Lie Jensen" <mads@gartneriet.dk> skrev> Ribs, de er næsten altid
sunde. Det er især sorterne Stanza, Rondom og
> Jonkeer van Tetz der sælges. Så vidt jeg husker er Rondom den som
> haveselskabet anbefaler. Og et sted har jeg læst at Jonkeer van Tetz er
> den som smager mest af ribs, mens Stanza bare er sur. Stanza er dog en
> sund sort som giver et stort udbytte. Desuden findes en hvid udgave, som
> ikke er helt så sure som røde ribs. Den hedder Hvid hollandsk.

De hvide er sødere men vigtigst: mere aromatiske. Jeg faser de røde ud, også
fordi solsortene er ikke så hårde efter de hvide. Stikkelsbær kan man lave
højstammede ved at lave en Jostabærstok på en meter, og så pode, det skal
jeg næste år.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk




Mads Lie Jensen (19-08-2004)
Kommentar
Fra : Mads Lie Jensen


Dato : 19-08-04 16:50

On Thu, 19 Aug 2004 16:47:43 +0200, "Preben Riis Sørensen"
<preben@esenet.dk> wrote:

>De hvide er sødere men vigtigst: mere aromatiske. Jeg faser de røde ud, også
>fordi solsortene er ikke så hårde efter de hvide. Stikkelsbær kan man lave
>højstammede ved at lave en Jostabærstok på en meter, og så pode, det skal
>jeg næste år.

Jostabær, det er den som er en krydsning mellem stikkelsbær og solbær,
ikke?

Pode stikkelsbær .... avav

--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Kig også ind på http://hjoerringnyplanteskole.dk/

Preben Riis Sørensen (19-08-2004)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 19-08-04 19:13


"Mads Lie Jensen" <mads@gartneriet.dk> skrev
>
> Jostabær, det er den som er en krydsning mellem stikkelsbær og solbær,
> ikke?
>
> Pode stikkelsbær .... avav

Jo, er det ikke også Solstik den hedder? Den giver en herlig saft, og er
også skøn som friskblendet 'pund til pund', lagrer fint i fryser, men skal
bruges inden et par uger ved køleskabsopbevaring. Det eneste negative ved
den er et forholdsvis lille udbytte i forhold til at det er en meget stor
busk.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk




Poul Erik Jørgensen (19-08-2004)
Kommentar
Fra : Poul Erik Jørgensen


Dato : 19-08-04 20:52

"Mads Lie Jensen" <mads@gartneriet.dk> skrev i en meddelelse
news:pr69i0ddjfuutjlb88srtkomt0sp9i7ek2@4ax.com
> Stikkelsbær er det enten den grønne Invicta eller i røde sorten
> Hinnomæki rød eller Rolanda. Men når de skal være opstammede er det
> ikke sikkert der er så stort udvalg i sorter.

Opstammede er dyre. Hvorfor skal de være opstammede?

Angående sorter: Jeg foretrækker Invicta. Dels er de immune mod
stikkelsbærdræber, de er fantasisk rigtbærende med store bær, og er gode
både til grød, syltetøj eller til bare at spise fra busken.
Hinnomäki har samme egenskaber, men er efter min opfattelse nogle små
gnallinger.

Jeg laver selv stammede stikkelsbær (for sjov) af ældre Invicta-buske. De
får lange grene, så find en pæn, nogenlunde lige, lang gren, giv den en
fodpose på størrelse med en håndbold, af svær plastik, med jord i *om
foråret*. Om efteråret er posen fuld af rødder, så man klipper grenen af og
planter den ved en stok, så den ikke vælter.

Poul Erik
--
Remove NNN from my e-mail address when replying.
Enlevez NNN de mon adresse électronique pour me répondre.



Preben Riis Sørensen (19-08-2004)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 19-08-04 21:53


"Poul Erik Jørgensen" <vox@NNNmail.dk> skrev
> Opstammede er dyre. Hvorfor skal de være opstammede?
>

Hvis man laver dem selv er de ikke dyre
I tilfældet Stikkelsbær er der den klare fordel at grenene kommer fri af
jorden, altså rene bær der får mere lys, og er lettere at plukke. Man kan
klippe sig til at hæve en ældre busk, det skal jeg ned at gøre, hvis der
skulle blive os forundt en dag med godt vejr endnu i år.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk




Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177557
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408886
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste