Erik Ginnerskov wrote:
> Calle. wrote:
>
>> Det er ikke nemt at forklare:
>> En fryser virker på samme måde, som når man f.eks ruller en sodavand
>> ind i en våd avis, og lægge den i solen, så bliver sodavanden kold.
>> Så den er bygget til at stå i stuetermperatur.
>
> Det forholder sig sådan, at trods isoleringen trænger varme ind i fryseren
> udefra. Køleaggregatet transporterer denne varme ud igen. Jo koldere
> udenfor, jo mindre varme trænger ind i fryseren, jo mindre varme skal igen
> hives ud af fryseren.
>
> Tilmed: Jo køligere der er omkring køleribberne på fryserens bagside, jo
> lettere kommer fryseren af med den varme, der er hentet ud fra fryserens
> indre.
>
> Alt i alt: En fryser, der står i 5 graders varme (omgivende temperatur) skal
> bruge mindre energi for at holde 18 frostgrader i fryseren, end en fryser,
> der står i 20 grader (omgivende temperatur).
>
Jeg tror ikke du har ret i alle situationer. Din indgang er et energiregnskab,
og det skulle man jo tro var korrekt, men et køleskab/fryser fungerer efter
nogen andre principper. Se f.eks. her:
---
..1.2. Sælger bærer risikoen for ikke at have oplyst, at enkompressor/køleskab
ikke fungerer under natsænkning
En forbruger købte et køle/fryseskab med kun én kompressor. Et sådant skab
køler ikke optimalt, såfremt den omgivende temperatur kommer under 16° C.
Da forbrugeren havde køleskabet stående i et rum, hvor temperaturen om natten
kom under 16° C (såkaldt natsænkning), kunne køleskabet således ikke køle
optimalt ved normal brug.
Da dette forhold ikke var blevet oplyst forbrugeren ved købets indgåelse, og
idet det ikke kan antages at være almindeligt kendt, at et køle-/fryseskab med
én kompressor kun fungerer, når rumtemperaturen er mellem 16° C og 32° C,
fandt Forbrugerklagenævnet, at sælgeren havde forsømt sin loyale
oplysningspligt, og at der således forelå en mangel ved køle-/fryseskabet.
At brugsanvisningen omtalte, at køle-/fryseskabet fungerede bedst mellem 16° C
og 32° C, kunne ikke forstås som sigtende til natsænkningsproblematikken og
havde derfor ikke betydning for mangelsbedømmelsen.
Køleskabet fungerede alene optimalt ved temperaturer under 16° C, hvis en
afbryder, der sætter termostaten ud af kraft og tænder et lille varmelegeme,
var i funktion døgnet rundt. Da dette forudsatte en manuel betjening af
termostaten, som ikke havde været forudsat, og som ville være meget dyr i
eludgifter, forelå der en væsentlig mangel ved køle-/fryseskabet, og
forbrugeren kunne derfor hæve købet. (1997-4111/7-31)
Juridisk Årbog 1999, side 106-107
---
Så, jeg tror ikke du har ret i
> En fryser, der står i 5 graders varme (omgivende temperatur) skal
> bruge mindre energi for at holde 18 frostgrader i fryseren, end en fryser,
> der står i 20 grader (omgivende temperatur).
Som andre siger, kan forklaringen være at olien ikke er beregnet til lave
temperaturer, osv.
Se også
http://www.forbrug.dk/familie/husholdning/maskiner-apparater/hus/hus008/hus015/
og
http://www.forbrug.dk/presse/arkiver/nyhedsbrev/2001-05-17/4/
Jeg ville være meget forsigtig med at sætte en fryser i et rum der jævnligt kom
over 25 eller under 16 grader.
Mads
--
Mads Bondo Dydensborg. madsdyd@challenge.dk
I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to
say it.
- Beatrice Hall [pseudonym: S.G. Tallentyre], 1907 (many times wrongfully
attributed to Voltaire)