Bo Warming wrote:
Jeg må lige starte med at takke dig for et indlæg der ikke er fyldt med
underlige citater
> Nu kommer omsider snart øldåsen, som idet man åbner den, skaber kulde
> i bunden (Ekstrabladet 29 apr 04)
>
> Hvorfor mon det har varet så længe?
Jeg vil antage at det er fordi ingen har udviklet en økonomisk rentabel
implementering før nu.
> Det er jo næppe mere hightech end varmepuden, der krystalliserer sit
> natriumacetathydrat.
Det er nu en *lille* smule mere kompliceret ...
> Ved nogen hvilke slags stoffer, der kan bruges til kuldedannelse?
Fordampning af vand, hvorefter varmen bliver brugt til at smelte et
salt.
> Fysioterapeuter har i årtier haft kuldepuder såvel som varmepuder, og
> med nem aktivering
Det er vist ikke samme princip. Jeg skal dog ikke være sikker.
> ved nogen hvad udløser processen?
En beskrivelse snippet fra
http://ing.dk:
| Øllen - eller en anden læskedrik - befinder sig i en central cylinder
| i øverste kammer. Uden om denne er der vand, opsuget i en gel. I
| nederste kammer er der et vakuum, som først brydes, når dåsens to
| halvdele vrides i forhold til hinanden. Vandet fordamper og afkøler
| derved øllen.
|
| For at vanddampen ikke skal strømme tilbage til den øverste del,
| opsuges den af et silikat. Dens varme opsuges ved at opvarme eller
| smelte et salt, f.eks. glaubersalt, i det nederste kammers indre.
|
| Dermed føles dåsen ikke varm at holde på, og varmen strømmer ikke op i
| det øvre kammer, hvor øllen nu er blevet 30 grader Fahrenheit (16.7
| grader Celsius) koldere i flg. patentet, der dækker opfindelsen.
Se ellers US patent nr.: 6389839
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=/netahtml/srchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=6389839.WKU.&OS=PN/6389839&RS=PN/6389839
--
PeKaJe
Would it help if I got out and pushed?
-- Princess Leia Organa