/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Køb af større mængde god
Fra : Hans Joergensen


Dato : 13-04-04 15:05

Halløj,

Jeg har et par vinballoner jeg skal have i kælderen snart, men jeg
tænkte at jeg lige så godt kan fylde et eller andet på dem først, så
jeg havde tænkt mig at lave noget mjød.

Men jeg skal jo så bruge en god potion honning, en 10-12 kilo god
kløver/linde/lyng-honning skulle være et godt udgangspunkt til ca.
25 liter mjød.

Men har nogle et tip til hvor man kan finde sådant honning til en rimelig
pris? Det er jo ret dyrt i butikkerne (15-20kr per ½-kilo lyder
ihvertfald af meget).

Hvis nogle evt. kender en biavler der har noget sådant på lager må
vedkommende meget gerne kontakte mig :)

// Hans
--
Sidevogn til Russer MC (Ural/Dnepr) samt militær-udstyr til denne
købes for rimelig pris!

 
 
Spangkuk (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Spangkuk


Dato : 13-04-04 15:25


"Hans Joergensen" <haj@enterprise-server.dk> skrev i

> Men har nogle et tip til hvor man kan finde sådant honning til en rimelig
> pris? Det er jo ret dyrt i butikkerne (15-20kr per ½-kilo lyder
> ihvertfald af meget).
>
> Hvis nogle evt. kender en biavler der har noget sådant på lager må
> vedkommende meget gerne kontakte mig :)

Hehe...velkommen i klubben

Jeg har i løbet af vinteren talt /skrevet med flere honningproducenter,
og alle har svaret det samme.:

"Det har været det dårligste Danske honningår i mange, mange år!"

Derfor er prisen ualmindelig høj på Dansk honning. I nogle gårdbutikker har
jeg set den til 34 kr. pr. 400 gr....så ja, det er en dyr affære.

MEN, så for 14 dage siden havde Netto et spottilbud. 450 gr. Økologisk
honning "fra foden af Himalaya"....til 18 kr.. Bingo, 26 dåser blev købt af
undertegnede, og brygningen er nu i fuld gang. Det var det bedste jeg kunne
finde, selv ikke Dagrofa hvor jeg handler i ny og næ kunne være med på den
pris.

Såehhh, du må sq nok på tilbudsjagt i lavprisbutikkerne....

Happy Brewing.....

Iøvrigt, hvilken opskrift bruger du ?

Spang




Hans Joergensen (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Hans Joergensen


Dato : 13-04-04 16:26

Spangkuk wrote:
> Hehe...velkommen i klubben

Jow tak

> Jeg har i løbet af vinteren talt /skrevet med flere honningproducenter,
> og alle har svaret det samme.:
> "Det har været det dårligste Danske honningår i mange, mange år!"

Ja det er jo godt nok trist... nu har jeg fundet et par venner der
kender biavlere og den ene har endda en far der er det :) jeg håber
de kan hjælpe.

> MEN, så for 14 dage siden havde Netto et spottilbud. 450 gr. Økologisk
> honning "fra foden af Himalaya"....til 18 kr.. Bingo, 26 dåser blev købt af
> undertegnede, og brygningen er nu i fuld gang. Det var det bedste jeg kunne
> finde, selv ikke Dagrofa hvor jeg handler i ny og næ kunne være med på den
> pris.

Jeg så godt tilbudet, men benyttede det desværre ikke.

Men måske kan jeg finde en netto der stadig har noget på lager.

> Iøvrigt, hvilken opskrift bruger du ?

Det har jeg ikke helt besluttet endnu, jeg er kommet frem til at det
nok bliver noget basalt noget i stil med:
10-12kg honning
vand så det passer til 25 liter

opvarmning til 70-80c for lige at pasturisere det, og derefter gære
vha. noget vingær jeg har liggende (skulle være velegnet til
champagne/portvin/hvidvin/rødvin osv).

Så havde jeg tænkt mig efter primær-gæring at dele det op så jeg
og krydre det med lidt egetræsspåner (for at simulere gæring i
tønde) og hvad jeg nu finder på.

// Hans
--
http://www.dkfritidmotorcykel.dk/Hans_Joergensen

Spangkuk (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Spangkuk


Dato : 13-04-04 18:33


"Hans Joergensen" <haj@enterprise-server.dk>


> Det har jeg ikke helt besluttet endnu, jeg er kommet frem til at det
> nok bliver noget basalt noget i stil med:
> 10-12kg honning
> vand så det passer til 25 liter
>
> opvarmning til 70-80c for lige at pasturisere det, og derefter gære
> vha. noget vingær jeg har liggende (skulle være velegnet til
> champagne/portvin/hvidvin/rødvin osv).
>
> Så havde jeg tænkt mig efter primær-gæring at dele det op så jeg
> og krydre det med lidt egetræsspåner (for at simulere gæring i
> tønde) og hvad jeg nu finder på.

Min er noget mere "lige ud af landevejen". I første portion prøvede
jeg iøvrigt at tilsætte noget der hed "Dansih Dynamite" gær-næring.
De 14 dages indledende gæring blev droslet ned til 8 døgn...så var
sukkerprocenten på 22 % ... Vildt !

Her er min foretrukne.:

Der skal bruges:
24 bøtter honning (10,2 kg)
1 pk. alm. Bagegær
Kogt vand

1. Dag
Begynd med at lave en gærkultur, kog 1 l. vand sammen med en halv bøtte
honning i 15-20 min. det skal ikke bulderkoge, blot småsimre, undervejs
fjernes alt det skum der dannes, lad det derefter afkøle til HØJEST 35 ºC,
hvis gæren tilsættes ved en højere temperatur, så dør den. Når vandet er
tilpas opløses gæren i det, ret hurtigt vil væsken begynde at gære, det vil
bevirke at der dannes skum på overfladen, skålen med gærkulturen stilles
et lunt sted i 12-24 timer, hvorefter man kan gå videre med opskriften.

2. Dag
Kog 8 liter vand sammen med 10,5 bøtter honning indtil der ikke er mere
skum, ca. 1/2 time, igen skal det ikke koge voldsomt, kog det evt. i flere
portioner hvis ikke du har en meget stor gryde. Lad det afkøle til
ca. 30 ºC, hæld det i mjødballonen og tilsæt gærkulturen, sørg for at det
bliver godt blandet.
Nu lader du det stå og "bloppe" i ca. 14 dage et godt og lunt sted.

Det første stykke tid rystes ballonen hver dag, senere kan der gå længere
tid mellem omrystningerne.

Efter ca. 14 dage koges 10 liter vand sammen med resten af honningen på
samme måde som sidst, når det er afkølet til ca. 30 ºC hældes det i
ballonen,
og hvis ikke ballonen er fuld fyldes der efter med kogt og afkølet vand til
ballonen er fuld (ca. 25 liter), indholdet blandes godt og det får lov at
stå
og "bloppe" til det ikke gærer mere (1,5-2,5 måned), husk at ryste ballonen
jævnligt.

Når gæringen er færdig, kan man med fordel stille mjøden et køligt sted,
f.eks. en garage, så bundfældes den hurtigere. Alt efter hvor grundig man
har været med kogningen og afskumningen, så kan det vare mellem
2 måneder til 1 år før mjøden er fuldstændigt klaret.
Fortvivl dog ikke, allerede når mjøden er færdig med at gære kan den
drikkes, og den smager fint, men den vinder meget ved lagring.

Hvis man vil krydre sin mjød, er det bedst at gøre det fra starten.
En stærk the koges af det som man vil krydre med, og hældes i ballonen
sammen med første portion, ikke i gærkulturen, igen må det højest være
30 ºC.

Hygge

Spang



Hans Joergensen (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Hans Joergensen


Dato : 13-04-04 20:31

Spangkuk wrote:
> Der skal bruges:
> 24 bøtter honning (10,2 kg)

Det er problemet, det er pisse dyrt ;)
specielt hvis man gerne vil bruge lyng/kløver/linde-honning (det
skulle være det bedste)

> 1 pk. alm. Bagegær

Der tror jeg nu nok jeg holder mig til det vingær jeg har på lager
;)

> Begynd med at lave en gærkultur, kog 1 l. vand sammen med en halv bøtte
> honning i 15-20 min. det skal ikke bulderkoge, blot småsimre, undervejs

Jeg har tænkt mig at nøjes med normalt sukker til dette trin, det
har ikke nogen reel betydning for smagen om du dyrker gæren op på
sukker, det vigtige er at have masser af gærceller.

> 2. Dag
> Kog 8 liter vand sammen med 10,5 bøtter honning indtil der ikke er mere
> skum, ca. 1/2 time, igen skal det ikke koge voldsomt, kog det evt. i flere
> portioner hvis ikke du har en meget stor gryde. Lad det afkøle til
> ca. 30 ºC, hæld det i mjødballonen og tilsæt gærkulturen, sørg for at det
> bliver godt blandet.

Her havde jeg tænkt mig at få lavet en blanding der når en vægtfylde
på ca. 1070 i afkølet tilstand, (det skulle være en god vægtfylde for
gæringen), formodentlig bliver det noget i stil med:

6-7kg honning, og en passende potion vand, koge det et øjeblik da
jeg har læst et par steder at det er rigeligt, og at smagen bliver
bedre med mindre kogning. Derefter kan jeg justere vægtfylden med
kogt vand.

Iøvrigt tilsætter jeg nok en smule kridt, da det skulle være godt
til at få bundfældet 'snavs' man ikke har lyst til. Og jeg tilsætter
nok også noget gærnæringssalt.

Så ryger det til primær-gæring i en gærspand fra min ølbrygning.

Efterfølgende vil jeg så holde øje med vægtfylden og tilsætte
vand/honningblanding så vægtfylden holdes oppe omkring de 1070
indtil jeg er oppe på de 25 liter og ca. har brugt 10kg honning.

Jeg vil lade det gære til der er kommet ro over vægtfylden, og den
ligger ens i en 4-6 dages tid.

Her har jeg så læst et par steder at det skulle være en fordel at
slå gæren ihjel med en gang sprit, før man stiller det til
langtidslagring... men det har jeg ikke taget stilling til endnu.

Efterfølgende vil jeg tappe det over til lagring i hhv. en 25 liters
glasballon og et par mindre 4 liters med forskellige krydderier i, og
sikkert også nogle egetræs-spåner for at simulere en trætønde.

> Hvis man vil krydre sin mjød, er det bedst at gøre det fra starten.
> En stærk the koges af det som man vil krydre med, og hældes i ballonen
> sammen med første portion, ikke i gærkulturen, igen må det højest være
> 30 ºC.

Jeg har læst mig til at det skulle være fint at krydre det før man
stiller til lagring, og det bliver nok det jeg gør (simpelthen fordi
det er mere fleksibelt;)

// Hans
--
RD350 YPVS - Supporting global warming since 1985

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408937
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste