Martin Larsen wrote:
> "Sonil" <virker@ikke.dk> skrev i en meddelelse
> news:c50k8p$8h4$1@news.net.uni-c.dk...
>>
>> Jeg skal måle og sammenligne 2 forskellige barbérblades skarphed. Hvordan
>> gør jeg dette ?
>>
> Jeg ser at ingen af af svarerne har tænkt på andre faktorer end skarphed,
> som egentlig er uinteressant og er nem at se i mikroskop.
Hvorfor er skarphed uinteressant? Det er da netop interessant...
> Materialets hårdhed er særdeles afgørende (ligesom for en køkkenkniv).
> Også sejhed kan spille en rolle.
Hårdhed, tjaa, det vil jeg ikke sige: Et materiale kan jo ligesom diamant
godt være hårdt selvom det ikke er skarpt eller har skarpe kanter
(afrundede kanter)... En fodbold af diamant, er jo ikke skarp.
Og sejhed? Hvordan er det nu at det skal det kunne spille en rolle, når jeg
antager at man end ikke når op på materialets flydespænding (0,2-ditto).
Måske overser jeg noget, men hvordan er det nu lige med sejhed, duktilitet
og toughness (eller skal jeg tage mig sammen, overvinde dovenskaben og gå
over og finde det i min bog?)...
Som andre har været inde på, måler man nok skarphed bedst ved at måle
knivene... Så enkelt er det vidst. Jeg kender ikke nogen officielle
"skarphedsmålings-metoder". Derimod er der noget der hedder ruhedsmåling,
men det kan du jo heller ikke bruger her...
Konklusionen må være at skarphed først og fremmest afhænger af emnets
geometri, spidse vinkler og den slags. Dernæst kan man kigge på om
materialet "smuldrer", men det gør stål jo ikke normalt...
mvh.
Martin Jørgensen
--
---------------------------------------------------------------------------
Home of Martin Jørgensen -
http://www.martinjoergensen.dk