/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Et alternativ til kunstigt sødet saftevand~
Fra : Klaus Petersen


Dato : 20-03-04 20:20

Hejsa.

Jeg søger et godt alternativ til kunstigt sødet saftevand, der smager lidt
mere spændende end vand, men rent energimæssigt er på samme niveau.

Problemet er, at jeg mistænker saftevandet, som jeg drikker store mængder
af, for at give mig tømmermænds lignende tilstande.

Uanset om det er synderen eller ej, kan det næppe være sundt at drikke så
store mængder saftevand.

Det må meget gerne være noget jeg kan lave selv.

Kan I et godt forslag til et alternativ?

Klaus.



 
 
Inger Pedersen (20-03-2004)
Kommentar
Fra : Inger Pedersen


Dato : 20-03-04 21:29


"Klaus Petersen" <spectual2@getTOnet.dk> skrev i en meddelelse

>
> Jeg søger et godt alternativ til kunstigt sødet saftevand, der smager lidt
> mere spændende end vand, men rent energimæssigt er på samme niveau.

Kunne alternativet være vand, hvor du har lagt nogle skiver usprøjtet
citron?


Hilsen Inger



Rene' Hjorth (20-03-2004)
Kommentar
Fra : Rene' Hjorth


Dato : 20-03-04 21:41

[Klaus Petersen | Sat, 20 Mar 2004 20:19:47 +0100]

>Jeg søger et godt alternativ til kunstigt sødet saftevand, der smager lidt
>mere spændende end vand, men rent energimæssigt er på samme niveau.

Det kan godt lade sig gøre, men kvalliteten er ikke helt perfekt.
Bruger du f.eks. vand, smagsstoffer og energifri sødemidler, kan du få
lidt af det samme.

Jeg ville nok bruge appelsinoliedestilat, citronsyre, acesulfam-k
og/eller natriumcyklamat; så ville du har en saftevand der var uhyre tæt
på 0-energi.

Tilsætter du dog også noget naturligt frugtkoncentrat får du en bedre
smag, men til gengæld også noget energi (sukker/stivelse).

>Problemet er, at jeg mistænker saftevandet, som jeg drikker store mængder
>af, for at give mig tømmermænds lignende tilstande.

Men du må have en idé om hvad der er "galt" med dit saftevand - hvorfor
skal alternativet være uden energi?

>Uanset om det er synderen eller ej, kan det næppe være sundt at drikke så
>store mængder saftevand.

Nope, men hvad er "sundt"? Appelsinjuice er f.eks. rig på vitaminer og
lidt med gode frugtfibre, men indeholder lige så meget sukker som
cola... så store mængder af appelsinjuice vil f.eks. nemt give for meget
energi og kan derfor benævnes som "usund".

René
www.rene.hjorth.com
& www.lowcarb.dk

Fru Anton (22-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 22-03-04 10:14

----- Original Message -----
From: "Klaus Petersen" <spectual2@getTOnet.dk>
Newsgroups: dk.kultur.mad+drikke
Sent: Saturday, March 20, 2004 8:19 PM
Subject: Et alternativ til kunstigt sødet saftevand?


> Problemet er, at jeg mistænker saftevandet, som jeg drikker store mængder
> af, for at give mig tømmermænds lignende tilstande.
>

Det kan ganske udmærket være de kunstige sødemidler i saftevandet, der er
synderen. Når vi indtager sukker producerer kroppen mere insulin, for at få
blodsukkeret til at falde. Nogle mennesker reagerer på kunstige sødemidler
som på alm. sukker, og vil derfor hurtigt få et unormalt lavt blodsukker,
der nøjagtig som du skriver, kan give tømmermændslignende tilstande. Undgå
drikke (og madvarer) med kunstige sødemidler og forkæl dig selv med rigtigt
sukker, når du virkelig trænger til det...

Mvh Fru Anton



David Rasmussen (22-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 22-03-04 12:09

Fru Anton wrote:
>
> Det kan ganske udmærket være de kunstige sødemidler i saftevandet, der er
> synderen. Når vi indtager sukker producerer kroppen mere insulin, for at få
> blodsukkeret til at falde. Nogle mennesker reagerer på kunstige sødemidler
> som på alm. sukker, og vil derfor hurtigt få et unormalt lavt blodsukker,
> der nøjagtig som du skriver, kan give tømmermændslignende tilstande. Undgå
> drikke (og madvarer) med kunstige sødemidler og forkæl dig selv med rigtigt
> sukker, når du virkelig trænger til det...
>

Hvis man er et menneske med et almindeligt helbred vil leveren i dette
tilfælde blot frigive sukker. Man får ikke lavt blodsukker i dette
tilfælde. Og desuden minder symptomerne for lave blodsukker ikke særligt
meget om tømmermænd.

/David

Klaus Petersen (22-03-2004)
Kommentar
Fra : Klaus Petersen


Dato : 22-03-04 21:24

> Hvis man er et menneske med et almindeligt helbred vil leveren i dette
> tilfælde blot frigive sukker. Man får ikke lavt blodsukker i dette
> tilfælde. Og desuden minder symptomerne for lave blodsukker ikke særligt
> meget om tømmermænd.

Hvilke symtomer mener du der er, david?

Det er netop sødestofferne jeg mistænker. Men jeg har drukket kunstigt sødet
saftevand i en længere periode (4-5 måneder ca.) og ca. 1 - 1½ l. om dagen -
men det er først indenfor de sidste par uger at jeg er begyndt at opleve
bivirkninger - hvis det kommer af dét, vel at mærke.



David Rasmussen (22-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 22-03-04 21:43

Klaus Petersen wrote:
>
> Hvilke symtomer mener du der er, david?
>

Ved lavt blodsukker? Det er meget forskelligt fra person til person. Men
omtumlethed, angst, koncentrationsbesvær, besvær med at forstå sproglige
(mundtlige og skriftlige) beskeder etc.

> Det er netop sødestofferne jeg mistænker. Men jeg har drukket kunstigt sødet
> saftevand i en længere periode (4-5 måneder ca.) og ca. 1 - 1½ l. om dagen -
> men det er først indenfor de sidste par uger at jeg er begyndt at opleve
> bivirkninger - hvis det kommer af dét, vel at mærke.
>
>

Jeg vil ikke afvise at sødestofferne kan give tømmermændslignende
tilstande. Jeg ville i første omgang gå på vandvognen og kun drikke vand
i 14 dage til en måned og se om det hjælper.

Under alle omstændigheder ville jeg ikke fylde mig med sødemidler.

/David

Klaus Petersen (22-03-2004)
Kommentar
Fra : Klaus Petersen


Dato : 22-03-04 21:53

> Jeg vil ikke afvise at sødestofferne kan give tømmermændslignende
> tilstande. Jeg ville i første omgang gå på vandvognen og kun drikke vand
> i 14 dage til en måned og se om det hjælper.

Det er også den beslutning jeg har truffet.

> Under alle omstændigheder ville jeg ikke fylde mig med sødemidler.

Enig - det stads kan ikke være sundt.



Fru Anton (23-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 23-03-04 10:33


"Klaus Petersen" <spectual2@getTOnet.dk> skrev i en meddelelse
news:mXH7c.2053$RI1.1438@news.get2net.dk...

>
> Det er netop sødestofferne jeg mistænker. Men jeg har drukket kunstigt
sødet
> saftevand i en længere periode (4-5 måneder ca.) og ca. 1 - 1½ l. om
dagen -
> men det er først indenfor de sidste par uger at jeg er begyndt at opleve
> bivirkninger - hvis det kommer af dét, vel at mærke.
>
>
Lyder lidt lissom mig. Mærkeligt at "bivirkningerne" ikke kommer med det
samme...

Mvh Fru Anton



Fru Anton (23-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 23-03-04 10:28


"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:c3mhde$udj$1@news.net.uni-c.dk...
> Hvis man er et menneske med et almindeligt helbred vil leveren i dette
> tilfælde blot frigive sukker. Man får ikke lavt blodsukker i dette
> tilfælde.

Hmm... Så er vi altså rigitg mange med et ualmindeligt helbred...

Og desuden minder symptomerne for lave blodsukker ikke særligt
> meget om tømmermænd.

Det vil jeg nu ikke give dig ret i. Rysteture, svedeture, irritabilitet,
koncentrationsbesvær, svimmelhed, stor tørst, hovedpine, etc... Det er i
hvert fald sådan jeg får det, når jeg har brugt kunstige sødemidler.

Og lige for en ordens skyld... Min lever fejler altså ikke noget - det er
blevet undersøgt...

Mvh Fru Anton




David Rasmussen (23-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 23-03-04 11:17

Fru Anton wrote:
>
> Hmm... Så er vi altså rigitg mange med et ualmindeligt helbred...
>

Hvad mener du?

>
> Det vil jeg nu ikke give dig ret i. Rysteture, svedeture, irritabilitet,
> koncentrationsbesvær, svimmelhed, stor tørst, hovedpine, etc... Det er i
> hvert fald sådan jeg får det, når jeg har brugt kunstige sødemidler.
>

Hvordan ved du at det skyldes lavt blodsukker? Har du målt din
blodsukker når det sker? Desuden er symptomerne for lavt blodsukker
forskellige fra person til person.

/David

Fru Anton (24-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 24-03-04 08:48


"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:c3p2pg$qf0$1@news.net.uni-c.dk...
> Fru Anton wrote:
> >
> > Hmm... Så er vi altså rigitg mange med et ualmindeligt helbred...
> >
>
> Hvad mener du?
>
> >Du skriver at hvis man har et almindeligt helbred, så vil leveren
"bare"frigive sukker. Det må jo så betyde at vi er mange der har et
ualmindeligt helbred, når vi bliver dårlige af at indtage kunstige
sødemidler. Hmm... Ørdkløveri, men du spurgte selv...
>
> Hvordan ved du at det skyldes lavt blodsukker? Har du målt din
> blodsukker når det sker?

Ja, jeg har målt blodsukker dagligt i en måned, hver gang jeg har fået
symptomer på lavt blodsukker. Og der var bingo hver gang.

Desuden er symptomerne for lavt blodsukker
> forskellige fra person til person.

Ja, men der er stadig generelle symptomer.

Mvh Fru Anton



David Rasmussen (24-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 24-03-04 11:12

Fru Anton wrote:
>
>>Hvordan ved du at det skyldes lavt blodsukker? Har du målt din
>>blodsukker når det sker?
>
> Ja, jeg har målt blodsukker dagligt i en måned, hver gang jeg har fået
> symptomer på lavt blodsukker. Og der var bingo hver gang.
>

Hvor lavt har det så typisk været?

>
> Ja, men der er stadig generelle symptomer.
>

Njaa...

/David

Fru Anton (24-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 24-03-04 11:44


"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:c3rmrp$mn4$1@news.net.uni-c.dk...
> Fru Anton wrote:
> >
> >>Hvordan ved du at det skyldes lavt blodsukker? Har du målt din
> >>blodsukker når det sker?
> >
> > Ja, jeg har målt blodsukker dagligt i en måned, hver gang jeg har fået
> > symptomer på lavt blodsukker. Og der var bingo hver gang.
> >
>
> Hvor lavt har det så typisk været?
>
På omkring 2, højst 3... Sig mig engang David, er jeg til eksamen? Hvad er
dine forudsætninger for at udtale dig om alle disse ting....?

Fru Anton




David Rasmussen (24-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 24-03-04 11:58

Fru Anton wrote:
>>
>>Hvor lavt har det så typisk været?
>
> På omkring 2, højst 3...

Wow.

> Sig mig engang David, er jeg til eksamen?

Det ved jeg ikke, er du?

Jeg er primært nysgerrig efter at vide hvor lavt dit blodsukker kan
blive bare ved at drikke ting med kunstige sødestoffer. Jeg er
overrasket over at det kan blive så lavt. Efter min viden tyder det på
at din krops insulin/blodsukker-regulering ikke fungerer optimalt. Men
jeg går ud fra at du ikke har sukkersyge?

Gør det noget at jeg spørger?

> Hvad er
> dine forudsætninger for at udtale dig om alle disse ting....?
>

Jeg har sukkersyge tæt inde på livet, og ved en del om de mekanismer der
gør sig gældende.

/David

Fru Anton (24-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 24-03-04 12:20


"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:c3rphm$nm9$1@news.net.uni-c.dk...
> Gør det noget at jeg spørger?

Nej, sorry... Er bare så vant til ikke at blive taget seriøst af lægerne, at
jg bliver en smule paranoid en gang i mellem... Heldigvis er lægerne nu
laaangsooomt ved at åbne øjnene for hypoglykæmi (lavt blodsukker), så måske
kan der snart gøres noget...

> Jeg har sukkersyge tæt inde på livet, og ved en del om de mekanismer der
> gør sig gældende.

Okay, men ved sukkersyge bliver blodsukkeret jo for højt og det er en hel
anden snak... Jeg har ikke sukkersyge, men blot lavt blodsukker, som bliver
værre når jeg indtager kunstige sødemidler. Jeg har fået taget utallige
blodprøver og alle tal ser fine ud, pånær blodsukkeret... Hmm...

Mvh Fru Anton



David Rasmussen (24-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 24-03-04 12:50

Fru Anton wrote:
>
> Nej, sorry... Er bare så vant til ikke at blive taget seriøst af lægerne, at
> jg bliver en smule paranoid en gang i mellem... Heldigvis er lægerne nu
> laaangsooomt ved at åbne øjnene for hypoglykæmi (lavt blodsukker), så måske
> kan der snart gøres noget...
>

Mange lægers syn på hypoglykæmi og diabetes er ret gammeldags.

>
>>Jeg har sukkersyge tæt inde på livet, og ved en del om de mekanismer der
>>gør sig gældende.
>
> Okay, men ved sukkersyge bliver blodsukkeret jo for højt og det er en hel
> anden snak...

Så simpelt er det nu ikke. Når du har sukkersyge kan du dels ikke
producere insulin, og derved får du for højt blodsukker. Men du kan
heller ikke producere sukker i leveren, og derfor får du ofte lavt
blodsukker hvis mængden af insulin du har taget og mængden af kulhydrat
du har spist ikke passer sammen. Med andre ord: diabetespatienter skal
både passe på for højt og for lavt blodsukker. Mange diabetespatienter
har ofte for lavt blodsukker.

> Jeg har ikke sukkersyge, men blot lavt blodsukker, som bliver
> værre når jeg indtager kunstige sødemidler. Jeg har fået taget utallige
> blodprøver og alle tal ser fine ud, pånær blodsukkeret... Hmm...
>

Har du fået lavet sådan en test hvor du på fastende mave drikker en
liter sukkervand, og derefter får målt blodsukker hver 5.-10. minut? Det
samme kunne gøres med væske med kunstige sødemidler. De to resulterende
grafer siger meget om din krops evne til hurtigt nok at udskille
insuling og sukker.

/David

Fru Anton (25-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 25-03-04 08:38


"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:c3rsi8$p1r$1@news.net.uni-c.dk...


Mange diabetespatienter
> har ofte for lavt blodsukker.
>
Ja, og det er det der er det farligste. De har nu osse ofte for højt
blodsukker ( i hvert fald ved type 2), de mærker det bare sjældent...

> Har du fået lavet sådan en test hvor du på fastende mave drikker en
> liter sukkervand, og derefter får målt blodsukker hver 5.-10. minut? Det
> samme kunne gøres med væske med kunstige sødemidler. De to resulterende
> grafer siger meget om din krops evne til hurtigt nok at udskille
> insuling og sukker.
>
Nej, det har jeg ikke. Ku være jeg skulle snakke med lægen om det, det lyder
interessant. Der er så bare lige den hage, at jeg først får det skidt dagen
efter de kunstige sødemidler. Hmm...

Mvh Fru Anton



Peter Græbe (24-03-2004)
Kommentar
Fra : Peter Græbe


Dato : 24-03-04 15:45

Fru Anton skrev:

>> Hvor lavt har det så typisk været?
>>
> På omkring 2, højst 3...

Ups. Det er lavt. I sin tid var normalområdet defineret som værende
mellem 4,2 og 6,2 på Hvidovre Hospital (hvor jeg var ansat som
sygeplejerske fra 1980-1990. Ganske vist på en neurokirurgisk afdeling;
men også dér blev der selvfølgelig visiteret patienter med Type 1- eller
2-diabetes).

Et forsigtigt råd til pårørende til personer med sukkersyge. Hvis
vedkommende opfører sig usædvanligt eller er bevidsthedsplumret: Giv et
glas æblejuice. Er blodsukkeret for højt, bliver skaden ikke meget værre
(søg umiddelbart læge/skadestue). Er blodsukkeret for lavt, indtræder
der hurtigt bedring.

Google: 'insulinføling', 'insulinchok', 'insulinchock'.

Til David R.: Ja, lægerne kan sgu være noget forstokkede, hvad diabetes
angår. En af mine bedste venner, der var læge, specialiserede sig i
behandlingen af diabetikere. Han følte sig ofte noget ensom i sin kamp
som sygehuslæge. Han er desværre død for et par år siden af en
testescancer, der bredte sig til rygsøjlen. Suk, hvilket spild.

--
Med venlig hilsen
Peter Græbe

Fru Anton (25-03-2004)
Kommentar
Fra : Fru Anton


Dato : 25-03-04 08:43


"Peter Græbe" <graebe_fjern@webspeed.dk> skrev i en meddelelse
news:1lqc60fnavxsj.bkmw24emgib7$.dlg@40tude.net...

> Et forsigtigt råd til pårørende til personer med sukkersyge. Hvis
> vedkommende opfører sig usædvanligt eller er bevidsthedsplumret: Giv et
> glas æblejuice. Er blodsukkeret for højt, bliver skaden ikke meget værre
> (søg umiddelbart læge/skadestue). Er blodsukkeret for lavt, indtræder
> der hurtigt bedring.
>

Rigtigt. Har ingen ide om hvorfor det er så effektivt, men jeg har altid
æblejuice med mig, når jeg skal nogen steder. Det er meget bedre end den
sukkerknald, som lægen anbefaler...

Mvh Fru Anton



David Rasmussen (27-03-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 27-03-04 23:34

Peter Græbe wrote:
>
> Ups. Det er lavt. I sin tid var normalområdet defineret som værende
> mellem 4,2 og 6,2 på Hvidovre Hospital (hvor jeg var ansat som
> sygeplejerske fra 1980-1990. Ganske vist på en neurokirurgisk afdeling;
> men også dér blev der selvfølgelig visiteret patienter med Type 1- eller
> 2-diabetes).
>

Et blodsukker på 2-3 er "normalt" for et lavt blodsukker. Med andre ord:
Hvis det var meget højere ville det ikke være lavt, men i normalområdet.
Som du også selv antyder.

> Et forsigtigt råd til pårørende til personer med sukkersyge. Hvis
> vedkommende opfører sig usædvanligt eller er bevidsthedsplumret: Giv et
> glas æblejuice.

Et bedre råd er at bede vedkommende om at måle sit blodsukker, og så
tage affære efter dette. Hvis det er lavt så give vedkommende noget
hurtigt optageligt kulhydrat. Hvis det er højt, så skal vedkommende tage
et antal enheder af sin hurtigtvirkende insulin. Hvis man følger efter
med fysisk aktivitet falder blodsukkeret hurtigere, så det er smart.

> Er blodsukkeret for højt, bliver skaden ikke meget værre
> (søg umiddelbart læge/skadestue).

Et glas æblejuice kan nu godt få et normalt blodsukker til at blive ret
meget for højt. Og der er ingen grund til at søge læge ved for højt
blodsukker. Man skal bare tage en mængde insulin.
Da jeg skrev tidligere at lægerne er ret gammeldags hvad angår
sukkersyge, mente jeg følgende:

Mange læger har stadig den der meget gamle opfattelse af at de nok skal
bestemme hvor meget insulin patienten skal tage og hvad og hvornår og
hvor meget patienten skal spise.

Blandt de mere progressive læger (og især patienter) er der en helt
anden måde at styre diabetes på, som er langt mere dynamisk og rarere at
leve med, og med mindst lige så godt styret blodsukker. Det er simpelt
hen måden hvor man måler sit blodsukker tit i løbet af dagen. 6-10 gange
eller mere måske. Og man tager insulin efter hvad man spiser. Hvis man
pludselig har lyst til en is, så spiser man en is. Og tager insulin til.
Hvis blodsukkeret er lavt, så spiser man nogle kulhydrater. Hvis
blodsukkeret bliver for højt, så tager man noget insulin, og evt. laver
noget fysisk for at få blodsukkeret ned. Det er meget smartere at lære
patienten selv at styre sin diabetes, og reguleringen kan også ske meget
mere skræddersyet til patientens situation løbende.

Der er sikkert mange der gør en mellemting mellem disse to yderpunkter.

>
> Til David R.: Ja, lægerne kan sgu være noget forstokkede, hvad diabetes
> angår. En af mine bedste venner, der var læge, specialiserede sig i
> behandlingen af diabetikere. Han følte sig ofte noget ensom i sin kamp
> som sygehuslæge. Han er desværre død for et par år siden af en
> testescancer, der bredte sig til rygsøjlen. Suk, hvilket spild.
>

Øv... :(

/David

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408937
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste