Var det god folkeoplysning eller hysteri om giftfarer?
Hvor sagligt velbegrundede virkede advarslerne?
Bakterier har glæde af at genere mennesket med sygdom - men svampe har vel
kun fordel ved at de ikke bliver spist af konkurrenter, dvs mikrober, så mon
virkelig vi er så sårbare for disse toxiner?
Der er bygningsbevilgiger i at hævde at svamp i børneinstitution er
helbredsproblem - men er det?
Børn bliver allergiske mod meget, men de æder jo ikke af sort vægbelægning,
hvor manglende ventilation har skabt ulækker skimmel-mørkfarvning
Hvis negres jordnødder har været lagret dumt, så de smager muggent, så
kasserer de dem, hvis ikke de er på sultegrænsen.
At vi skal kassere fordi et hjørne har dårlig smag - hysteri? - spyt ud hvad
smager forkert. Måske man bliver stærkere - at hygiejne skaber allergi er
Seruminstitutt4et meget hooked på nu.
DET MAN IKKE DØR AF, bliver man ofte STÆRKERE AF
------------------
DR-DATA
> Når skimmelsvampen penicillium roqueforti vokser på ost, er den
velsmagende
> og helt ugiftig. Men hvis den vokser på brød, danner den stærke
giftstoffer.
> Skimmelsvampe=mug
> Falder MEGET langsomt gennem luften
>
>
> Helse
> Ca. 30.000 skimmelsvampe fra hele verden. Samlet på DTU
> 30 stammer mistænkt for at være kolesterol-sænkende
> En af den slags gror koldt,og på kød. Det aktive stof hedder compactin.
>
> Meldrøj i små mængder snører bodkar sammen, kan modvrke migræne
> Andre lægemidler, som stammer fra skimmelsvampenes naturstoffer er:
> cyclosporin, der bruges til at forhindre kroppen i at frastøde
> transplanterede organer,
> asperlicin, der anvendes ved neurologiske sygdomme,
> compactin, der allerede bruges som kolesterolsænkende medicin
>
>
> Gift
>
> VidenOm: kan mug ses SKAL maden smides ud. På ost og brød er det dog nok
at
> skære pletten væk
>
> Vin, kaffebønner og tørrede bælgfrugter skal også kontrolleres grundigt.
Her
> kan nemlig vokse en lille skimmel, der hedder Aspergillius Carbonarius.
Den
> udskiller giftstoffet Ochratoxin A, som kan give mennesker nyreskader
>
> Skimmelsvampe kan udskiller mugtlugtende stoffer som advarsels-signalstof
>
> Organisk toxisk støvsyndrom-lungeskade forårsaget af MEGEN inhalereing af
> sporer
>
> Maveforgiftninger af mug - mest dyr
>
> Meldrøj - gir kramper og koldbrand.
>
> Aflatoksin. Bare nogle få tusindedele gram af giften kan give leverkræft.
> Aflatoksin kommer fra svampen Aspergillus flavus. Den vokser rigtig godt
ved
> fugtige 25 grader, så tropiske fødevarer som tørrede figner, jordnødder,
> pistacienødder og især paranødder er altid under mistanke for at indeholde
> aflatoksin.. Fluorescerer aflatoksin under ultraviolet lys.
>
> En ekspert svarer på spørgsmål omkring svampe fra i morgen og en uge frem
> på:
>
http://www.dr.dk/Videnskab/viden_om/Debat/eksperterne.htmSvampenes
hitliste
>
> En slags hitliste over de farligste kendte svampe:
> Stachybotrys chartarum
> Stachybotrys chlorohalonata
> Memnoniella echinata
> Chaetomium globosum
> Aspergillus ochraceus
> Trichoderma harzianum
> Trichoderma viride
> Ulocladium spp.
> Phoma spp.
>
> _________________________________________________________________
--
Bo Warming
Bjelkes Alle 46, 2200 København N
Tel: 3586 1000, fax: 3586 1001
http://www.glistrup.com