/ Forside / Interesser / Hus og have / Hus og have / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Hus og have
#NavnPoint
Nordsted1 30351
3773 24011
pbp_et 20871
dova 19847
ans 15297
stig54 12614
vagnr 12599
transor 11828
katekismus 10999
10  trimare46 9702
Bearbejdning af kobberplade
Fra : Jens Juul


Dato : 15-01-04 21:15

Hej
Min søster vil købe en hel kobberplade (ca 0,65mm tyk) og bruge som
belægning på en køkkendisk. For at det kan passe skal pladen bearbejdes
idet disken har runde ender og vi fundere nu over hvorledes det gøres. Er
kobberplade fx. blødt nok til at man kan bearbejde det med
hammerværktøjer? skal det opvarmes ? Er der noget man skal tage højde for
........... eller ???

Jeg har tidligere leget med zinkplade og det er jo rørende nemt at forme,
så vi håber at det er samme boldgade.

Håber nogen kan hjælpe - gerne med links mv.

Mvh Jens




 
 
Ellington (15-01-2004)
Kommentar
Fra : Ellington


Dato : 15-01-04 23:45

Der findes baade bløde og haarde kobberplader. De bløde er lettere at
arbejde med. De kan formes ved hamring, men det efterlader selvfølgelig
mærker i pladen. Dette kan dog bruges dekorativt. Ellers gaa hen til en
automekaniker, der laver pladearbejder. Han har sikkert en stor
bøjemaskine til større plader.
Duke

Jens Juul wrote:
> Hej
> Min søster vil købe en hel kobberplade (ca 0,65mm tyk) og bruge som
> belægning på en køkkendisk. For at det kan passe skal pladen bearbejdes
> idet disken har runde ender og vi fundere nu over hvorledes det gøres. Er
> kobberplade fx. blødt nok til at man kan bearbejde det med
> hammerværktøjer? skal det opvarmes ? Er der noget man skal tage højde for
> .......... eller ???
>
> Jeg har tidligere leget med zinkplade og det er jo rørende nemt at forme,
> så vi håber at det er samme boldgade.
>
> Håber nogen kan hjælpe - gerne med links mv.
>
> Mvh Jens
>
>
>


Ebbe Rasmussen (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Ebbe Rasmussen


Dato : 16-01-04 05:54

Jens Juul wrote:
> Hej
> Min søster vil købe en hel kobberplade (ca 0,65mm tyk) og bruge som
> belægning på en køkkendisk. For at det kan passe skal pladen
> bearbejdes idet disken har runde ender og vi fundere nu over
> hvorledes det gøres. Er kobberplade fx. blødt nok til at man kan
> bearbejde det med hammerværktøjer? skal det opvarmes ? Er der noget
> man skal tage højde for .......... eller ???
>
> Jeg har tidligere leget med zinkplade og det er jo rørende nemt at
> forme, så vi håber at det er samme boldgade.
>
> Håber nogen kan hjælpe - gerne med links mv.
>
> Mvh Jens

Hej Jens

Hvis jeg ikke husker forkert, kan kobber blødgøres ved opvarmning og
derefter hurtig afkøling i vand. Men ellers kan du da prøve at spørge en
VVS-mand, der laver kobbertage og -tagrender, han kan sikkert give dig
fiduser.

--
Med venlig hilsen
Ebbe.



Jens Juul (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Jens Juul


Dato : 16-01-04 14:30

>
Hej Igen
>
>Hvis jeg ikke husker forkert, kan kobber blødgøres ved opvarmning og
>derefter hurtig afkøling i vand.

Tak for jeres svar. Intet der skræmmer mig idet, men hørte et andet sted
at det bliver hårdt ved bearbejdning, men at man kan blødgøre det igen ved
hurtig opvarmning og langsom nedkøling .................

Mvh Jens


Preben Andersen (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Preben Andersen


Dato : 16-01-04 15:15


"Jens Juul" <jens_juul@net.dialog.dk> wrote in message
news:fc.0073fb6b05d60b1b0073fb6b05d56eea.5d60b5b@net.dialog.dk...

> Tak for jeres svar. Intet der skræmmer mig idet, men hørte et andet sted
> at det bliver hårdt ved bearbejdning, men at man kan blødgøre det igen ved
> hurtig opvarmning og langsom nedkøling .................

Ikke korrekt, det skal være opvarmning og bratkøling.

mvh
Preben



Thomas Jensen (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Thomas Jensen


Dato : 16-01-04 16:04


"Preben Andersen" <pranSLETDETTE@privat.dk> skrev i en meddelelse
news:4007f1c8$0$27454$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
> "Jens Juul" <jens_juul@net.dialog.dk> wrote in message
> news:fc.0073fb6b05d60b1b0073fb6b05d56eea.5d60b5b@net.dialog.dk...
>
> > Tak for jeres svar. Intet der skræmmer mig idet, men hørte et andet sted
> > at det bliver hårdt ved bearbejdning, men at man kan blødgøre det igen
ved
> > hurtig opvarmning og langsom nedkøling .................
>
> Ikke korrekt, det skal være opvarmning og bratkøling.
>


Heller ikke korrekt, det er ligegyldigt og du nedkøler hurtigt eller
langsomt.

> mvh
> Preben
>
>



Preben Andersen (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Preben Andersen


Dato : 16-01-04 16:21


"Thomas Jensen" <Thomas-Jensen@tdcadsl.dk> wrote in message
news:4007fd8e$0$231$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...

> Heller ikke korrekt, det er ligegyldigt og du nedkøler hurtigt eller
> langsomt.

I tidernes morgen lærte jeg at kobber efter kolddeformation skal udglødes
ved opvarmning til ca. 300 grader og efterfølgende bratkøling.
Stål skal udglødes ved opvarmning til ca. 550 grader i 5-6 timer, hvorefter
det afkøles langsomt.
Det er ganske vist en del år siden jeg lærte det, så måske er kobberet i dag
anderledes.

Så er det i øvrigt en god idé hvis du underskriver dig med dit eget navn og
ikke med mit.

mvh
Preben



Finn (17-01-2004)
Kommentar
Fra : Finn


Dato : 17-01-04 23:03

Hej Preben
"> I tidernes morgen lærte jeg at kobber efter kolddeformation skal udglødes
> ved opvarmning til ca. 300 grader og efterfølgende bratkøling.
> Stål skal udglødes ved opvarmning til ca. 550 grader i 5-6 timer,
hvorefter
> det afkøles langsomt.
> Det er ganske vist en del år siden jeg lærte det, så måske er kobberet i
dag
> anderledes.

Det er rigtigt hvad Thomas skriver, det er ligegyldigt om det varmes
langsomt eller hurtigt op og ligegyldigt om det nedkøles langsomt eller
hurtigt og sådan har det altid været ikke noget nyt eller revolutionerende i
det. I øvrigt er det sådan at på håndværker plan udtrykker vi udglødnings
processen som at vi opvarmer det til det er kirsebær rødt. Ude på
byggepladserne og i de små værkstæder tales der ikke om temperaturer men
kirsebær rødt Preben kirsebær rødt.
Kobberet bliver i øvrigt hårdt igen ved bearbejdning det kan dog så udglødes
igen og denne proces kan gentages i det uendelige. Der er dog den lille hage
ved det at kobberet danner en glødeskal og den bør fjernes hvis det er noget
der bliver banket op eller drevet op som man kalder det i faget. Gøres ved
at kyle kobberet i et syrebad (ikke praktisk ved større arbejder og på hobby
plan).
I øvrigt vil jeg tilslutte mig Aksels synspunkt at kobber ikke er egnet til
madlavning, jeg vil i øvrigt gå så langt at jeg også vil mene at det er
uklogt at omgås sink og madlavning, kunne nogen forestille sig en
galvaniseret gryde, nej vel.

Cheers Finn, søn af gammel dansk kobberdækker familie
Canberra Australia



Aksel (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Aksel


Dato : 16-01-04 20:30


"Jens Juul" <jens_juul@net.dialog.dk> skrev i en meddelelse
news:fc.0073fb6b05d56eea0073fb6b05d56eea.5d56fb6@net.dialog.dk...
> Hej
> Min søster vil købe en hel kobberplade (ca 0,65mm tyk) og bruge som
> belægning på en køkkendisk. For at det kan passe skal pladen bearbejdes
> idet disken har runde ender og vi fundere nu over hvorledes det gøres. Er
> kobberplade fx. blødt nok til at man kan bearbejde det med
> hammerværktøjer? skal det opvarmes ? Er der noget man skal tage højde for
> .......... eller ???
>
> Jeg har tidligere leget med zinkplade og det er jo rørende nemt at forme,
> så vi håber at det er samme boldgade.
>
> Håber nogen kan hjælpe - gerne med links mv.
>
> Mvh Jens
>
Selvom det ikke er det der spørges om, og det heller ikke defineres hvad der
menes med køkkendisk, vil jeg dog tillade mig at at kalde det vildt at
anvende en kobberplade i et køkken: Mange kobbersalte (ir) er giftige, så
bart kobber og køkkner er noget rod.

Aksel



Jens Juul (18-01-2004)
Kommentar
Fra : Jens Juul


Dato : 18-01-04 11:11

Hej Finn

Tak for dit oplysende svar.
>
>I øvrigt vil jeg tilslutte mig Aksels synspunkt at kobber ikke er egnet
>til
>madlavning, jeg vil i øvrigt gå så langt at jeg også vil mene at det er
>uklogt at omgås sink og madlavning, kunne nogen forestille sig en
>galvaniseret gryde, nej vel.

Nu er det ikke en køkkendisk der skal foregå madlavning på. Det er mere
som en bardisk at stille ting på. Jeg har tænkt over at det nok ikke er
det bedste at stille råvarer på - idet jeg er bådejer og ved at kobberet i
bundmalingen virker som fungicid ..................

Mvh Jens
>
>



//zigge (24-01-2004)
Kommentar
Fra : //zigge


Dato : 24-01-04 09:19


"Jens Juul" <jens_juul@net.dialog.dk> skrev i en meddelelse
news:fc.0073fb6b05d6fcb20073fb6b05d56eea.5d6fcd2@net.dialog.dk...
> Nu er det ikke en køkkendisk der skal foregå madlavning på. Det er mere
> som en bardisk at stille ting på. Jeg har tænkt over at det nok ikke er
> det bedste at stille råvarer på - idet jeg er bådejer og ved at kobberet i
> bundmalingen virker som fungicid ..................

Ikke fordi jeg vil blande mig i jeres diskution om rekrystalisering af
metaller. Men kobbertøj (gryder og kedler) bliver fortinnet med rent tin
indvendigt for det ikke skal være giftigt at lave mad i. Svjv er det meget
giftigt at lave mad i en gryde der er slidt igennem fortinningen.

Mvh
//zigge



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408905
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste