|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Skærebræt - desinfektion Fra : Homer
 | 
 Dato :  08-05-03 08:38
 | 
 |  | 
 
            Hejsa,
 Jeg har et skærebræt, som har ligget et døgns tid i noget halvbeskidt
 opvaskevand. Inden da blev det ganske vist kun brugt til at skære
 grøntsager på, men jeg har det ikke særlig godt med tanken om, at det er
 en ren bakteriebombe nu, så jeg vil gerne have ro i sindet ...    Men hvordan gør man - foruden at rense det helt i bund? Jeg tænkte på at
 temperaturbehandle det, men skal jeg smide det i ovnen (det er
 plastic!!), eller skal det have nogle timer i fryseren? Eller er det
 noget helt tredje der skal til?
 De mere kemiske råd vil også være også være velkomne ...
 -- 
 Med venlig hilsen
 Homer.
 - "Mr Gumble, this is a Girls' Scouts meeting!"
 - "Is it?! Or is it that you girls can't admit you have a problem?!"
            
             |  |  | 
  Heidi (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Heidi
 | 
 Dato :  08-05-03 08:50
 | 
 |  | 
 
            Homer wrote:
 > Hejsa,
 >
 > Jeg har et skærebræt, som har ligget et døgns tid i noget halvbeskidt
 > opvaskevand. Inden da blev det ganske vist kun brugt til at skære
 > grøntsager på, men jeg har det ikke særlig godt med tanken om, at det
 > er en ren bakteriebombe nu, så jeg vil gerne have ro i sindet ...    >
 > Men hvordan gør man - foruden at rense det helt i bund? Jeg tænkte på
 > at temperaturbehandle det, men skal jeg smide det i ovnen (det er
 > plastic!!), eller skal det have nogle timer i fryseren? Eller er det
 > noget helt tredje der skal til?
 Hvad med at koge en kande vand og hælde det ud over? Hvis ellers
 plasticmaterialet kan tåle det....
 -- 
 Mvh. Heidi
 Svar i gruppen og IKKE pr. mail!!!
 "Time is fun when you're having flies" - Kermit
            
             |  |  | 
  Frank Løkkegaard (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Frank Løkkegaard
 | 
 Dato :  08-05-03 08:50
 | 
 |  | 
 
            "Homer" <psv@isaid.nospam.e-box.dk> writes:
 >
 >Jeg har et skærebræt, som har ligget et døgns tid i noget halvbeskidt
 >opvaskevand. Inden da blev det ganske vist kun brugt til at skære
 >grøntsager på, men jeg har det ikke særlig godt med tanken om, at det er
 >en ren bakteriebombe nu, så jeg vil gerne have ro i sindet ...    Vask det af i en klorin-opløsning og derefter almindelig opvask, så er det
 fuldkommen desinficeret
 >
 >
 >Men hvordan gør man - foruden at rense det helt i bund? Jeg tænkte på at
 >temperaturbehandle det, men skal jeg smide det i ovnen (det er
 >plastic!!), eller skal det have nogle timer i fryseren? Eller er det
 >noget helt tredje der skal til?
 Det sjove er er det faktisk havde været bedre hvis dit skærebræt havde
 været af træ. 
 Læste for et par år siden resultaterne af en norsk undersøgelse, der viser
 at et  træskærebræt
 er at foretrække, fordi der er nogle enzymer i træet der gør livet surt
 for bakterier.
 Det har jeg så siden fået bekræftet på Bioteknologisk Institut i Kolding
 >
 >
 Frank Løkkegaard                                 
 Tlf. 75 51 43 11                               
 Fax 75 51 47 11                             
            
             |  |  | 
  JS (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : JS
 | 
 Dato :  08-05-03 10:06
 | 
 |  | > Det sjove er er det faktisk havde været bedre hvis dit skærebræt havde
 > været af træ.
 > Læste for et par år siden resultaterne af en norsk undersøgelse, der viser
 > at et  træskærebræt
 > er at foretrække, fordi der er nogle enzymer i træet der gør livet surt
 > for bakterier.
 > Det har jeg så siden fået bekræftet på Bioteknologisk Institut i Kolding
 
 Det er vel også bedre pga at træet trækker sig sammen og hindrer bakterier i
 at gemme sig i snithullerne som på et plastic-bræt!?
 
 
 
 
 |  |  | 
   Jørgen Hess (09-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jørgen Hess
 | 
 Dato :  09-05-03 12:55
 | 
 |  | 
 "JS" <JS_443@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:3eba1e1d$0$4376$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
 > > Det sjove er er det faktisk havde været bedre hvis dit skærebræt
 havde
 > > været af træ.
 > > Læste for et par år siden resultaterne af en norsk undersøgelse,
 der viser
 > > at et  træskærebræt
 > > er at foretrække, fordi der er nogle enzymer i træet der gør livet
 surt
 > > for bakterier.
 > > Det har jeg så siden fået bekræftet på Bioteknologisk Institut i
 Kolding
 >
 > Det er vel også bedre pga at træet trækker sig sammen og hindrer
 bakterier i
 > at gemme sig i snithullerne som på et plastic-bræt!?
 >
 >
 Træskærebrættet er decinficerende fordi træet som levende har
 indlejret en del giftstoffer til beskyttelse med råd, svamp og insekt
 angreb. Hvordan skulle et egetræ ellers kunne blive op til 1.000 år
 (Hvilket skulle være tilfældet visse steder på Lolland). Teaktræ
 skulle også være godt. I det hele taget træsorter der er gode som
 skibstømmer vil også være gode til køkkenredskaber.
 I Amazonlandet skyder man aber med giftpile. Man tager nogle kilo træ
 og laver til savsmuld. Dette savsmuld vædes med vand, efter en
 passende tid vrider man i et klæde så meget vand ud som muligt og
 indkoger det til en beglignende substans indgnider pilespidserne i
 begen og kan herefter gå på jagt.
 mvh
 Jørgen
 
 
 
 
 |  |  | 
    Homer (09-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Homer
 | 
 Dato :  09-05-03 13:17
 | 
 |  | Jørgen Hess skrev:
 
 > I Amazonlandet skyder man aber med giftpile. Man tager nogle kilo træ
 > og laver til savsmuld. Dette savsmuld vædes med vand, efter en
 > passende tid vrider man i et klæde så meget vand ud som muligt og
 > indkoger det til en beglignende substans indgnider pilespidserne i
 > begen og kan herefter gå på jagt.
 
 Hold da op! Tror du jeg kan gøre noget tilsvarende med mit ulækre
 plast-skærebræt og én gang for alle lukke munden på min nabos undulat?
 
 Seriøst, jeg var bare fascineret over hvor langt vi er kommet fra mit
 oprindelige spørgsmål i løbet af 3 svar. Tak til alle for hjælpen!
 
 --
 Med venlig hilsen
 Homer.
 - "Mr Gumble, this is a Girls' Scouts meeting!"
 - "Is it?! Or is it that you girls can't admit you have a problem?!"
 
 
 
 
 |  |  | 
  Rømer (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Rømer
 | 
 Dato :  08-05-03 14:46
 | 
 |  | Smid det i opvaskemaskinen - eller som der siges - klorin og
 opvask...kogende vand
 
 
 
 
 |  |  | 
  Stefan Garvig (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Stefan Garvig
 | 
 Dato :  08-05-03 21:23
 | 
 |  | 
 
            > Hejsa,
 >
 > Jeg har et skærebræt, som har ligget et døgns tid i noget halvbeskidt
 > opvaskevand. Inden da blev det ganske vist kun brugt til at skære
 > grøntsager på, men jeg har det ikke særlig godt med tanken om, at det er
 > en ren bakteriebombe nu, så jeg vil gerne have ro i sindet ...    >
 > Men hvordan gør man - foruden at rense det helt i bund? Jeg tænkte på at
 > temperaturbehandle det, men skal jeg smide det i ovnen (det er
 > plastic!!), eller skal det have nogle timer i fryseren? Eller er det
 > noget helt tredje der skal til?
 >
 > De mere kemiske råd vil også være også være velkomne ...
 >
 Du får hermed et termodynamisk råd: Hvis du har træbrætter, så sæt dem i
 ovnen ved ca. 130 grader i en time. Pas på, at træet ikke begynder at ryge -
 jeg har prøvet med teaktræbrætter ved 130 grader uden røg.
 Herefter er dine træbrætter sterile.
 Brætterne sveder en del, så man får altså også "bagt" gammel fedt og olie ud
 af brætterne på denne bagemåde.
 Jeg ved ikke, hvor høje temperaturer et plastbræt kan klare, men du kan jo
 prøve dig frem: Når brættet har tendens til at bøje, er temperaturen lige
 præcis for høj.
 Venligst
 Stefan Garvig
 Rødovre
 --
 **********
 For direct reply only:
 Remove GED in the email address
 sgdataGED@edb.dk
 **********
            
             |  |  | 
  Inger Pedersen (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Inger Pedersen
 | 
 Dato :  08-05-03 21:51
 | 
 |  | 
 "Stefan Garvig" <sgdataGED@edb.dk> skrev i en meddelelse  >
 >
 > Jeg ved ikke, hvor høje temperaturer et plastbræt kan klare, men du kan jo
 > prøve dig frem: Når brættet har tendens til at bøje, er temperaturen lige
 > præcis for høj.
 
 Jamen er de ikke rimeligt bakteriefrie ved 100 grader?
 Læg dem evt. i vand i bradepanden - så bliver det ikke varmere.
 Hvis skærebrættet ikke kan klare det: UD med det!
 
 Hilsen Inger
 
 
 
 
 |  |  | 
   Stefan Garvig (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Stefan Garvig
 | 
 Dato :  08-05-03 22:20
 | 
 |  | > Jamen er de ikke rimeligt bakteriefrie ved 100 grader?
 > Læg dem evt. i vand i bradepanden - så bliver det ikke varmere.
 > Hvis skærebrættet ikke kan klare det: UD med det!
 >
 > Hilsen Inger
 >
 
 Jeg har været ude for plasttyper, der klaskede sammen ved under 100 grader,
 så jeg vil være forsigtig med at komme dem i bradepande med kogende vand i.
 Men man kan jo komme et stegetermometer ned i koldt påhældt vand og derved
 følge temperaturens stigning - og prikke lidt i plastbrættet for at mærke om
 det er ved at koge ud.
 
 
 Venligst
 
 Stefan Garvig
 
 --
 **********
 For direct reply only:
 Remove GED in the email address
 sgdataGED@edb.dk
 **********
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
    Inger Pedersen (08-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Inger Pedersen
 | 
 Dato :  08-05-03 22:59
 | 
 |  | 
 "Stefan Garvig" <sgdataGED@edb.dk> skrev i en meddelelse > Jeg har været ude
 for plasttyper, der klaskede sammen ved under 100 grader,
 > så jeg vil være forsigtig med at komme dem i bradepande med kogende vand
 i.
 > Men man kan jo komme et stegetermometer ned i koldt påhældt vand og derved
 > følge temperaturens stigning - og prikke lidt i plastbrættet for at mærke
 om
 > det er ved at koge ud.
 
 
 Den metode er helt fin ved en steg - men skærebrættet bliver en
 bakterie-rede.
 UD med det!
 (Og så kunne man passende købe et træbræt i stedet.Så dyrt er det heller
 ikke, at det er relevant at løbe risikoen for et maveonde).
 
 Hilsen Inger
 
 
 
 
 
 |  |  | 
     Stefan Garvig (09-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Stefan Garvig
 | 
 Dato :  09-05-03 15:13
 | 
 |  | > Den metode er helt fin ved en steg - men skærebrættet bliver en
 > bakterie-rede.
 > UD med det!
 > (Og så kunne man passende købe et træbræt i stedet.Så dyrt er det heller
 > ikke, at det er relevant at løbe risikoen for et maveonde).
 >
 > Hilsen Inger
 >
 Personligt har jeg altid holdt mig til træbrætter, netop fordi de aldrig
 blev klamme af bakterier (pga. syreindhold i træet, jf. tidligere indlæg i
 denne tråd), og fordi de er pænest.
 
 
 Venligst
 
 Stefan
 --
 **********
 For direct reply only:
 Remove GED in the email address
 sgdataGED@edb.dk
 **********
 
 
 
 
 |  |  | 
  Frank Løkkegaard (09-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Frank Løkkegaard
 | 
 Dato :  09-05-03 14:06
 | 
 |  | 
 
            "Homer" <psv@isaid.nospam.e-box.dk> writes:
 >Hold da op! Tror du jeg kan gøre noget tilsvarende med mit ulækre
 >plast-skærebræt og én gang for alle lukke munden på min nabos undulat?
 Sig lige til - det vil jeg sgu gerne se når du gør   )))))))
 Frank Løkkegaard                                 
            
             |  |  | 
  Frank Løkkegaard (09-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Frank Løkkegaard
 | 
 Dato :  09-05-03 14:07
 | 
 |  | "Homer" <psv@isaid.nospam.e-box.dk> writes:
 >Seriøst, jeg var bare fascineret over hvor langt vi er kommet fra mit
 >oprindelige spørgsmål i løbet af 3 svar. Tak til alle for hjælpen!
 Ja, det er da egentlig utroligt som en tråd kan slynge sig rundt - det er
 næsten ligesom hjemme ved køkkenbordet!
 
 Frank Løkkegaard
 
 
 
 
 |  |  | 
  Henrik Sass Krag (09-05-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Henrik Sass Krag
 | 
 Dato :  09-05-03 17:24
 | 
 |  | 
 
            "Homer" <psv@isaid.nospam.e-box.dk> skrev i en meddelelse
 news:3eba095c$0$24637$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
 > De mere kemiske råd vil også være også være velkomne ...
 Læst på en klorindunk:
 Skærebætter af plast/træ:
 Bland 1dl klorin med 1ltr vand. Rens skærebrættet grundigt med
 klorinblandingen og skyl efter med vand.
 Hilsen Henrik...    |  |  | 
 |  |