/ Forside / Karriere / Uddannelse / Højere uddannelser / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Højere uddannelser
#NavnPoint
Nordsted1 1588
erling_l 1224
ans 1150
dova 895
gert_h 800
molokyle 661
berpox 610
creamygirl 610
3773 570
10  jomfruane 570
Genfrysning
Fra : Tomas Christiansen


Dato : 02-03-03 22:36

Hvorfor er det nu helt præcis, at man ikke må nedfryse varer, som
allerede har været nedfrosset?
Så vidt jeg ved, må man dog godt, hvis varen har været varmebehandlet i
mellemtiden (i den mellemliggende periode i optøet tilstand).

Eksempel: Jeg tager nogle burgerboller fra fryseren, tør dem op i
køleskabet og 8 timer efter at de er optøet, lægger jeg dem i fryseren
igen.

Jeg kan ikke se hvad der kan gå galt i sådan et tilfælde.

-------
Tomas


 
 
Preben Riis Sørensen (02-03-2003)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 02-03-03 23:08


Tomas Christiansen <toc-nospam-01@blikroer.dk> skrev i en
news:b3ttds$8ut$1@news.cybercity.dk...
> Hvorfor er det nu helt præcis, at man ikke må nedfryse varer, som
> allerede har været nedfrosset?
> Så vidt jeg ved, må man dog godt, hvis varen har været varmebehandlet i
> mellemtiden (i den mellemliggende periode i optøet tilstand).
>
> Eksempel: Jeg tager nogle burgerboller fra fryseren, tør dem op i
> køleskabet og 8 timer efter at de er optøet, lægger jeg dem i fryseren
> igen.
>
> Jeg kan ikke se hvad der kan gå galt i sådan et tilfælde.
>
> -------
> Tomas
>

Det kloge råd stammer fra at der kan gå ganske længe inden varen igen er
gennemfrosset. Gør der ikke det, og er optøningstiden kort, kan du tage op
og ned utallige gange hvis du har lyst. Det afgørende er, at man hele tiden
vurderer en vares friskhed, uanset hvor den kommer fra. Jeg har lige brugt
en dåse tomater der var et år for gamle, det har jeg ingen betænkeligheder
med. Men det havde jeg med den første smagsprøve
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk



Tomas Christiansen (02-03-2003)
Kommentar
Fra : Tomas Christiansen


Dato : 02-03-03 23:18

Preben Riis Sørensen skrev:
> Det afgørende er, at man hele tiden vurderer en vares friskhed,
> uanset hvor den kommer fra.

Okay. Kloge ord.

> Jeg har lige brugt en dåse tomater der var et år for gamle,
> det har jeg ingen betænkeligheder med.
> Men det havde jeg med den første smagsprøve

Har en gang prøvet med en dåse koncentreret tomatpure, som vist ikke
engang var over sidste holdbarhedsdato.
Da jeg stak dåseåbneren i dåsen, sprøjtede puréen i en fin ståle helt op
i loftet. Der har været et vist overtryk inde i den dåse!

-------
Tomas


Preben Riis Sørensen (02-03-2003)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 02-03-03 23:25


Tomas Christiansen <toc-nospam-01@blikroer.dk> skrev i en
news:b3tvso$e1e$1@news.cybercity.dk...
> Preben Riis Sørensen skrev:
> > Det afgørende er, at man hele tiden vurderer en vares friskhed,
> > uanset hvor den kommer fra.
>
> Okay. Kloge ord.
>
> > Jeg har lige brugt en dåse tomater der var et år for gamle,
> > det har jeg ingen betænkeligheder med.
> > Men det havde jeg med den første smagsprøve
>
> Har en gang prøvet med en dåse koncentreret tomatpure, som vist ikke
> engang var over sidste holdbarhedsdato.
> Da jeg stak dåseåbneren i dåsen, sprøjtede puréen i en fin ståle helt op
> i loftet. Der har været et vist overtryk inde i den dåse!
>
> -------
> Tomas
>

Ja, mon ikke. Det kan bruges til en første advarsel ved alle tætlukkede
emballager i plast/kartoner: Buler de ud, er der meget stor risiko for
fordærvelse.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk



Bo Warming (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 03-03-03 01:03

> Ja, mon ikke. Det kan bruges til en første advarsel ved alle tætlukkede
> emballager i plast/kartoner: Buler de ud, er der meget stor risiko for
> fordærvelse.

Salt kød i tæt plastfolieemballage kan bule op til dobbelt størrelse og
stadig smage glimrende og sundhedsrisiko er nul, for det er især
mælkesyrebakterier der danner fordærvelsen (og smagen er LIDT sur, men
hvorfor smide ud - fødevareforgiftning opstår idag af fundstændig andre
grunde, kun..

Min japanske kone kan smage forskel på hundred slags fisk og kan smage om de
har været frosset eller ikke - for i fattig kultur i de sidste årtusinder
var sådanne smagsnuancer et debatemne som årgangsvine er her. Men der ingen
sundhedsfordele ved det opreklameret velsmagende - som der var da vor
smagssans genetik opstod, og hvor smørsyre og aminer skulle advare om extrem
diarrefremkaldende råddenskab.

Mennesket har mave til fordærvet mad næsten som en hyæne, men jeg har i
Afrika set hyæner der køler maven i vandhul efter spisning, for at ikke
gæringen skal tage overhånd, og det har vi jo ikke tid til.
Jæger-samler tiden dvs de første 99% af vor dyrearts historier var nok
ådselssamler-plantesamler tid, og jagt var til manddomsprøve og krigstræning
især
Men det kan du ikke sælge "Hulebjørnens klan" bøger på, for det lyder
ulækkert. Eskimoers lækkerbidsken var rådne søpapegøjer - lagret anaerobt og
mere bakterieprotein end fugleprotein.



Bertel Lund Hansen (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bertel Lund Hansen


Dato : 03-03-03 07:25

Bo Warming skrev:

>Salt kød i tæt plastfolieemballage kan bule op til dobbelt størrelse og
>stadig smage glimrende og sundhedsrisiko er nul, for det er især
>mælkesyrebakterier der danner fordærvelsen (og smagen er LIDT sur, men
>hvorfor smide ud - fødevareforgiftning opstår idag af fundstændig andre
>grunde, kun..

Jeg læste en gang en artikel om en tysk familie der havde gammel
lastbil og en aftale med alle de lokale supermarkeder. Alle deres
kasserede varer blev stillet i en beholder i deres baggård, og så
kom familien hver dag og tømte den. De levede fedt og godt af den
mad de på den måde kunne samle ind. Ikke en krone brugte de
nogensinde på mad, og familien var stor (flere generationer). De
skulle bare skære mug og anden fordærv væk når de tilberedte
maden.

Men der er vist noget med at mug i maden vil belaste nyrerne? Er
der nogen der ved mere om det?

--
Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/   FIDUSO: http://fiduso.dk/

Bo Warming (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 03-03-03 13:02

"Bertel Lund Hansen" <nospamfor@lundhansen.dk> wrote in message
news:34t56v0kr1i4oncun3cs0885mjflhrst0r@news.stofanet.dk...
> Men der er vist noget med at mug i maden vil belaste nyrerne? Er
> der nogen der ved mere om det?

Ren skrivebordsteori samt baseret på rotteforsøg med aflatoxiner,
der forekommer i visse mugtyper, især når nødder mugner, men også andre
plantemad-typer.

Da mug på brød smager afskyeligt, er det nok giftigt, men selvom svampens
usynlige hyfer trænger ned i den fjerneste ende af brøddet, så er der ingen
menneske-erfaringer om nyreskader - så stol på din smagssans.



Bo Warming (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 03-03-03 00:50

"Tomas Christiansen" <toc-nospam-01@blikroer.dk> wrote in message
news:b3tvso$e1e$1@news.cybercity.dk...
> Preben Riis Sørensen skrev:
> > Det afgørende er, at man hele tiden vurderer en vares friskhed,
> > uanset hvor den kommer fra.
>
> Okay. Kloge ord.
>
> > Jeg har lige brugt en dåse tomater der var et år for gamle,
> > det har jeg ingen betænkeligheder med.
> > Men det havde jeg med den første smagsprøve
>
> Har en gang prøvet med en dåse koncentreret tomatpure, som vist ikke
> engang var over sidste holdbarhedsdato.
> Da jeg stak dåseåbneren i dåsen, sprøjtede puréen i en fin ståle helt op
> i loftet. Der har været et vist overtryk inde i den dåse!

Lad mig som selvbestaltet UVVU - og ikke antilomborgsl om videnskabelig smag
men om VIDENSKABELIG UREDELIGHED - foreslå et væddemål om at dette kan ingen
gentage.
Kuldioxid dannet i dåsen vil ikke tinge sprøjt mange centimeter op i luften.

Mht genbrug/spisning - stol på lugtesans. Botulisme-risiko fra dåsemad
forekom først i forrige århundrede.



Bertel Lund Hansen (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bertel Lund Hansen


Dato : 03-03-03 07:21

Tomas Christiansen skrev:

>Har en gang prøvet med en dåse koncentreret tomatpure, som vist ikke
>engang var over sidste holdbarhedsdato.
>Da jeg stak dåseåbneren i dåsen, sprøjtede puréen i en fin ståle helt op
>i loftet. Der har været et vist overtryk inde i den dåse!

Jeg kender det godt, og det er ret træls. Min mor lærte os at
overtryk i en konservesdåse er ensbetydende med at indholdet er
fordærvet, og det er en god regel. Men lige præcis de der dåser
med tomatkoncentrat er træls for der er næsten altid overtryk, og
halvdelen af dåserne er utætte så indholdet siver ud. Derfor har
jeg besluttet at jeg ikke vil købe dem igen, selv om ideen ellers
er god.

I øvrigt har jeg brugt dåserne selv om de piftede. Min mor ville
få hjertekvababbelse hvis jeg fortalte hende det, og jeg vil da
heller ikke anbefale det, men en grundig kogning klarer altså
mange problemer.

--
Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/   FIDUSO: http://fiduso.dk/

Bo Warming (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 03-03-03 00:46

> > allerede har været nedfrosset?
> > Så vidt jeg ved, må man dog godt, hvis varen har været varmebehandlet i
> > mellemtiden (i den mellemliggende periode i optøet tilstand).
> Eksempel: Jeg tager nogle burgerboller fra fryseren, tør dem op i
> > køleskabet og 8 timer efter at de er optøet, lægger jeg dem i fryseren
> > igen.
> >
> > Jeg kan ikke se hvad der kan gå galt i sådan et tilfælde.
> Det kloge råd stammer fra at der kan gå ganske længe inden varen igen er
> gennemfrosset.

Mens der gennedfryses sker ikke væsentlig fordærvelse.

Årsagen til husmor-vejleder-hystaders overforsigtighed er at ENKELTE
DUMMERNIKKER TROR at når noget har været frosset, så er bakterierne dræbt
dvs der er så sterilt som i konservesdåse.
( Faktisk betyder nedfrysning ofte at sundhedsfare efter genopfrysning er
væsentlig nedsat, for de bakterier der gror hurtigst under optøning vil
stjæle nicherne fra de patogene - og du få derfor næppe diarre af at spise
optøet kød, der har ligget længe, når det da ikke dufter råddent.)

En reel grund til ikke at genfryse kan være at iskrystaller kan give
smagsforringelse - de er store når du fryser i eget køleskab, men
fabrikanten havde metode så de blev små dengang.



Philip Oest Møller (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Philip Oest Møller


Dato : 03-03-03 21:12

> En reel grund til ikke at genfryse kan være at iskrystaller kan give
> smagsforringelse - de er store når du fryser i eget køleskab, men
> fabrikanten havde metode så de blev små dengang.

For fabrikanten gælder det om at fryse ned så hurtigt som muligt, så bliver
smagen bevaret bedre.

Philip



Bertel Lund Hansen (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Bertel Lund Hansen


Dato : 03-03-03 07:18

Preben Riis Sørensen skrev:

>vurderer en vares friskhed, uanset hvor den kommer fra. Jeg har lige brugt
>en dåse tomater der var et år for gamle, det har jeg ingen betænkeligheder
>med. Men det havde jeg med den første smagsprøve

Ok, jeg har haft konserves der var meget ældre end det. Det er
ikke noget problem.

--
Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/   FIDUSO: http://fiduso.dk/

Preben Riis Sørensen (03-03-2003)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 03-03-03 20:02


Bertel Lund Hansen <nospamfor@lundhansen.dk> skrev i en
news:5rs56v06vt40pkt74d0hkdpe9v4mq0la15@news.stofanet.dk...
> Preben Riis Sørensen skrev:
>
> >vurderer en vares friskhed, uanset hvor den kommer fra. Jeg har lige
brugt
> >en dåse tomater der var et år for gamle, det har jeg ingen
betænkeligheder
> >med. Men det havde jeg med den første smagsprøve
>
> Ok, jeg har haft konserves der var meget ældre end det. Det er
> ikke noget problem.
>
> --
> Bertel
> http://bertel.lundhansen.dk/ FIDUSO: http://fiduso.dk/

Jeg tænkte også på polarekspeditionerne: der havde man nok glædet sig over
helt friske varer. Tilbage til grønlændermad: hele familien skulle spise af
søkongerne. For engang imellem var det dødeligt giftigt, og så var det bedst
at de kunne følges ad allesammen hinsides.....

En steril variant er at lave en gryde suppe, der i den første tid indeholder
kødstykker og fjer. Siden koger man videre og smider nye søkonger og døde
hunde og andet i. Til sidst går også fjerene i opløsning, så er den ved at
være der!
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408936
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste