/ Forside / Karriere / Uddannelse / Højere uddannelser / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Højere uddannelser
#NavnPoint
Nordsted1 1588
erling_l 1224
ans 1150
dova 895
gert_h 800
molokyle 661
berpox 610
creamygirl 610
3773 570
10  jomfruane 570
Kogende vand....
Fra : Jacob Blirup Larsen


Dato : 11-02-03 22:02

Hej NG

Vi sad nogle stykker og snakkede en dag, og der var en der spurgte:" Hvorfor
bobler vand når det koger?"

Og det må vi nok erkende, at det var der ingen af os der kunne forklare....

Er der nogen der kan forklare hvorfor vand bobler når det koger?


Jacob
-----------------------------------------------------------------
"Vær ikke bange for modstand - Husk der er i modvind og ikke med en drage
stiger"



 
 
Brian Axelgaard (11-02-2003)
Kommentar
Fra : Brian Axelgaard


Dato : 11-02-03 22:23

"Jacob Blirup Larsen" <jacobblirup@stofanet.dk> wrote in message
news:3e4964c4$0$2557$ba624c82@nntp04.dk.telia.net...
> Hej NG
> Vi sad nogle stykker og snakkede en dag, og der var en der spurgte:"
Hvorfor
> bobler vand når det koger?"
> Og det må vi nok erkende, at det var der ingen af os der kunne
forklare....
> Er der nogen der kan forklare hvorfor vand bobler når det koger?

Når vand koger er det fordi der sker et faseskift fra væske til gas. Det er
simpelthen denne gas, altså vanddamp som "stiger til vejrs" op gennem
vandet.



Torben Simonsen (12-02-2003)
Kommentar
Fra : Torben Simonsen


Dato : 12-02-03 02:11

"Brian Axelgaard" <axelgaard@mail1.stofanet.dk> writes:

> Når vand koger er det fordi der sker et faseskift fra væske til gas. Det er
> simpelthen denne gas, altså vanddamp som "stiger til vejrs" op gennem
> vandet.

En lidt mere uddybende forklaring: Kogepunktet for en væske er den
temperatur, hvor væskens damptryk overstiger det atmosfæriske tryk.

Hvis vi f.eks. har en gryde med vand ved 99°C (ved normalt atmosfærisk
tryk), så vil der ske en forholdvis kraftig fordampning, men damptrykket
ligger lige under atmosfæretrykket, og dampen undslipper kun fra væskens
overflade. Når vi derimod kommer op på 100°C, så bliver damptrykket lige
så højt som atmosfæretrykket, og dampen bliver dermed i stand til at danne
bobler *nede* i væsken.

--
-- Torben.

Per A. Hansen (12-02-2003)
Kommentar
Fra : Per A. Hansen


Dato : 12-02-03 17:24


"Jacob Blirup Larsen" <jacobblirup@stofanet.dk> skrev i en meddelelse news:3e4964c4$0$2557$ba624c82@nntp04.dk.telia.net...
> Hej NG
>
> Vi sad nogle stykker og snakkede en dag, og der var en der spurgte:" Hvorfor
> bobler vand når det koger?"

Ved kogning sker fasefortandringen ikke blot ved overfladen,
men overalt i væsken, hvor der tilføres energi.
Når det "bobler" skyldes det fordampningen fra neden,
hvor der tilføres varme. Her er trykket lidt højere end
ved overfladen. Derfor bliver dampboblerne større
når de "bobler" opad - samt en fortsat fordsampning
fra dampboblens overflade.


--
Med venlig hilsen
Per A. Hansen

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177503
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408541
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste