|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Bageforme Fra : Anders Thorsen Holm
 | 
 Dato :  30-01-03 17:57
 | 
 |  | 
 
            Hej i gruppen.
 Da jeg her på det seneste er begyndt at bage mit eget brød, fremfor at
 købe det slatne eller tørre stads i butikkerne, er jeg stødt ind i et
 lille problem.
 Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget, jeg
 smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt irriterende.
 Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men heller
 ikke for meget (er studerende).
 Med venlig hilsen,
 -- 
 Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard |  |  | 
  Niklas (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Niklas
 | 
 Dato :  30-01-03 18:40
 | 
 |  | 
 "Anders Thorsen Holm" <zoolook.removethis@daimi.au.dk> skrev i en meddelelse news:b1blaa$q4u$1@sunsite.dk...
 > Hej i gruppen.
 >
 > Da jeg her på det seneste er begyndt at bage mit eget brød, fremfor at
 > købe det slatne eller tørre stads i butikkerne, er jeg stødt ind i et
 > lille problem.
 >
 > Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget, jeg
 > smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt irriterende.
 >
 > Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 > typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men heller
 > ikke for meget (er studerende).
 >
 > Med venlig hilsen,
 >
 > --
 > Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ >
 > Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 > Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard >
 >
 Jeg var lige ved at ofre 119,- i IMERCO idag på en blød flexibel bageform.
 Jeg valgte dog at vente fordi jeg sjældent bager.
            
             |  |  | 
  Ivan V. Nielsen (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ivan V. Nielsen
 | 
 Dato :  30-01-03 19:02
 | 
 |  | 
 
            Davs
 Jeg ved ikke hvad jeg ville gøre, men de fleksible bageforme vil jeg
 personligt ikke arbejde med.
 Dette begrunder jeg med: (ikke fakta, blot min egen teori)
 1 Plastic blødgøres med ptalater (bla. meget omtalt i legetøj til børn)
 2 hastigheden hvorved stoffer frigives stiger med temperaturen (generel
 viden i biologi og kemi)
 3 læg 1 og 2 sammen.....
 ivan
 "Niklas" <niklasthedolphin@yahoo.dk> wrote in message
 news:3e39636e$0$83836$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 >
 > "Anders Thorsen Holm" <zoolook.removethis@daimi.au.dk> skrev i en
 meddelelse news:b1blaa$q4u$1@sunsite.dk...
 > > Hej i gruppen.
 > >
 > > Da jeg her på det seneste er begyndt at bage mit eget brød, fremfor at
 > > købe det slatne eller tørre stads i butikkerne, er jeg stødt ind i et
 > > lille problem.
 > >
 > > Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget, jeg
 > > smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt irriterende.
 > >
 > > Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 > > typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men heller
 > > ikke for meget (er studerende).
 > >
 > > Med venlig hilsen,
 > >
 > > --
 > > Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ > >
 > > Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 > > Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard > >
 > >
 >
 > Jeg var lige ved at ofre 119,- i IMERCO idag på en blød flexibel bageform.
 > Jeg valgte dog at vente fordi jeg sjældent bager.
 >
            
             |  |  | 
   Ukendt (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ukendt
 | 
 Dato :  30-01-03 22:27
 | 
 |  | 
 "Ivan V. Nielsen" <ivan@aub.dk> wrote in message
 news:3e396903$0$217$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
 > Davs
 >
 > Jeg ved ikke hvad jeg ville gøre, men de fleksible bageforme vil jeg
 > personligt ikke arbejde med.
 >
 > Dette begrunder jeg med: (ikke fakta, blot min egen teori)
 > 1 Plastic blødgøres med ptalater (bla. meget omtalt i legetøj til børn)
 > 2 hastigheden hvorved stoffer frigives stiger med temperaturen (generel
 > viden i biologi og kemi)
 > 3 læg 1 og 2 sammen.....
 >
 > ivan
 >
 Nej Ivan...blødgørerhistorien må du længere ud på landet med!
 
 Det er PVC der blødgøres med phthatalater.....men ikke silikone, som
 bageformene er lavet af.
 
 Mvh H.
 
 
 
 
 
 |  |  | 
    Gerner (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Gerner
 | 
 Dato :  30-01-03 23:35
 | 
 |  | On Thu, 30 Jan 2003 22:26:34 +0100, "Henrik" <henrik> wrote in
 dk.kultur.mad+drikke:
 
 >
 >"Ivan V. Nielsen" <ivan@aub.dk> wrote in message
 >news:3e396903$0$217$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
 >> Davs
 >>
 >> Jeg ved ikke hvad jeg ville gøre, men de fleksible bageforme vil jeg
 >> personligt ikke arbejde med.
 >>
 >> Dette begrunder jeg med: (ikke fakta, blot min egen teori)
 >> 1 Plastic blødgøres med ptalater (bla. meget omtalt i legetøj til børn)
 >> 2 hastigheden hvorved stoffer frigives stiger med temperaturen (generel
 >> viden i biologi og kemi)
 >> 3 læg 1 og 2 sammen.....
 >>
 >> ivan
 >>
 >Nej Ivan...blødgørerhistorien må du længere ud på landet med!
 >
 >Det er PVC der blødgøres med phthatalater.....men ikke silikone, som
 >bageformene er lavet af.
 
 Silikone ? Er det sikkert at bruge ? Er der forskel på det pigerne bruger og til
 brødforme ? Bortset fra viskositeten.
 
 >
 >Mvh H.
 >
 >
 
 --
 Gerner
 
 fuku wa uchi, oni wa soto
 
 
 |  |  | 
     Ukendt (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ukendt
 | 
 Dato :  30-01-03 23:46
 | 
 |  | Ja, formen! ha-ha.....
 
 
 
 
 |  |  | 
      Gerner (31-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Gerner
 | 
 Dato :  31-01-03 13:04
 | 
 |  | On Thu, 30 Jan 2003 23:45:42 +0100, "Henrik" <henrik> wrote in
 dk.kultur.mad+drikke:
 
 >Ja, formen! ha-ha.....
 >
 Hmm, har ellers set nogle ligheder.
 
 --
 Gerner
 
 fuku wa uchi, oni wa soto
 
 
 |  |  | 
    Ivan V. Nielsen (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ivan V. Nielsen
 | 
 Dato :  30-01-03 23:03
 | 
 |  | Hmm..
 
 Du har vel egentlig ret, men jeg tror nu stadigt at jeg holder mig til de
 "faste" forme
 
 mvh ivan
 
 
 
 "Henrik" <henrik> wrote in message
 news:3e39988c$0$144$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 >
 > "Ivan V. Nielsen" <ivan@aub.dk> wrote in message
 > news:3e396903$0$217$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
 > > Davs
 > >
 > > Jeg ved ikke hvad jeg ville gøre, men de fleksible bageforme vil jeg
 > > personligt ikke arbejde med.
 > >
 > > Dette begrunder jeg med: (ikke fakta, blot min egen teori)
 > > 1 Plastic blødgøres med ptalater (bla. meget omtalt i legetøj til børn)
 > > 2 hastigheden hvorved stoffer frigives stiger med temperaturen (generel
 > > viden i biologi og kemi)
 > > 3 læg 1 og 2 sammen.....
 > >
 > > ivan
 > >
 > Nej Ivan...blødgørerhistorien må du længere ud på landet med!
 >
 > Det er PVC der blødgøres med phthatalater.....men ikke silikone, som
 > bageformene er lavet af.
 >
 > Mvh H.
 >
 >
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
  Gerner (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Gerner
 | 
 Dato :  30-01-03 19:07
 | 
 |  | On Thu, 30 Jan 2003 17:56:52 +0100, "Anders Thorsen Holm"
 <zoolook.removethis@daimi.au.dk> wrote in dk.kultur.mad+drikke:
 
 >Hej i gruppen.
 >
 >Da jeg her på det seneste er begyndt at bage mit eget brød, fremfor at
 >købe det slatne eller tørre stads i butikkerne, er jeg stødt ind i et
 >lille problem.
 >
 >Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget, jeg
 >smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt irriterende.
 
 For meget varme.
 >
 >Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 >typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men heller
 >ikke for meget (er studerende).
 
 Der er jo bagepapir som man kan fore formene med.
 Men hvad med at sætte dem direkte på en smurt plade og få brød i friform
 >
 >Med venlig hilsen,
 
 --
 Gerner
 
 fuku wa uchi, oni wa soto
 
 
 |  |  | 
  Anders Thorsen Holm (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Thorsen Holm
 | 
 Dato :  30-01-03 19:59
 | 
 |  | 
 
            Gerner wrote:
 >> Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget,
 >> jeg smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt
 >> irriterende.
 >
 > For meget varme.
 Hmm, jeg synes ellers, jeg har forsøgt at variere det - med samme
 resultat.
 > Der er jo bagepapir som man kan fore formene med.
 Det kunne jeg forsøge mig med!
 > Men hvad med at sætte dem direkte på en smurt plade og få brød i
 > friform
 Det er selvfølgelig en mulighed.
 Nå, jeg må vel eksperimentere - det koster heldigvis ikke alverden at
 bage sit eget brød - højst et par-tre kroner.
 -- 
 Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard |  |  | 
   Gerner (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Gerner
 | 
 Dato :  30-01-03 21:57
 | 
 |  | On Thu, 30 Jan 2003 19:59:01 +0100, "Anders Thorsen Holm"
 <zoolook.removethis@daimi.au.dk> wrote in dk.kultur.mad+drikke:
 
 >Gerner wrote:
 >>> Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget,
 >>> jeg smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt
 >>> irriterende.
 >>
 >> For meget varme.
 >
 >Hmm, jeg synes ellers, jeg har forsøgt at variere det - med samme
 >resultat.
 
 Er formene firkantede eller med rundede hjørner ? Ved ikke om det gør nogen
 forskel.
 
 Har du set om ovnen varmer lige meget over alt ?
 >
 >> Der er jo bagepapir som man kan fore formene med.
 >
 >Det kunne jeg forsøge mig med!
 
 Husk at klippe det til så der ikke er "krøller" i hjørnerne.
 >
 >> Men hvad med at sætte dem direkte på en smurt plade og få brød i
 >> friform
 >
 >Det er selvfølgelig en mulighed.
 >
 >Nå, jeg må vel eksperimentere - det koster heldigvis ikke alverden at
 >bage sit eget brød - højst et par-tre kroner.
 
 Jeg har en bagemaskine, så den skal lige tjenes hjem.
 
 --
 Gerner
 
 fuku wa uchi, oni wa soto
 
 
 |  |  | 
    Anders Thorsen Holm (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Thorsen Holm
 | 
 Dato :  30-01-03 22:44
 | 
 |  | 
 
            Gerner wrote:
 > Er formene firkantede eller med rundede hjørner ? Ved ikke om det gør
 > nogen forskel.
 Firkantede - jeg mistænker dem for at være årsagen til besværet.
 > Har du set om ovnen varmer lige meget over alt ?
 Den skulle den meget gerne - desuden optræder problemet i samtlige
 hjørner af formene.
 >>> Der er jo bagepapir som man kan fore formene med.
 > Husk at klippe det til så der ikke er "krøller" i hjørnerne.
 Jeg tror jeg vil prøve det... det bliver engang i morgen, har stadig
 rigeligt med brød fra sidste omgang.
 > Jeg har en bagemaskine, så den skal lige tjenes hjem.
 Hehe, jeg har ikke ligefrem plads til den slags.
 -- 
 Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard |  |  | 
  Lars Jensen (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Lars Jensen
 | 
 Dato :  30-01-03 19:17
 | 
 |  | 
 
            On Thu, 30 Jan 2003 17:56:52 +0100, "Anders Thorsen Holm"
 <zoolook.removethis@daimi.au.dk> wrote:
 >
 >Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 >typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men heller
 >ikke for meget (er studerende).
 >
 Teflon er kodeordet - så sparer du også din SU til smøreudgifterne    Jeg købte en alm. noname brødform (eller hedder det sandkageform?) til
 20 kr. i en discount-isenkræmmer. Fungerer upåklageligt, intet brænder
 fast, heller ikke sukker. 
 Lars
            
             |  |  | 
  Jørgen Hess (30-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jørgen Hess
 | 
 Dato :  30-01-03 23:25
 | 
 |  | 
 "Anders Thorsen Holm" <zoolook.removethis@daimi.au.dk> skrev i en
 meddelelse news:b1blaa$q4u$1@sunsite.dk...
 > Hej i gruppen.
 >
 > Da jeg her på det seneste er begyndt at bage mit eget brød, fremfor
 at
 > købe det slatne eller tørre stads i butikkerne, er jeg stødt ind i
 et
 > lille problem.
 >
 > Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget,
 jeg
 > smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt irriterende.
 >
 > Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 > typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men
 heller
 > ikke for meget (er studerende).
 >
 > Med venlig hilsen,
 >
 > --
 > Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ >
 > Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 > Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard >
 >
 Jeg skal nok afholde mig fra at anbefale bestemte mærker: Jeg bruger
 nogle af de billigste på markedet "Kaiser" 3 liters brødforme. Ligner
 en forvokset sandkageform med skrå sider.
 Den ene form er fortinnet, den anden har noget mørkt slip let noget på
 sig.
 Inden bagningen bliver begge formene smurt med smeltet margarine. Hvis
 jeg bruger olie sætter brødet sig fast, og det smager ikke godt at
 bruge smør. Margarinen skal kun lige smeltes op så en bagepensel kan
 tåle varmen.
 I starten drillede især den fortinnede form.
 Det vigtigste er nok at formene efter bagningen kun lige bliver
 skyllet i lidt lunkent vand og forsigtigt tørret. Aldrig varmt vand og
 i særdeleshed aldrig sulfo.
 mvh
 Jørgen
            
             |  |  | 
  Peter W. Bosse (31-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter W. Bosse
 | 
 Dato :  31-01-03 07:40
 | 
 |  | "Anders Thorsen Holm" <zoolook.removethis@daimi.au.dk> skrev:
 
 > Det drejer sig om mine bageforme (fra Kvickly) - uanset hvor meget, jeg
 > smører dem, brænder brødet fast i hjørnerne. Voldsomt irriterende.
 >
 > Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 > typer/mærker/producenter af subject?
 
 Brug 1½-2 liters aluforme, kan vist købes i Føtex .. 3 stk. for ca. 15-20 kr.
 Spray formen med en oliespray.  - Vupti, sådan gør bageren!
 OBS!  Aluformene kan sagtens genbruges i et par år.
 
 --
 Mvh.
 Peter W. Bosse
 
 »Hvad skal der komme? Hvad skal fremtiden bringe? Jeg veed det ikke,
 jeg ahner Intet.  Naar en Edderkop fra et fast Punkt styrter sig ned i sine
 Conseqventser, da seer den bestandig et tomt Rum foran sig, hvori den
 ikke kan finde Fodfæste, hvormeget den end sprætter.  Saaledes gaaer
 det mig; foran bestandig et tomt Rum, hvad der driver mig frem er en
 Conseqvents, der ligger bag mig.  Dette Liv er bagvendt og rædsomt,
 ikke til at udholde.«  - Søren Kierkegaard
 
 
 
 
 |  |  | 
  Mikkel Clausen (01-02-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mikkel Clausen
 | 
 Dato :  01-02-03 17:06
 | 
 |  | 
 "Anders Thorsen Holm" <zoolook.removethis@daimi.au.dk> skrev i en meddelelse
 news:b1blaa$q4u$1@sunsite.dk...
 > Hej i gruppen.
 >
 > Da jeg her på det seneste er begyndt at bage mit eget brød, fremfor at
 > købe det slatne eller tørre stads i butikkerne, er jeg stødt ind i et
 > lille problem.
 >
 (...)
 > Jeg ville derfor høre, om I kunne anbefale nogle bestemter
 > typer/mærker/producenter af subject? De må gerne koste lidt, men heller
 > ikke for meget (er studerende).
 Med al fare for brud på copyrightloven:
 (sakset fra www.aurion.dk)       Vi bliver ofte spurgt om, hvorfor bøgetræsforme er bedre at bage i, og
 det vil jeg prøve at belyse nærmere.
       Visse brødtyper egner sig ikke til at blive bagt fritstående. Fordi
 dejen er for blød eller skal hæve længe (12-14 timer). Disse brød skal have
 en form. Det almindeligste er at bruge metalforme i blik eller aluminium,
 men en anden og bedre løsning er at bruge forme i træ, glas, rustfri stål
 eller keramik. Skal brødet hæves længe må man være klar over, at der under
 hævningen dannes bl.a. mælkesyre, som er aggressivt overfor metal. I
 Bageriet Aurion har vi prøvet at bage pumpernikkel brød i trærammer på godt
 tilbagte jernlader, men disse begyndte straks at ruste, da brødet blev taget
 ud af formen, og ilten fik frit spil. l dag bruger vi altid olieret
 bagepapir på en rustfri stålplade.
       Syren påvirker altså jern, som giver sig udslag i rustdannelse. Man
 ved også at aluminiumsforme afgiver stoffer til brødet. Nogle har berettet,
 at deres brød smagte af aluminium og fik pletter, når de brugte disse forme.
 Ved hurtig gærhævning når der ikke at danne sig syre, som der gør ved
 surdej, bageferment og honning-salt hævemetoden. Derfor er det vigtigt her
 at bruge træforme eller rustfri stålforme.
       Men hvorfor bruge træforme?
       De kan laves i vilkårlige størrelser.
       De giver en blid varme til brødet og påvirker aromadannelsen i gunstig
 retning. De er rektangulære og udnytter derfor ovnen bedre.
       De er holdbare, selv ved flere ugentlige bagninger kan de holde 6-10
 år, viser erfaringer her fra bageriet.
       l det hele taget har træforme kun positive indvirkninger på brødet.
       Vi har valgt at bruge bøgetræ til formen, idet bøg er en
 lettilgængelig træsort. Der er ikke noget i vejen for at bruge andre løvtræ
 sorter, men man bør holde sig langt væk fra fyr og gran. Disse sorter giver
 kraftig afsmag af harpiks i brødet.
 Jeg har set bøgetræsforme billigere andre steder end hos Aurion skal dertil
 bemærkes...
 /MJC
            
             |  |  | 
  Gerner (01-02-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Gerner
 | 
 Dato :  01-02-03 19:19
 | 
 |  | 
 
            On Sat, 1 Feb 2003 17:06:08 +0100, "Mikkel Clausen" <halo99@ofir.dk> wrote in
 dk.kultur.mad+drikke:
 >Med al fare for brud på copyrightloven:
 >(sakset fra www.aurion.dk) >      Vi bliver ofte spurgt om, hvorfor bøgetræsforme er bedre at bage i, og
 >det vil jeg prøve at belyse nærmere.
 Tja, alt lykkes i en gasovn, ik'
 Specielt hvis man ikke tænder for den.
 Er de sprøjtet med brandhæmmere ?
 -- 
 Gerner
 fuku wa uchi, oni wa soto
            
             |  |  | 
  D. R. Sijm (04-02-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : D. R. Sijm
 | 
 Dato :  04-02-03 20:44
 | 
 |  | Brug bageparpir i formen - det kan godt genbruges...:)
 
 Venlig Hilsen
 
 Dyveke
 
 
 
 
 |  |  | 
  Anders Thorsen Holm (04-02-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Thorsen Holm
 | 
 Dato :  04-02-03 20:56
 | 
 |  | 
 
            D. R. Sijm wrote:
 > Brug bageparpir i formen - det kan godt genbruges...:)
 Jeg forsøgte mig med ovenstående for et par dage siden - desværre havde
 det den ulempe, at brødet var meget fugtigt i siderne.
 Jeg er nu gået over til bare at forme brødet til en aflang klump og
 placere det direkte på bagepapiret. Det er mindre besværligt.
 -- 
 Anders Thorsen Holm | http://www.daimi.au.dk/~zoolook/ Overvejer du at købe en DVD-afspiller? Så hold dig fra Fredgaard!
 Læs hvorfor: http://www.daimi.au.dk/~zoolook/?page=fredgaard |  |  | 
 |  |