|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | 3 ting jeg ikke fatter Fra : Scorpmoon
 | 
 Dato :  23-01-03 10:15
 | 
 |  | Hvor mange deciliter er en kop?
 
 En spiseske, er det flad eller med top? og nu findes der jo mange størrelser
 af spiseskeer.
 
 I et vandbad, skal "baljen" sejle i vandet, eller må den godt røre bunden af
 gryden også?
 
 
 
 
 |  |  | 
  Klaus Alexander Seis~ (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  23-01-03 10:37
 | 
 |  | Scorpmoon skrev:
 
 > Hvor mange deciliter er en kop?
 
 1 cup = 2,3658824 dl
 
 > En spiseske, er det flad eller med top?
 
 1 spiseskefuld svarer til 15 ml.
 
 
 // Klaus
 
 --
 ><>    vandag, môre, altyd saam
 
 
 |  |  | 
  Benny Rasmussen (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Benny Rasmussen
 | 
 Dato :  23-01-03 10:41
 | 
 |  | Var på biblioteket i lørdags og blev nostalgisk og lånte "GOD MAD LET AT
 LAVE " ( Det var min første kogebog jeg købte engang for 25 år siden, er
 senere gået tabt i et ægteskab) iflg. den er :
 
 1 spsk. hvedemel = 10 g.
 
 1 spsk . kartoffelmel = 12 g
 
 1 spsk majsstivelse = 8 g.
 
 1 spsk. kokosmel = 6g.
 
 1 spsk. havregryn = 13 g.
 
 1 spsk. Ris langkornede = 14 g.
 
 1 spsk. stødt melis = 15 g.
 
 1 spsk. flormelis = 8 g.
 
 1 spsk. farin = 10 g.
 
 1 spsk Olie = 14 g.
 
 1 spsk. kakao = 7 g.
 
 Var på biblioteket i lørdags og blev nostalgisk og lånte "GOD MAD LET AT
 LAVE " ( Det var min første kogebog jeg købte engang for 25 år siden, er
 senere gået tabt i et ægteskab) iflg. den er :
 
 1 spsk. hvedemel = 10 g.
 
 1 spsk . kartoffelmel = 12 g
 
 1 spsk majsstivelse = 8 g.
 
 1 spsk. kokosmel = 6g.
 
 1 spsk. havregryn = 13 g.
 
 1 spsk. Ris langkornede = 14 g.
 
 1 spsk. stødt melis = 15 g.
 
 1 spsk. flormelis = 8 g.
 
 1 spsk. farin = 10 g.
 
 1 spsk Olie = 14 g.
 
 1 spsk. kakao = 7 g.
 
 mvh
 
 Benny
 
 "Scorpmoon" <scorpmoon@yahoo.com> skrev i en meddelelse
 news:b0obr3$15fo$1@news.net.uni-c.dk...
 > Hvor mange deciliter er en kop?
 >
 > En spiseske, er det flad eller med top? og nu findes der jo mange
 størrelser
 > af spiseskeer.
 >
 > I et vandbad, skal "baljen" sejle i vandet, eller må den godt røre bunden
 af
 > gryden også?
 >
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
  Trine Kornum Christi~ (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~
 | 
 Dato :  23-01-03 10:43
 | 
 |  | 
 
            "Scorpmoon" <scorpmoon@yahoo.com> writes:
 > I et vandbad, skal "baljen" sejle i vandet, eller må den godt røre bunden af
 > gryden også?
 Den skal sejle i vandet. Meningen er netop, at den skal have en
 ensartet varmepåvirkning, og det får den ikke, hvis den berører bunden
 af gryden. 
 Mvh Trine
 -- 
 Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet! 
http://www.usenet.dk
http://www.biersted.com,  billig overnatning i Nordjylland
http://www.trinekc.dk,  opskrifter og andre ligegyldigheder
            
             |  |  | 
  Anders (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders
 | 
 Dato :  23-01-03 13:36
 | 
 |  | 
 "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse
 news:uy95cp5g0.fsf@trinekc.dk...
 > "Scorpmoon" <scorpmoon@yahoo.com> writes:
 >
 > > I et vandbad, skal "baljen" sejle i vandet, eller må den godt røre
 bunden af
 > > gryden også?
 >
 > Den skal sejle i vandet. Meningen er netop, at den skal have en
 > ensartet varmepåvirkning, og det får den ikke, hvis den berører bunden
 > af gryden.
 >
 > Mvh Trine
 
 
 Meningen er, at temperaturen ikke skal overstige 100 grader, hvilket den kan
 komme til hvis baljen er i berøring med bunden af gryden.........
 
 
 Anders
 
 
 
 
 |  |  | 
   Jan Bøgh (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Bøgh
 | 
 Dato :  23-01-03 18:27
 | 
 |  | "Anders" <alfaekko@nospamget2net.dk> wrote in message
 news:3e2fe1c2$0$198$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
 
 > Meningen er, at temperaturen ikke skal overstige 100 grader, hvilket den
 kan
 > komme til hvis baljen er i berøring med bunden af gryden.........
 
 Så skal skålen dælme ikke have ret god varmeledning.
 Hvis vandet ellers når rimeligt langt op på siden af skålen, vil jeg godt
 vædde på at det ikke betyder noget om denne rører bunden i gryden.
 
 vh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
  rick (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : rick
 | 
 Dato :  23-01-03 13:17
 | 
 |  | "Scorpmoon" <scorpmoon@yahoo.com> skrev i en meddelelse
 news:b0obr3$15fo$1@news.net.uni-c.dk...
 > En spiseske, er det flad eller med top? og nu findes der jo mange størrelser
 > af spiseskeer.
 
 Som jeg mindes det fra husgerning er det uden top. Det ville i hvert fald også
 være mest logisk; Man kan i hvert fald få en mega-top på fx en tsk. kakao i
 forhold til en tsk. vand - det ville nok være lidt svært.
 
 hilsen rick...
 
 
 
 
 |  |  | 
  ram2 (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : ram2
 | 
 Dato :  23-01-03 13:37
 | 
 |  | 
 
            "rick" skrev d. 23-01-03 13:17 dette indlæg :
 > Som jeg mindes det fra husgerning er det uden top. Det ville i hvert
 fald også
 > være mest logisk; Man kan i hvert fald få en mega-top på fx en tsk.
 kakao i
 > forhold til en tsk. vand - det ville nok være lidt svært.
 ---------------------------
 Det kan godt være du har ret, men hvis du fylder så meget på skeen som
 der overhovedet kan være - megatop - , så har man en ensartet måleenhed,
 uanset om det er vand eller kokosmel. 
 Derimod kan en strøget spsk. fortolkes, så den ikke har samme mængde
 hvergang.
 Ram
 -- 
 Leveret af:
http://www.kandu.dk/ "Vejen til en hurtig løsning"
            
             |  |  | 
   Simon Nejmann (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Simon Nejmann
 | 
 Dato :  23-01-03 14:36
 | 
 |  | On Thu, 23 Jan 2003 12:36:57 GMT, "ram2" <ram2.news@kandu.dk> wrote:
 
 >Det kan godt være du har ret, men hvis du fylder så meget på skeen som
 >der overhovedet kan være - megatop - , så har man en ensartet måleenhed,
 >uanset om det er vand eller kokosmel.
 >Derimod kan en strøget spsk. fortolkes, så den ikke har samme mængde
 >hvergang.
 
 Uden at have prøvet det, så vil jeg påstå, at hvor stor en "megatop"
 man kan komme på en spiseske kokosmel afhænger af både udformningen af
 skeen og fugtigheden af kokosmelet.
 
 // Forsøg på ASCII art - brug fixed pitch font:
 
 Ske A:
 |    |
 ------
 
 Ske B:
 |  |
 |  |
 ----
 
 Begge de viste skeer indeholder 4 spaces (en spiseske for diskusionens
 skyld), men den første kan understøtte en meget større top end den
 første.
 
 For det andet, så afhænger toppens størrelse også af hvor stejle
 "skrænter" indholdet kan klarer før det falder sammen. Her er min
 påstand så, at knastørt indhold nemmere falder sammen.
 Tænk på sandslotte på stranden - dem laver men af fugtigt sand, det
 kan nemlig holde sammen mens tørt sand laver bare en lille pyramide.
 
 Så med andre ord, så tror jeg at "en strøget spiseske" er en meget
 bedre defineret måleenhed end "en spiseske med (mega)top"...
 
 --
 Med venlige hilsner
 Simon Nejmann
 
 
 |  |  | 
    ram2 (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : ram2
 | 
 Dato :  23-01-03 15:01
 | 
 |  | 
 
            "Simon Nejmann" skrev d. 23-01-03 14:36 dette indlæg :
 > On Thu, 23 Jan 2003 12:36:57 GMT, "ram2" <ram2.news@kandu.dk> wrote:
 > Uden at have prøvet det, så vil jeg påstå, at hvor stor en "megatop"
 > man kan komme på en spiseske kokosmel afhænger af både udformningen af
 > skeen og fugtigheden af kokosmelet.
 -----------------------------
 Tjae - Måske med undtagelse af kokosmel, vil jeg tro, at de andre nævnte
 stoffer har en temmelig konstant fugtighed - og det tror jeg i øvrigt
 også kokosmelet har.
 Men for at anskue dette sp. fra en anden vinkel, vil jeg hævde, at hvis
 man føler at man er nødt til at gå så *slavisk* frem i en opskrift, har
 man så lidt fornemmelse for hvordan det endelige produkt smager, at 1-3
 gram - med undtagelse af enkelte ingredienser - mere eller mindre kan
 være fuldstændig ligegyldigt.
 Mvh
 Ram
 -- 
 Leveret af:
http://www.kandu.dk/ "Vejen til en hurtig løsning"
            
             |  |  | 
     Simon Nejmann (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Simon Nejmann
 | 
 Dato :  23-01-03 16:04
 | 
 |  | On Thu, 23 Jan 2003 14:00:44 GMT, "ram2" <ram2.news@kandu.dk> wrote:
 
 >"Simon Nejmann" skrev d. 23-01-03 14:36 dette indlæg :
 >> On Thu, 23 Jan 2003 12:36:57 GMT, "ram2" <ram2.news@kandu.dk> wrote:
 >> Uden at have prøvet det, så vil jeg påstå, at hvor stor en "megatop"
 >> man kan komme på en spiseske kokosmel afhænger af både udformningen af
 >> skeen og fugtigheden af kokosmelet.
 
 >Tjae - Måske med undtagelse af kokosmel, vil jeg tro, at de andre nævnte
 >stoffer har en temmelig konstant fugtighed - og det tror jeg i øvrigt
 >også kokosmelet har.
 
 Tjo, måske er fugtigheden ikke så stor en faktor...
 
 >Men for at anskue dette sp. fra en anden vinkel, vil jeg hævde, at hvis
 >man føler at man er nødt til at gå så *slavisk* frem i en opskrift, har
 >man så lidt fornemmelse for hvordan det endelige produkt smager, at 1-3
 >gram - med undtagelse af enkelte ingredienser - mere eller mindre kan
 >være fuldstændig ligegyldigt.
 
 Det har du også ret i. Men min pointe er, at "en spiseske med top" er
 en elendig måleenhed.
 
 For nu at tale om udformninger af måleskeer: Min mor har nogle gamle
 meget flade måleskeer med stor omkreds, og jeg har andre steder set
 måleskeer der er meget dybe med lille omkreds.
 Hvis jeg målte vand, eller andre ting der ikke kan laves top på, så
 indeholder de to forskellige måleskeer det samme (f.eks. en spiseske).
 Men hvis jeg begynder at sætte top på, så kan jeg sagtens få dobbelt
 så meget i den flade måleske. Så begynder det ligepludselig at blive
 en mærkbar forskel...
 
 For nu at fortsætte med mit ASCII art:
 
 Flad ske - kan indeholde 10 x med top:
 xx
 xxxx
 |xxxx|
 ------
 
 Dyb ske - kan indeholde 6x med top:
 xx
 |xx|
 |xx|
 ----
 
 Strøget indeholder de begge 4 x...
 
 --
 Med venlige hilsner
 Simon Nejmann
 
 
 |  |  | 
      ram2 (24-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : ram2
 | 
 Dato :  24-01-03 01:25
 | 
 |  | 
 
            "Simon Nejmann" skrev d. 23-01-03 16:04 dette indlæg :
 > On Thu, 23 Jan 2003 14:00:44 GMT, "ram2" <ram2.news@kandu.dk> wrote:
 > Det har du også ret i. Men min pointe er, at "en spiseske med top" er
 > en elendig måleenhed.
 --------------------- 
 Måske du har ret Simon, men jeg forlader mig nu for det meste på
 "fornemmeren".
 Hvis man først er blevet lidt rutineret, synes jeg alligevel man laver
 lidt om på de "grundopskrifter" man arbejder efter. Lidt mere af det ene
 - lidt mindre af noget andet - vi er jo så forskelige, og har vel også
 forskellige opfattelser af, hvad der lige giver den berømte prik over
 iiiet.
 Mvh
 Ram
 -- 
 Leveret af:
http://www.kandu.dk/ "Vejen til en hurtig løsning"
            
             |  |  | 
  Inger Pedersen (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Inger Pedersen
 | 
 Dato :  23-01-03 21:10
 | 
 |  | 
 "rick" <rickcool22@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 >
 > Som jeg mindes det fra husgerning er det uden top. Det ville i hvert fald
 også
 > være mest logisk; Man kan i hvert fald få en mega-top på fx en tsk. kakao
 i
 > forhold til en tsk. vand - det ville nok være lidt svært.
 
 Nemlig.
 Derfor stryger man det overskydende af skeen med en finger eller en kniv, og
 derfor er en spiseskefuld det samme som "en strøget spiseskefuld"
 
 Hilsen Inger
 
 
 
 
 |  |  | 
  Nette (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  23-01-03 15:15
 | 
 |  | 
 "Scorpmoon" wrote in message news:b0obr3$15fo$1@news.net.uni-c.dk...
 > Hvor mange deciliter er en kop?
 
 ca. 2,5. En deciliter vand er det samme som 100 ml/100 g. vand.
 
 > En spiseske, er det flad eller med top? og nu findes der jo mange
 størrelser
 > af spiseskeer.
 
 Helt sikkert strøjet. Det andet er ikke til at regne med. ( Tænk bare på,
 når du laver kaffe).
 Og ja, spiseskeer/teskeer findes i et hav af størrelser, men hvis man
 anskaffer sig et sæt måleskeer, så er man ud over det problem. Nu er det
 meget sjældent, at det er vigtigt, at det er mål helt nøjagtig af.
 
 > I et vandbad, skal "baljen" sejle i vandet, eller må den godt røre bunden
 af
 > gryden også?
 
 Det er meningen at baljen skal sejle. Det er netop for at undgå at f.eks.
 chokoladen får grydens bundvarme, at man laver det i et vandbad.
 
 Nette
 
 
 
 
 |  |  | 
  Scorpmoon (24-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Scorpmoon
 | 
 Dato :  24-01-03 10:10
 | 
 |  | > Det er meningen at baljen skal sejle. Det er netop for at undgå at f.eks.
 > chokoladen får grydens bundvarme, at man laver det i et vandbad.
 >
 
 Jeg har bare ikke en balje der kan sejle af sig selv.. Der kommer altid vand
 ind når de skal sejle, og specielt når jeg skal løfte den op... Mon ik man
 kan købe et vandbadesæt med hank? :)
 
 
 
 
 |  |  | 
   Trine Kornum Christi~ (24-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~
 | 
 Dato :  24-01-03 11:07
 | 
 |  | 
 
            "Scorpmoon" <scorpmoon@yahoo.com> writes:
 > > Det er meningen at baljen skal sejle. Det er netop for at undgå at f.eks.
 > > chokoladen får grydens bundvarme, at man laver det i et vandbad.
 > 
 > Jeg har bare ikke en balje der kan sejle af sig selv.. Der kommer altid vand
 > ind når de skal sejle, og specielt når jeg skal løfte den op... Mon ik man
 > kan købe et vandbadesæt med hank? :)
 Jo, det kan man helt sikkert. Personligt bruger jeg enten en meget
 stor si, eller min indsats til dampning af grøntsager. Så sætter jeg
 skålen i sien/indstatsen, hælder vand i til det passer, og så er det
 problem løst.
 Mvh Trine
 -- 
 Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet! 
http://www.usenet.dk
http://www.biersted.com,  billig overnatning i Nordjylland
http://www.trinekc.dk,  opskrifter og andre ligegyldigheder
            
             |  |  | 
   Kevin Edelvang (25-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kevin Edelvang
 | 
 Dato :  25-01-03 01:48
 | 
 |  | Scorpmoon wrote:
 
 > Jeg har bare ikke en balje der kan sejle af sig selv.. Der kommer
 > altid vand ind når de skal sejle, og specielt når jeg skal løfte den
 > op...
 
 Den behøver jo ikke sejle. Brug en kaserolle som inderste beholder, så
 er problemet løst. Man kan også være så heldig at have en gryde, der
 netop med ørene kan hvile på den yderste gryde. Pas dog på, at det kun
 er ved ørene, der er kontakt.
 
 Mvh
 Kevin Edelvang
 
 
 
 |  |  | 
  Lars Berg (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Lars Berg
 | 
 Dato :  23-01-03 18:42
 | 
 |  | On Thu, 23 Jan 2003 10:15:28 +0100, "Scorpmoon" <scorpmoon@yahoo.com>
 wrote:
 
 >Hvor mange deciliter er en kop?
 >
 >En spiseske, er det flad eller med top? og nu findes der jo mange størrelser
 >af spiseskeer.
 >
 >I et vandbad, skal "baljen" sejle i vandet, eller må den godt røre bunden af
 >gryden også?
 >
 
 ok så kan jeg jo lige snige mig ind med de ting jeg aldrig har fattet.
 ----------
 
 "En stor håndfuld"
 
 Er det hvor man med begge hænder danner en fælles beholder .... eller
 kun hvad der kan være i en hånd?
 
 
 |  |  | 
  Pia J (23-01-2003) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pia J
 | 
 Dato :  23-01-03 21:19
 | 
 |  | 
 "Lars Berg" <mesterlarsREMOVETHIS@vip.cybercity.dk> wrote in message
 > "En stor håndfuld"
 >
 > Er det hvor man med begge hænder danner en fælles beholder .... eller
 > kun hvad der kan være i en hånd?
 Og hvis hånd?    Min mand hænder er dobbelt så store som mine...
            
             |  |  | 
 |  |