|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | surdej? Fra : HELLE ANSINE JENSEN
 | 
 Dato :  23-11-02 09:51
 | 
 |  | Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra bunden.
 Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også), men
 surdejen har voldt mig en del problemer.
 Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den blev
 ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor rystede
 jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den ved
 ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
 
 Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra honning
 og rugmel, fordi den var næsten død.
 Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1 tsk
 honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
 boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de sidste
 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
 gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men jeg
 ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
 temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
 dag.
 
 Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der mon er
 sket med min, og hvad skal gøre fremover?
 
 På forhånd tak.
 Hilsen Helle.
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jette Mogensen (23-11-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette Mogensen
 | 
 Dato :  23-11-02 11:09
 | 
 |  | 
 "HELLE ANSINE JENSEN" <ansine@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 news:WmHD9.12$OV.359@news.get2net.dk...
 > Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra
 bunden.
 > Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også),
 men
 > surdejen har voldt mig en del problemer.
 > Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den blev
 > ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor rystede
 > jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den ved
 > ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
 > 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
 > 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
 >
 > Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra
 honning
 > og rugmel, fordi den var næsten død.
 > Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1
 tsk
 > honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
 > boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de
 sidste
 > 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
 > gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men
 jeg
 > ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
 > temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
 > dag.
 >
 > Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der mon
 er
 > sket med min, og hvad skal gøre fremover?
 >
 > På forhånd tak.
 > Hilsen Helle.
 >
 >
 Hej Helle
 Jo varmere du opbevarer din surdej, jo hurtigere bruger den al næringen.Hvis
 surdejen lugter godt syrligt,men virker uden liv så er det fordi den mangler
 næring.Husk at sukker(honning) virker befordrende for omsætningen.Selv
 tilsætter jeg aldrig min surdej andet end vand og rugmel til rugsurdej og
 hvede til hvedesurdej.
 Den surdej ,du har sat i køleskabet,har brugt al sin næring og er nærmest
 gået i dvale.Når surdejen skiller,med vædske på toppen, er det et udtryk for
 at dejen mangler næring,vædsken er et produkt af gæringen.
 Tag din surdej ud af køleskabet.Rør lige dele rugmel og lunkent vand sammen
 (f.eks. 100g af hver)tilsæt 2 spsk af din surdej og lad det stå ved
 stuetemperatur indtil det begynder at boble(max 8 timer).Så sætter du den i
 køleskabet. Når temperaturen går ned,falder omsætningen,og din surdej har
 næring nok til næste gang du vil bage.
 
 mvh Jette
 
 
 
 
 |  |  | 
  HELLE ANSINE JENSEN (23-11-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : HELLE ANSINE JENSEN
 | 
 Dato :  23-11-02 14:14
 | 
 |  | Tusind tak for hjælpen. Jeg tror jeg manglede en forklaring på, hvad en
 surdej egentlig er. Nu vil jeg gå ud og forsøge mig med dit råd, og så håber
 jeg det lykkes denne gang.
 
 Hilsen Helle.
 
 
 Jette Mogensen <jette.mogensen@os.dk> skrev i en
 nyhedsmeddelelse:3ddf5388$0$212$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
 >
 > "HELLE ANSINE JENSEN" <ansine@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 > news:WmHD9.12$OV.359@news.get2net.dk...
 > > Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra
 > bunden.
 > > Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også),
 > men
 > > surdejen har voldt mig en del problemer.
 > > Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den
 blev
 > > ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor
 rystede
 > > jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den
 ved
 > > ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
 > > 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
 > > 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
 > >
 > > Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra
 > honning
 > > og rugmel, fordi den var næsten død.
 > > Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1
 > tsk
 > > honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
 > > boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de
 > sidste
 > > 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
 > > gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men
 > jeg
 > > ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
 > > temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
 > > dag.
 > >
 > > Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der
 mon
 > er
 > > sket med min, og hvad skal gøre fremover?
 > >
 > > På forhånd tak.
 > > Hilsen Helle.
 > >
 > >
 > Hej Helle
 > Jo varmere du opbevarer din surdej, jo hurtigere bruger den al
 næringen.Hvis
 > surdejen lugter godt syrligt,men virker uden liv så er det fordi den
 mangler
 > næring.Husk at sukker(honning) virker befordrende for omsætningen.Selv
 > tilsætter jeg aldrig min surdej andet end vand og rugmel til rugsurdej og
 > hvede til hvedesurdej.
 > Den surdej ,du har sat i køleskabet,har brugt al sin næring og er nærmest
 > gået i dvale.Når surdejen skiller,med vædske på toppen, er det et udtryk
 for
 > at dejen mangler næring,vædsken er et produkt af gæringen.
 > Tag din surdej ud af køleskabet.Rør lige dele rugmel og lunkent vand
 sammen
 > (f.eks. 100g af hver)tilsæt 2 spsk af din surdej og lad det stå ved
 > stuetemperatur indtil det begynder at boble(max 8 timer).Så sætter du den
 i
 > køleskabet. Når temperaturen går ned,falder omsætningen,og din surdej har
 > næring nok til næste gang du vil bage.
 >
 > mvh Jette
 >
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jørgen Hess (25-11-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jørgen Hess
 | 
 Dato :  25-11-02 23:15
 | 
 |  | 
 "HELLE ANSINE JENSEN" <ansine@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 news:WmHD9.12$OV.359@news.get2net.dk...
 > Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra
 bunden.
 > Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også),
 men
 > surdejen har voldt mig en del problemer.
 > Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den blev
 > ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor rystede
 > jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den ved
 > ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
 > 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
 > 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
 >
 > Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra
 honning
 > og rugmel, fordi den var næsten død.
 > Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1
 tsk
 > honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
 > boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de
 sidste
 > 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
 > gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men
 jeg
 > ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
 > temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
 > dag.
 >
 > Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der mon
 er
 > sket med min, og hvad skal gøre fremover?
 >
 > På forhånd tak.
 > Hilsen Helle.
 >
 >
 Jeg starter rugbrødet med surdej fra køleskabet. Først rører jeg 550 g
 rugmel op med 40 grader varmt vand. Rugmel må gerne få temmelig varmt vand,
 for at starte enzymprocessen med at nedbryde stivelse til sukker, når jeg så
 tilsætter surdejen fra køleskabet kommer temperaturen ned under 30 grader.
 Herefter står dejen bare på køkkenbordet til næste dag i et overdækket
 dejfad.
 Og nu til surdejen igen: Jeg tager fra til ny surdej FØR dejen færdigæltes
 med kerner, salt, yderligere mel etc.
 Denne tynde surdej vel omkring 150 g. røres op med frisk rugmel til en
 passende tykkelse og ryger fluks tilbage til køleskabet, ellers vil surdejen
 hurtigt forbruge den tilsatte rugmel.
 Der bliver ikke brugt salt, honning, eller trylleformularer, KUN RUGMEL.
 mvh
 Jørgen
 
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |