Hej Alle
Jeg er enig med Jens at syren virker som katalysator. Jeg ville bare
bidrage til diskussionen med et kemisk synspunkt.
Almindeligt sukker (sucrose) består af fructose og glucose bundet sammen
af en ketal/acetal binding (Acetal = RC(OR)2).
(Se evt
http://www.biosite.dk/staabi/sucrose.htm)
Når denne binding spaltes, får man to "nye" OH grupper (hydrofile) i
fructose og glucose, hvilket letter opløseligheden i vand (flere
vandopløselige grupper).
Acetal/ketal hydrolyse er katalyseret af syre, hvorfor spaltningen af
sucrose vil gå hurtigere i sur væske. Da fructose og glucose i følge
argumentet fra før er lettere opløselig end sucrose, medfører det at
sukker hurtigere opløses i sur væske end i neutral.
Da fructose og glucose begge indholder en halvacetal binding, er der også
mulighed for at hydrolysere disse, med øget opløselighed til følge. Om
hydrolysen sker er lidt mere kompliceret at forudse, da det afhænger af
koncentration, pH og Acetalen+syrens art. I dit forsøg ville jeg regne
med at fructose/glucose halvacetalbindingerne ikke blev hydrolyseret.
Håber det er svar nok, ellers må i spørge, så skal jeg gøre mit bedste
for at uddybe.
Venligst
CasperLasper
PS. Mit gæt er også at du arbejder på et bryggeri der laver sukkervand.
"Jens Harming" <jensharming@oncable.dk> wrote in
> Er vandet varmt ??
> Under alle omstændigheder virker syre som katalysator i hydrolyse af
> rør(roe)sukker. Et rørsukkermolekole og et vandmolekyler bliver til et
> frugtsukker- og et druesukkermolekyle. Rørsukker er noget med C12osv.,
> hvor frugt- og druesukker er noget med C6... og disse er lettere
> opløselige. Men de smager også anderledes, mindre sødt.
> Hilsen
> Jens
> "Søren" <madklub@fjernwanadoo.dk> skrev i en meddelelse
>> På mit arbejde har målt hvor lang tid det tager at opløse 600 g
>> sukker i 400 g vand.
>>
>> Det tager ca. 15 min, men hvis jeg kommer til citronsyre i, så tager
>> det kun 7 minnutter.
>>
>> Hvorfor det?
>>
>> Søren
>>
>> ps. vi bruger 10.000 tons sukker om året.