| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Vegetarisk gæstemad Fra : Karoline Larsen | 
  Dato :  06-11-02 08:20 |  
  |   
            Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
 Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
 kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle op
 med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
 forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
 Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
 bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med en
 dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
 hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
 
 mvh Karoline
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Padmé (06-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Padmé | 
  Dato :  06-11-02 09:33 |  
  |   
            Hvad med at lave falafler med humus til og groft brød.......eller du kan
 lave en svampetærte (vel at mærke hvis du spiser æg)...
 Padmé
 
 "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> wrote in message
 news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
 > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
 > Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
 > kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
 op
 > med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
 > forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
 > Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
 > bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
 en
 > dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
 > hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
 >
 > mvh Karoline
 >
 >
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Peter (06-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter | 
  Dato :  06-11-02 14:17 |  
  |   
            
 "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
 meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
 > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
 > Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
 > kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
 op
 > med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
 > forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
 > Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
 > bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
 en
 > dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
 > hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
 
 Gøntsagslasagne!
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Gitte J. Lock (06-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Gitte J. Lock | 
  Dato :  06-11-02 19:13 |  
  |   
            Prøv evt. at lave en god wokret (evt. fra Kirsten Skaarups "Vegetarisk
 Køkken Thailand") med div. tilbehør ... folk er som regel begejstrede, når
 vi serverer den slags... evt. med hjemmelavede minforårsruller (besværligt)
 til. Især hvis der er svitsede cashewnødder i... men de smager jo også
 drøngodt. Tja... jeg er altså bare genrelt begejstret for Skaarups bøger...
 Istedet for kødet kan du også servere spinat/champignon-piroger eller godt
 krydrede linsefrikadeller, sammen med fx ovnbagte rodfrugter (fx katofler,
 persillerod og rødbeder) og en og anden sovs...
 Eller... marineret og grillet aubergine serveret i flutes med tomater,
 salat, løg, jalapenos og hvidløgsdressing (lækker "fastfood").
 Det med de mange mindre retter lyder nu super for mig ... ofte er det mere
 spændende, når der er tusind forskellige ting man kan smage på, end når der
 kun står en tung gryderet og damper midt på bordet.
 -Gitte
 
 
 "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> wrote in message
 news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
 > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
 > Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
 > kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
 op
 > med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
 > forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
 > Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
 > bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
 en
 > dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
 > hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
 >
 > mvh Karoline
 >
 >
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Karoline Larsen (07-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Karoline Larsen | 
  Dato :  07-11-02 19:08 |  
  |   
            
 "Gitte J. Lock" <gjl@stofanet.dk> wrote in message
 news:3dc95bae$0$797$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
 > Prøv evt. at lave en god wokret (evt. fra Kirsten Skaarups "Vegetarisk
 > Køkken Thailand") med div. tilbehør ... folk er som regel begejstrede, når
 > vi serverer den slags... evt. med hjemmelavede minforårsruller
 (besværligt)
 > til. Især hvis der er svitsede cashewnødder i... men de smager jo også
 > drøngodt. Tja... jeg er altså bare genrelt begejstret for Skaarups
 bøger...
 > Istedet for kødet kan du også servere spinat/champignon-piroger eller godt
 > krydrede linsefrikadeller, sammen med fx ovnbagte rodfrugter (fx katofler,
 > persillerod og rødbeder) og en og anden sovs...
 > Eller... marineret og grillet aubergine serveret i flutes med tomater,
 > salat, løg, jalapenos og hvidløgsdressing (lækker "fastfood").
 > Det med de mange mindre retter lyder nu super for mig ... ofte er det mere
 > spændende, når der er tusind forskellige ting man kan smage på, end når
 der
 > kun står en tung gryderet og damper midt på bordet.
 > -Gitte
 
 Ideen med en wokret synes jeg er rigtig god, og specielt med små
 forårsruller til, men sådan nogle har jeg aldrig prøvet at lave. Hvad pakker
 du dem ind i, og har du evt. en opskrift?
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Gitte J. Lock (14-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Gitte J. Lock | 
  Dato :  14-11-02 13:51 |  
  |   
            "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> wrote in message >
 Ideen med en wokret synes jeg er rigtig god, og specielt med små
 > forårsruller til, men sådan nogle har jeg aldrig prøvet at lave. Hvad
 pakker
 > du dem ind i, og har du evt. en opskrift?
 
 Har ikke læst med et stykke tid, så jeg ser først dit spørgsmål nu.
 Der er så vidt jeg husker en opskrift på forårsrulle-dej i den thaikogebog
 Kirsten Skaarup har skrevet. Men også hos Hjerteforeningen har jeg fundet en
 opskrift - i et af deres blade. Man kan også i nogle thaibutikker købe
 færdig forårsrulledej i plader, og det er nok det nemmeste. Jeg brugte
 opskriften fra hjerteforeningen - og lod min bedre halvdel om besværet (jeg
 bliver hysterisk, når dejen går i stykker ved udrulning, og han ville ikke
 købe den færdig). Mon ikke man også kunne pakke dem ind i filodej?
 -Gitte
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Karoline Larsen (14-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Karoline Larsen | 
  Dato :  14-11-02 19:51 |  
  |   
            
 "Gitte J. Lock" <gjl@stofanet.dk> wrote in message
 news:3dd39c0e$0$774$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
 
 > Har ikke læst med et stykke tid, så jeg ser først dit spørgsmål nu.
 > Der er så vidt jeg husker en opskrift på forårsrulle-dej i den thaikogebog
 > Kirsten Skaarup har skrevet. Men også hos Hjerteforeningen har jeg fundet
 en
 > opskrift - i et af deres blade. Man kan også i nogle thaibutikker købe
 > færdig forårsrulledej i plader, og det er nok det nemmeste. Jeg brugte
 > opskriften fra hjerteforeningen - og lod min bedre halvdel om besværet
 (jeg
 > bliver hysterisk, når dejen går i stykker ved udrulning, og han ville ikke
 > købe den færdig). Mon ikke man også kunne pakke dem ind i filodej?
 > -Gitte
 
 Har faktisk i mellemtiden fundet en opskrift i en kinesisk kogebog. Den
 består kun af mel, salt og vand, så det lyder jo enkelt nok, men jeg har
 desværre ikke haft tid til at forsøge mig med det endnu. Det varer nu nok
 ikke længe, for jeg syens det lyder som en sjov ide, og har faktisk ikke
 spist forårsruller siden jeg blev vegetar.
 mvh Karoline
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           lise hansen (06-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : lise hansen | 
  Dato :  06-11-02 19:59 |  
  |  
 
            Jeg har med succes inviteret vore vegetar venner til indisk buffet:
 Buryani
 (steg et par skrællede auberginer i skiver. Svits tomatskiver og peberfrugt
 i store stykker, læg forsigtigt auberginerne ovenpå. Tilsæt salt samt vand
 og tomatpuré og tilsidst frisk koriander. Du kan evt. komme yoghurt i
 sovsen)
 Grøn korma
 (du kan finde Madhur Jaffreys opskrift på  www.dr.dk)
Krydderede Basmatiris
 (svits løg og forskellige krydderier f.eks. hel kanel, stødt nelliker,
 spidskommen og koriander. Svits Basmati risene og tilsæt vand og kog
 færdigt)
 Som tilbehør serveres:
 yoghurt dressing (yoghurt tilsat hvidløg, mynte og salt)
 aubergine puré (grill auberginer til de er møre og purér. Tilsæt lidt af
 yoghurtdressingen og garam marsala)
 Naan-brød
 Chutney med æbler, abrikos og rosiner (se igen Madhur Jaffreys opskrifter på
 dr's hjemmeside)
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Bent Lund (06-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bent Lund | 
  Dato :  06-11-02 20:03 |  
  |   
            
 Hvad med nøddepostej?
 Fik den for mange år siden på et vege-kursus hos Frode Damgaard i Århus. Har
 serveret retten for mine forældre og de spiste den med velbehag!
 Hvis du vil kan jeg kopiere opskriften fra hæfte og sende den.
 Mvh.
 
 Bent
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Gitte J. Lock (07-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Gitte J. Lock | 
  Dato :  07-11-02 13:46 |  
  |   
            "Bent Lund" <blts@mail1.stofanet.invalid> wrote in message
 news:3dc96777$0$785$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
 >
 > Hvad med nøddepostej?
 > Fik den for mange år siden på et vege-kursus hos Frode Damgaard i Århus.
 Har
 > serveret retten for mine forældre og de spiste den med velbehag!
 > Hvis du vil kan jeg kopiere opskriften fra hæfte og sende den.
 > Mvh.
 >
 > Bent
 
 Kan du overtales til at lægge opskriften her på NG'en? Jeg har nemlig ikke
 haft så megen succes med nøddepaté, og hvis du har en opskrift der er god,
 så...
 Mvh. Gitte
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Karoline Larsen (07-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Karoline Larsen | 
  Dato :  07-11-02 19:12 |  
  |   
            
 "Bent Lund" <blts@mail1.stofanet.invalid> wrote in message
 news:3dc96777$0$785$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
 >
 > Hvad med nøddepostej?
 > Fik den for mange år siden på et vege-kursus hos Frode Damgaard i Århus.
 Har
 > serveret retten for mine forældre og de spiste den med velbehag!
 > Hvis du vil kan jeg kopiere opskriften fra hæfte og sende den.
 > Mvh.
 >
 > Bent
 
 Jeg har gennem tiden lavet mange former for postejer og pateer, men desværre
 er det de færreste opskrifter der giver et rigtig godt resultat, så
 opskriften på din nøddepostej vil jeg meget gerne prøve.
 mvh Karoline
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Karoline Larsen (07-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Karoline Larsen | 
  Dato :  07-11-02 19:23 |  
  |   
            Tak for en masse gode forslag, jeg synes det lyder godt alt sammen. Jeg
 tænker bare på om en kødspiser opfatter det som festmad. Nå pyt med det,
 hvis folk ikke finder et godt vegetarmåltid inspirerende, må de stoppe ved
 pølsevognen på hjemvejen.
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Bent Lund (07-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bent Lund | 
  Dato :  07-11-02 20:12 |  
  |   
            Hej
 Her følger Frede Damgaards Afslutningsmiddagsmenu!
 
 Nøddestej
 3 dl. malede hasselnøddekerner
 1/2 kogt mellemstort selleri
 1 revet løg
 1 dl. granola rasp
 1 æg
 havsalt og grøntsagsbouilllion
 
 Ingredienserne undtagen æggehviden røres sammen til en fars som ikke må være
 for tør. Noget af sellerivandet, hvori der er opløst lidt
 grøntsagsbouilllion kan med fordel tilsættes. Tilsidst vendes de
 stiftpiskede hvider forsigtigt i dejen og smages til med urte- og havsalt.
 Farsen hældes i en smurt form, smørklatter fordels over og det hele bages i
 ca. 45 minutter ved 220 grader. Overfladen skal være gylden
 
 dertil
 Tranebærsyltetøj
 3 dl. tranebær koges i 8 minutter i 1 dl. vand og lidt honning.
 
 Hasselbackkartofler
 Kartofler ridses næsten i bund i 2 mm. tykke skiver og smøres med
 olivenolie. Bages møre ved 200 gr. i ca. 45 minutter. En klat smør vendt i
 persille serveres til.
 
 Rosenkålsalat
 1 kg. rosenkål
 1 pk. figner
 2 dl. juice
 saften af 1 citon
 ½ dl. majsolie eller bedre 1 ds. majs
 
 Rosenkål og figner snittes fint og blandes med juice, citronsaft og majs +
 evt. solsikkekerner
 
 Rødbede/æblesalat
 1 del æbler
 1 del rødbedder
 solsikkekerner
 rosiner
 flødeskum
 
 Lige dele af hver rives og blandes med solsikkekerner og rosiner. Det hele
 vendes i flødeskum.
 
 Desset
 200 gr. figner
 74 gr. dadler
 75 gr. svedsker
 50 gr. rosiner
 50 gr. abrikoser
 150 gr. solsikkekerner
 1 spk. sesamfrø
 Stilles i blød i 8 timer i 4 dl vand.
 Det hele køres igennem hakkemaskinen og grøden opbevares i køleskabet til
 serveringen.
 Serveres med flødeskum og hakkede mandler.
 
 Det var så det hele. Jeg husker ikke det hele fra dengang, men som sagt så
 fik mine forældre nøddestejn engang og kunne godt lide den.
 Rødbede/æblesalaten er dog en af vore favoritter og vækker altid begejstring
 hos folk. Den smager!
 
 God fornøjelse
 
 Bent
 
 PS: Tak til Frede Damgaard for opskrifterne!!
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           vagn torup & rikke b~ (07-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : vagn torup & rikke b~ | 
  Dato :  07-11-02 21:27 |  
  |   
            
"Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
 meddelelse news:aqeavr$n9m$1@news.cybercity.dk...
 > Tak for en masse gode forslag, jeg synes det lyder godt alt sammen. Jeg
 > tænker bare på om en kødspiser opfatter det som festmad. Nå pyt med det,
 > hvis folk ikke finder et godt vegetarmåltid inspirerende, må de stoppe ved
 > pølsevognen på hjemvejen.
 >
 > Hej Karoline
 De kødspisere jeg kender (inkl. mig selv) synes at en indisk vegetarmenu er
 mindst lige så festlig og lækker som en eller anden kødret.
 MVH Rikke
 --
 www.rikkebachmann.webbyen.dk
Her finder du billige, nemme og hurtige madopskrifter
 til travle børnefamilier, gode spareråd, ferietips, gode
 ideer til børnefødselsdagen og meget, meget mere.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Helle Skoett (08-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Helle Skoett | 
  Dato :  08-11-02 23:44 |  
  |   
            
 "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
 meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
 > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar bund.
 > Når folk normalt inviterer gæster er det min opfattelse at et godt stykke
 > kød er det centrale i en middag, og det kan godt være lidt svært at hamle
 op
 > med, når man selv inviterer kødspisere til middag. Er der nogle der har
 > forslag til vegetariske hovedretter, til festlige anledninger?
 > Min gæstemad har gennem flere år været lidt buffet-agtig, den har nemlig
 > bestået af en del mindre retter der kommer på bordet samtidig, og så med
 en
 > dessert bagefter. Det virker også fint, men det jeg søger er forslag til
 > hovedretter, så det er muligt at servere forret, hovedret og dessert.
 >
 > mvh Karoline
 >
 hej karoline.
 jeg synes, du skal prøve at lave en auberginetimbale - den hedder også
 parmigiana di melanzane.
 skær auberginer i 1 cm tykke skiver, salter evt. ud., vendes i æg og mel -
 steges på en pande til de er brune og lækre. imens laves en tomatsauce af en
 stor dåse hakkede tomater, basilikum, hvidløg. koge, koge i ca. 15 minutter.
 læg et par skefulde sauce i bunden af et fad, et lag aubergine, et lag
 skivet ost, tomatsauce, revet parmesan. gentag: aubegine (gerne den anden
 vej) et lag skivet ost, tomatsauce, revet parmesan. Og endnu engang. I alt
 tre lag auberginer, slut med rigeligt revet parmesan. Ind i ovnen ved 200
 grader til den er lækker brun at se på. (jeg bruger gouda til de skivede
 lag, men i originalopskriften skal man bruge fontina - den ved jeg bare
 ikke, hvor man køber)
 Der er virkelig gods i - og mange kødspisere (heriblandt mig selv) får
 rigeligt dén fornemmelse af kød, som vi åbenbart godt kan li.
 Og du behøver overhovedet ikke frygte, at dine gæster stopper ikke ved
 pølsevognen på vej hjem...
 skulle du ende med at have en rest tilbage, kan den sagtens spises kold, men
 den taber absolut heller ikke ved genopvarmning...
 
 --
 helle s
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Anne Lise Kirk Jense~ (14-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Anne Lise Kirk Jense~ | 
  Dato :  14-11-02 12:22 |  
  |   
            Hej Helle,
 
 "Helle Skoett" <Helle.Skoettvaek@bt.dk> skrev i en meddelelse
 news:3dcc3ddb$0$10677$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
 >
 > "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
 > meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
 > > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 > > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar
 bund.
 > >
 > hej karoline.
 > jeg synes, du skal prøve at lave en auberginetimbale - > Der er virkelig
 gods i - og mange kødspisere (heriblandt mig selv) får
 > rigeligt dén fornemmelse af kød, som vi åbenbart godt kan li.
 
 Jeg HAR prøvet den.
 Jeg er bare god! Vi fik den som tilbehør til lam - nam nam.
 Tak for opskriften.
 
 mvh
 anne lise
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Helle Skoett (15-11-2002) 
         
	
            | Kommentar Fra : Helle Skoett | 
  Dato :  15-11-02 23:48 |  
  |   
            
 "Anne Lise Kirk Jensen" <alkj_gmafood@mail.tele.dk> skrev i en meddelelse
 news:3dd38770$0$138$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
 > Hej Helle,
 >
 > "Helle Skoett" <Helle.Skoettvaek@bt.dk> skrev i en meddelelse
 > news:3dcc3ddb$0$10677$4d4eb98e@news.dk.uu.net...
 > >
 > > "Karoline Larsen" <SPAMAWAYdsl65072a@post.cybercity.dk> skrev i en
 > > meddelelse news:aqafnv$k7$1@news.cybercity.dk...
 > > > Som vegetar er det intet problem for mig at lave den almindelige
 > > > hverdagsmad, men når det kommer til festmad er jeg lidt mere på bar
 > bund.
 > > >
 > > hej karoline.
 > > jeg synes, du skal prøve at lave en auberginetimbale - > Der er virkelig
 > gods i - og mange kødspisere (heriblandt mig selv) får
 > > rigeligt dén fornemmelse af kød, som vi åbenbart godt kan li.
 >
 > Jeg HAR prøvet den.
 > Jeg er bare god! Vi fik den som tilbehør til lam - nam nam.
 > Tak for opskriften.
 >
 > mvh
 > anne lise
 >
 >
 >
 >
 Selv tak. Glad for, den bragte tilfredshed.
 vh helle s
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |