|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Hvor laenge holder friskt gaer? Fra : Pia
 | 
 Dato :  27-10-02 11:16
 | 
 |  | Hejsa
 
 Her i England saelges friskt/levende gaer ikke i butikkerne. Kun toer-gaer.
 Jeg har dog fundet ud af, at i et stort supermarked hvor de har en bager i
 butikken, kan jeg bede om gaer hos bageren, og saa skaerer de et stykke af
 deres store blokke af gaer ude bagved, og saelger det gerne.  Det tager mig
 over en halv time at koere til dette supermarked, saa det sker ikke saa tit.
 Nu skal jeg alligevel den vej i eftermiddag, og saa ville jeg lige hoere,
 hvor laenge gaeret kan holde sig i mit koeleskab?  Det ville vaere praktisk
 at koebe en ordentlig klump, men hvis det kun kan holde en uge eller saa,
 saa er det jo bare spild af penge.
 
 Tak for hjaelpen
 
 Pia
 
 
 
 
 |  |  | 
  Trine Kornum Christi~ (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~
 | 
 Dato :  27-10-02 11:44
 | 
 |  | 
 
            "Pia" <pia.a.reynolds@btinternet.com> writes:
 > Her i England saelges friskt/levende gaer ikke i butikkerne. Kun toer-gaer.
 > Jeg har dog fundet ud af, at i et stort supermarked hvor de har en bager i
 > butikken, kan jeg bede om gaer hos bageren, og saa skaerer de et stykke af
 > deres store blokke af gaer ude bagved, og saelger det gerne.  Det tager mig
 > over en halv time at koere til dette supermarked, saa det sker ikke saa tit.
 > Nu skal jeg alligevel den vej i eftermiddag, og saa ville jeg lige hoere,
 > hvor laenge gaeret kan holde sig i mit koeleskab?  Det ville vaere praktisk
 > at koebe en ordentlig klump, men hvis det kun kan holde en uge eller saa,
 > saa er det jo bare spild af penge.
 Under strejken i 1998 hamstrede alle folk gær i store mængder fordi
 det kan fryses. Efter lid søgning har jeg fundet ud af at det er
 rigtigt:
http://www.fi.dk/mad/hygiejne/frysning/bagvaerk/ Desværre står der intet om hvor længe det kan holde og om man evt.
 skal bruge mere eller mindre gær, så det må du selv lede/spørge dig
 til. Men du kan i hvert fald godt købe en god portion gær.
 Bruger englænderne altid tørgær til deres brød eller bager de bare
 ikke selv?
 Mvh Trine
 -- 
 Nyhedsgrupper er ikke Jeopardy, svar efter spørgsmålet!
http://usenet.dk
http://www.triane.dk,  hvis du mangler et sted at sove i Nordjylland
http://www.trinekc.dk,  opskrifter og andre ligegyldigheder
            
             |  |  | 
  Pia (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pia
 | 
 Dato :  27-10-02 11:51
 | 
 |  | 
 "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> wrote in message
 news:ud6pwi2l3.fsf@trinekc.dk...
 
 >Men du kan i hvert fald godt købe en god portion gær.
 
 Tak for hjaelpen
 >
 > Bruger englænderne altid tørgær til deres brød eller bager de bare
 > ikke selv?
 
 De bruger bare altid toergaer.  Saa vidt, jeg ved, var der et problem (a la
 salmonella panik ved kyllinger) for en del aar siden (det maa vaere mere end
 10 aar siden, for jeg flyttede herover i 1992), og af en eller anden grund
 er det aldrig blevet normalt at saelge igen.  Det er yderst irriterende!!!
 
 Knus
 
 Pia
 
 
 
 
 |  |  | 
  Emil (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  27-10-02 16:48
 | 
 |  | On 27 Oct 2002 11:43:52 +0100, Trine Kornum Christiansen wrote:
 
 >Desværre står der intet om hvor længe det kan holde og om man evt.
 >skal bruge mere eller mindre gær, så det må du selv lede/spørge dig
 >til. Men du kan i hvert fald godt købe en god portion gær.
 
 Når man fryser friskt gær, vil nogle af gærcellerne blive ødelagt
 (sprænges) under frysningen. Resultatet er, at man ikke kan vide
 hvor mange af gærcellerne der overlever, da det afhænger af
 fodringstilstanden umiddelbart før indfrysningen.
 Derfor er det meget vigtigt at bruge *helt* friskt gær, som
 normalt er i god fodringstilstand.
 
 Man kan også fodre gæren med en kølevædske før indfrysningen, så
 *alle* gærceller overlever.
 
 Rent praktisk rører man 1 pk frisk gær (50 gram) med en blanding
 af 1 spsk vand og 1 tesk kemisk ren glycerin, og lader denne grød
 så et par timer før nedfrysningen. Så kan man beregne gæren som
 friskt gær after optøningen.
 
 Nedfryser man store portioner, laves en blanding af 1 del kemisk
 ren glycerin og 5 dele vand. Gæren udrøres heri til en tyk grød,
 og hviler et par timer, så gærens cellevædske er udskiftet med
 kølevædsken.
 Efter optøning beregnes gæren som friskt gær.
 
 3 mdr er den normale gemmetid. Herefter må der påregnes en lavere
 overlevelse af gærcellerne, men som med alt andet, kan det gemmes
 meget længere. Husk at gærcellerne stadig er levende under
 frysningen, men deres stofskifter er nedsat voldsomt.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
   Ukendt (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ukendt
 | 
 Dato :  27-10-02 19:55
 | 
 |  | 
 "Emil" <emilsen@image.dk> wrote in message
 news:fdvnruorcdv03jbidl37gn9anf3h4c8d08@4ax.com...
 > On 27 Oct 2002 11:43:52 +0100, Trine Kornum Christiansen wrote:
 >
 > >Desværre står der intet om hvor længe det kan holde og om man evt.
 > >skal bruge mere eller mindre gær, så det må du selv lede/spørge dig
 > >til. Men du kan i hvert fald godt købe en god portion gær.
 >
 > Når man fryser friskt gær, vil nogle af gærcellerne blive ødelagt
 > (sprænges) under frysningen. Resultatet er, at man ikke kan vide
 > hvor mange af gærcellerne der overlever, da det afhænger af
 > fodringstilstanden umiddelbart før indfrysningen.
 > Derfor er det meget vigtigt at bruge *helt* friskt gær, som
 > normalt er i god fodringstilstand.
 >
 > Man kan også fodre gæren med en kølevædske før indfrysningen, så
 > *alle* gærceller overlever.
 >
 > Rent praktisk rører man 1 pk frisk gær (50 gram) med en blanding
 > af 1 spsk vand og 1 tesk kemisk ren glycerin, og lader denne grød
 > så et par timer før nedfrysningen. Så kan man beregne gæren som
 > friskt gær after optøningen.
 >
 > Nedfryser man store portioner, laves en blanding af 1 del kemisk
 > ren glycerin og 5 dele vand. Gæren udrøres heri til en tyk grød,
 > og hviler et par timer, så gærens cellevædske er udskiftet med
 > kølevædsken.
 > Efter optøning beregnes gæren som friskt gær.
 >
 > 3 mdr er den normale gemmetid. Herefter må der påregnes en lavere
 > overlevelse af gærcellerne, men som med alt andet, kan det gemmes
 > meget længere. Husk at gærcellerne stadig er levende under
 > frysningen, men deres stofskifter er nedsat voldsomt.
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 
 Og så er det vist enklere at bruge tørgæren, der jo intet fejler!
 H
 
 
 
 
 |  |  | 
    Emil (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  27-10-02 21:37
 | 
 |  | On Sun, 27 Oct 2002 19:54:42 +0100, Henrik wrote:
 
 <snip>
 
 >Og så er det vist enklere at bruge tørgæren, der jo intet fejler!
 
 Dette er nu ikke helt korrekt. Tørgæren indeholder en stor del
 'misfostre' i form af døde celler. Tørgæren skal også 'aktiveres'
 i et stykke tid, før virkningen indtræder. Så helt enkelt er det
 ikke.
 
 Tørgæren har begrænset holdbarhed i køleskabet, men den kan
 umiddelbart fryses ned, da vandindholdet er minimalt.
 
 Mit svar var på det aktuelle emne: friskt gær/gaer og ikke andet.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
     Ukendt (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ukendt
 | 
 Dato :  27-10-02 22:55
 | 
 |  | 
 "Emil" <emilsen@image.dk> wrote in message
 news:c0joruslq9c5g8qrpihpln4gcedrrki25b@4ax.com...
 > On Sun, 27 Oct 2002 19:54:42 +0100, Henrik wrote:
 >
 > <snip>
 >
 > >Og så er det vist enklere at bruge tørgæren, der jo intet fejler!
 >
 > Dette er nu ikke helt korrekt. Tørgæren indeholder en stor del
 > 'misfostre' i form af døde celler. Tørgæren skal også 'aktiveres'
 > i et stykke tid, før virkningen indtræder. Så helt enkelt er det
 > ikke.
 >
 > Tørgæren har begrænset holdbarhed i køleskabet, men den kan
 > umiddelbart fryses ned, da vandindholdet er minimalt.
 >
 > Mit svar var på det aktuelle emne: friskt gær/gaer og ikke andet.
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 
 De døde celler udgør jo ikke noget problem...og med gode lange liggetider
 for at få et godt gærbrød....så er det i praksis uvæsentligt, om gæren skal
 bruge lidt tid til at vågne...men det skal du ikke tage personligt.....det
 var blot en kommentar om at besværet med at skaffe sig frisk gær i GB efter
 min mening ikke er umagen værd.....for den tørre virker lige så godt som den
 frosne....og friske, for den sags skyld.
 
 Mvh H.
 
 
 
 
 |  |  | 
     Jørgen Hess (29-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jørgen Hess
 | 
 Dato :  29-10-02 21:28
 | 
 |  | 
 "Emil" <emilsen@image.dk> skrev i en meddelelse
 news:c0joruslq9c5g8qrpihpln4gcedrrki25b@4ax.com...
 > On Sun, 27 Oct 2002 19:54:42 +0100, Henrik wrote:
 >
 > <snip>
 >
 > >Og så er det vist enklere at bruge tørgæren, der jo intet fejler!
 >
 > Dette er nu ikke helt korrekt. Tørgæren indeholder en stor del
 > 'misfostre' i form af døde celler. Tørgæren skal også 'aktiveres'
 > i et stykke tid, før virkningen indtræder. Så helt enkelt er det
 > ikke.
 >
 > Tørgæren har begrænset holdbarhed i køleskabet, men den kan
 > umiddelbart fryses ned, da vandindholdet er minimalt.
 >
 > Mit svar var på det aktuelle emne: friskt gær/gaer og ikke andet.
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 
 I Norge bruger man også meget tørgær (selvom der i Fredrikstad ingen besvær
 er med at købe pressegær) få minutter før dejen tilvirkes, aktiveres et brev
 tørgær i ½ dl lunkent vand tilsat en knivspids sukker, kort efter er gæren
 ved at skumme ud over glasset og er i høj grad aktiveret og klar til brug.
 
 mvh
 Jørgen
 
 
 
 
 
 |  |  | 
      Pia (29-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pia
 | 
 Dato :  29-10-02 21:59
 | 
 |  | 
 "Jørgen Hess" <joergen.h@ahvamail.dk> wrote in message news:3dbef4ff$0$28821
 
 > I Norge bruger man også meget tørgær (selvom der i Fredrikstad ingen
 besvær
 > er med at købe pressegær) få minutter før dejen tilvirkes, aktiveres et
 brev
 > tørgær i ½ dl lunkent vand tilsat en knivspids sukker, kort efter er gæren
 > ved at skumme ud over glasset og er i høj grad aktiveret og klar til brug.
 >
 > mvh
 > Jørgen
 >
 >
 Hmmm...det kan vaere, jeg alligevel gaar tilbage til toergaer.  Jeg bagte
 kanelsnegle med mit fine "levende" gaer (efter en opskrift, vi altid har
 brugt i familien), og de haevede stort set ikke...smagen var ok, men de var
 *noget* tunge :(
 
 Oev!
 
 Pia
 
 
 
 
 |  |  | 
       Nette (04-11-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  04-11-02 01:10
 | 
 |  | 
 "Pia"  wrote
 > Hmmm...det kan vaere, jeg alligevel gaar tilbage til toergaer.  Jeg bagte
 > kanelsnegle med mit fine "levende" gaer (efter en opskrift, vi altid har
 > brugt i familien), og de haevede stort set ikke...smagen var ok, men de
 var
 > *noget* tunge :(
 Prøv igen, og går det galt igen, så vis din opskrift til den rare gærsælger,
 måske har han lige et fif. Ingredienserne derovre er jo lidt anderledes end
 her.
 Giv ikke op så let, det smager bedst med frisk gær   Nette
            
             |  |  | 
   Nette (04-11-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Nette
 | 
 Dato :  04-11-02 01:08
 | 
 |  | 
 "Emil" wrote
 > Når man fryser friskt gær, vil nogle af gærcellerne blive ødelagt
 > (sprænges) under frysningen. Resultatet er, at man ikke kan vide
 > hvor mange af gærcellerne der overlever, da det afhænger af
 > fodringstilstanden umiddelbart før indfrysningen.
 > Derfor er det meget vigtigt at bruge *helt* friskt gær, som
 > normalt er i god fodringstilstand.
 Du tilsætter bare lidt ekstra gær, så skal det nu nok gå uden div.
 foreberedelser før frysningen.    Nette
            
             |  |  | 
  Mette Nylander Sørup (27-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mette Nylander Sørup
 | 
 Dato :  27-10-02 14:33
 | 
 |  | 
 > Her i England saelges friskt/levende gaer ikke i butikkerne. Kun
 toer-gaer.
 > Jeg har dog fundet ud af, at i et stort supermarked hvor de har en bager i
 > butikken, kan jeg bede om gaer hos bageren, og saa skaerer de et stykke af
 > deres store blokke af gaer ude bagved, og saelger det gerne.  Det tager
 mig
 > over en halv time at koere til dette supermarked, saa det sker ikke saa
 tit.
 > Nu skal jeg alligevel den vej i eftermiddag, og saa ville jeg lige hoere,
 > hvor laenge gaeret kan holde sig i mit koeleskab?  Det ville vaere
 praktisk
 > at koebe en ordentlig klump, men hvis det kun kan holde en uge eller saa,
 > saa er det jo bare spild af penge.
 >
 > Tak for hjaelpen
 >
 > Pia
 >
 
 
 Hej Pia
 
 Gær kan faktisk fryses ned, det virker ok efter optøning. Det eneste men er,
 at gæren bliver flydende, når man tør den op. Det skal man lige tænke på, så
 man ikke bare lægger det på bordet. Du kan altså roligt indkøbe en stor
 portion, og fryse det ned i passende portioner.
 
 Mvh.
 Mette Sørup
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jette (28-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  28-10-02 08:48
 | 
 |  | 
 > Her i England saelges friskt/levende gaer ikke i butikkerne. Kun
 toer-gaer.
 > Jeg har dog fundet ud af, at i et stort supermarked hvor de har en bager i
 > butikken, kan jeg bede om gaer hos bageren, og saa skaerer de et stykke af
 > deres store blokke af gaer ude bagved, og saelger det gerne.  Det tager
 mig
 > over en halv time at koere til dette supermarked, saa det sker ikke saa
 tit.
 > Nu skal jeg alligevel den vej i eftermiddag, og saa ville jeg lige hoere,
 > hvor laenge gaeret kan holde sig i mit koeleskab?  Det ville vaere
 praktisk
 > at koebe en ordentlig klump, men hvis det kun kan holde en uge eller saa,
 > saa er det jo bare spild af penge.
 
 Bare lige en lille ting: De fleste bagerafdelinger i supermarkederne i
 England giver altså frisk gær væk gratis. Jeg har altid fået det med hjem
 uden beregning.
 
 Jette
 
 
 
 
 |  |  | 
  Pia (28-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pia
 | 
 Dato :  28-10-02 08:51
 | 
 |  | 
 "Jette" <jette.andersen@stofanet.dk> wrote in message news:3dbceb6f$0$805
 >
 > Bare lige en lille ting: De fleste bagerafdelinger i supermarkederne i
 > England giver altså frisk gær væk gratis. Jeg har altid fået det med hjem
 > uden beregning.
 >
 > Jette
 >
 HOV...det vidste jeg da ikke!!!!  Det er jo ikke ligefrem dyrt.  Det var 16
 pence for 50g, saa jeg skal saamaend ikke brokke mig, men alligevel.  Jeg
 fik det fra Sainsburys...?
 
 Pia
 
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
   Jette (28-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  28-10-02 14:34
 | 
 |  | 
 > HOV...det vidste jeg da ikke!!!!  Det er jo ikke ligefrem dyrt.  Det var
 16
 > pence for 50g, saa jeg skal saamaend ikke brokke mig, men alligevel.  Jeg
 > fik det fra Sainsburys...?
 >
 > Pia
 >
 Sainsbury's ved jeg ikke lige noget om, men jeg har fået gratis gær i både
 Safeway, Tesco og ASDA, så deeetttt....
   Jette
            
             |  |  | 
    Pia (28-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pia
 | 
 Dato :  28-10-02 14:43
 | 
 |  | 
 "Jette" <jette.andersen@stofanet.dk> wrote in message
 news:3dbd3c99$0$773$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
 >
 > Sainsbury's ved jeg ikke lige noget om, men jeg har fået gratis gær i både
 > Safeway, Tesco og ASDA, så deeetttt....
 >
 >    >
 > Jette
 >
 >
 Hold da op...Tesco here I come!!
 Tak for tippet :)
 Pia
            
             |  |  | 
     Jette (28-10-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jette
 | 
 Dato :  28-10-02 16:36
 | 
 |  | > >
 > Hold da op...Tesco here I come!!
 >
 > Tak for tippet :)
 >
 > Pia
 >
 
 Velbekomme!
 
 ~Jette~
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |