Jon Larsen wrote:
> Hej. Jeg har et lille spørgsmål ang formlen til jodtalsbestemmelse i
> fedtstoffer. Jeg påskønner hurtig hjælp da jeg skal bruge det til eksamen i
> morgen
>
> Altså princippet lyder : Jodtallet angiver det antal g. halogen, beregnet
> som jod, 100 g fedtstof kan optage.
>
> ? ?
>
> ?C?C? + Br2 ? ?C?C?
>
> ? ? ? ?
>
> Br Br
>
> I vores forsøg brugt vi Br2 da det reagere bedre end jod gør.
Halogener reagerer med dobbeltbindinger i fedtstoffet.
>
>
> Så står der videre i vores oplæg: Overskud af brom omdannes til en
> ækvivalent mængde jod ved tilsætning af kaliumiodid. Følgende formel var
> vedlagt:
>
> Br2 + 2 I- ? 2Br - + I2
>
> I2 + 2 S2O3 - - ? 2 I - + S4O6- -
>
> Det er den reaktion der sker når man titrerer med Thiosulfat.
>
> Det jeg ikke forstår er hvad det er for en formel, og hvad der egentlig sker
> ?????
>
Brom er stærkere ox-middel end jod, oxiderer jod. Jod oxiderer derefter
thiosulfat og reduceres derved. Farveskift indikerer at alt frit halogen er
opbrugt. Hvis brom kvantitativt har oxideret iod, svarer mængden af
tilbageværende jod til mængden af tilbageværende brom før tilsætning af jod.
Derfra kan antallet af dobbeltbindinger bestemmes. Jodtallet er vel blot et mål
for dette(ikke at jeg nogensinde har beskæftiget mig med det begreb).
Mvh
Jeppe