Hep,
Din harddisk skal altid partitioneres. Du kan vælge at lave en stor partition eller to eller flere mindre partitioner. Før der er oprettet en partition (en eller flere) på din harddisk kan den ikke formatteres. Du skal desuden huske at sætte den partition du vil boote fra aktiv.
Til partitionering bruges normalt et program som 'fdisk'. Hvis du har en windows 98/ME boot disk er der gode chancer for at det er på den :)
Hvis du vil oprette en stor partition skal du bare svare ja til alt fdisk spørger dig om :)
Der er dog fordele i at have flere partitioner:
Hvis du feks har en partition til systemet og en til data (feks. dokumenter, regneark mm.)er det nemmere at redde dit system, hvis uheldet er ude.
1) Hvis din system partition går ned er dine data sikre. Du kan så overføre dem til en anden harddisk eller prøve at installere systemet igen på din system partition.
2) Din data partition går ned. Her har du stadigvæk alle de indbyggede programmer i systemet til at prøve at redde dine data. Du kan desuden stadig installere special programmer til at redde dine data med.
Hvis du vil oprette flere partitioner skal du først oprette en primær/primary på den størrelse du vil ha'. Dernæst en udvidet/extended. I den udvidede partition skal du herefter oprette logiske drev på de størrelser du vil have. Husk at sætte den primære partition aktiv (hvis det er den du vil boote på).
Størrelserne på de foskellige partitioner afhænger af størrelsen på din harddisk, dit operativsystem og dine ønsker. En god ide er at skrive dem ned på papir først :)
Med hensyn til operativsystem er der flere muligheder. Det første du skal beslutte er platform (windows, linux, beos, unix mm.). Du vil sandsynligvis vælge windows. Herefter er der stadig mange varianter, XP (home/pro/64), 2000 (pro, server, advanced mm.), ME, 98 osv.
Du går ikke helt galt i byen hvis du vælger Windows XP home. De funktionaliteter der forskellige fra home til pro er små og gør sig egentligt kun gældende hvis du er koblet op på et større netværk.
Med hensyn til din bios er det svært at rådgive dig, da de er forskellige fra bundkort til bundkort. Der er dog et par fif.
1) Sæt så mange ting til auto som muligt.
2) Sørg for at din CPU står til rigtig hastighed
3) Sæt ram til SPD, hvis muligt.
4) Sørg for at slå SMART til på dine harddiske.
5) Altid ha' den sidst nye bios (check producentens hjemmeside med jævne mellemrum).
Hvis noget ikke kører som det skal, kan du forsøge at loade 'fail safe settings' (eller lignende). Det er en feature, der er på langt de fleste bundkort.
Håber det hjælper
// Martin