Hej
Du skal oprette en konto i "egenkapital gruppen", dvs. samme sted hvor der er konti til "egenkapital primo", "årets overførte resultat" m.m. Som der allerede er svaret, så kan kontoen f.eks. hedde "hævet privat" eller tilsvarende.
Du kreditere (minus) på banken og debitere (plus) den nye konto "hævet privat".
Du betaler ikke skat af hævninger.
Du betaler personligt skat af virksomhedens overskud, dvs. man kan godt forestille sig en virksomhed hvor der overhovedet ikke hæves noget privat, men den giver overskud og så skal der betales skat, omvendt kan man også se virksomheder hvor der er underskud og der hæves til privat (dvs. så stiger bankgælden eller leverandørgælden jo nok i virksomheden), i dette tilfælde skal der ikke betales skat.
Det er dig personligt som skal betale skatten, ikke virksomheden. I praksis lader de fleste alligevel firmaet betale skatten, og så opretter de en ny konto i gruppen "egenkapital", som hedder "personlig skat". Men det er bare en variation af "hævet privat".
Du spørger også om hvor meget du skal lægge til side til skattefar, men det afhænger af mange faktorer, om du bruger dit personfradrag ved f.eks. en almindelig arbejdsgiver, om du lægger privatbil til (altså får kørselsfradrag i firmaet), om du tjener så meget at der betales top-skat, eller måske kun bund-skat. Med andre ord, der skal en beregning til på de konkrete tal.
Hvis du ikke har andre arbejdsgiver (dvs. du driver firmaet i fritiden), så skal du også huske at lægge penge tilside til ferie og pension, idet du jo som selvstændig ikke har en arbejdsgiver som sørger for dette. Der bør også lægges en bunke tilside til, hvis du bliver syg i nogle måneder, det er ikke befordrende for helbredelse, hvis man samtidig slås med banken om betalingen af huslejen.
Hvis firmaet køre godt, og du ikke hæver det hele, så har du mulighed for at anvende virksomhedsskatteordningen (VSO) eller kapitalafkastordningen (KAO), hvor der er mulighed for at begrænse skatten og udskyde noget andet af skatten, ved at betale 30% a'conto, og så først betale endelig skat når pengene tages ud til forbrug. Både VSO og KAO er skatteteknisk, så det kræver en som har sat sig ind i området, dvs. en revisor eller f.eks. undertegnede.
Venlig hilsen
Leo Lund
www.erhvervsbogforing.dk