Jeg har prøvet lignende situation.
Når der er tale om en så kort periode som du skriver, mener jeg det er for problematisk at oprette en ny virksomhed. Men har du videre planer med en eventuel videreførelse så bør du overveje det, idet du får en række fradragsmuligheder, man ikke har som almindelig lønmodtager.
I dit tilfælde vil jeg prøve at få virksomheden til at acceptere en kontraktansættelsse, på denne måde får du ikke problemer med igen at kunne modtage dagpenge.
Hvis reglerne ikke er lavet om, så var reglen på et tidspunkt, at man blev dagpengeberettiget efter sidste lønmodtagerjob og i dit tilfælde , er det det nuværende dagpengebeløb.
Ved en kontraktansættelses ophør er du fuldt dagpengeberettiget ved dennes ophør. Registrerer du dig derimod som selvstændig er der en masse papirarbejde både ved start og slut. Desuden må de ting du har anskaffet i virksomhedsøjemed ikke mere være i din besiddelse efter ophør af egen virksomhed - det kan være forbundet med meget arbejde at ophøre med selvstændig virksomhed (Jeg har prøvet det).
Derfor er det bedste råd, som du kan få, er:
1. Få lavet en kontraktansættelse, tiden må så vise om du vil og kan få et grundlag for at lave egen virksomhed.
2. Henvend dig til din fagforening og a-kasse og drøft situationen med dem.
Jeg mener endvidere, at du ved enkontraktansættelse har mulighed for at indkomsten herfra kan betragtes som b-indkomst. Men alt dette bør din nuværende fagforening og a-kasse kende til og kunne råde dig om.
Mvh
Bjarne H