Ja, så er vejen frem nok en voldgiftsret. Jeg har ingen forstand forløbet i en voldgiftssag, men jeg kan da ridse gangen i et civilt søgsmål op.
Du indgiver en stævning til retten, hvori du først og fremmest angiver hvad du ønsker sagsøgte dømt til (din påstand). Derudover skal der være en sagsfremstilling og nok også nogle anbringender, dvs. de retlige forhold, som du mener, taler for din sag. Stævningen skal være ledsaget af en bilag, der kan underbygge din sag (beviser). Du skal ikke foretage syn og skøn inden retssagen, da den udarbejdede erklæring ikke kan bruges under sagen!
Når stævningen er forkyndt, vil sagsøgte nok svare i sagen, og I skal udveksle svar med hinanden indtil retten mener, at I ikke kan komme længere. Derefter bliver i formentlig indkaldt til et §355-møde (særligt forberedende møde), hvor I drøfter sagen under uformelle former. Det er her retten vil prøve at mægle forlig. Det kan også besluttes at der skal afholdes syn og skøn. Afsluttes sagen ikke her, berammes der en domsforhandling, og I skal indlevere påstandsdokument, hvilket er et dokument, hvor din påstand og evt. vidner.
Svarer sagsøgte ikke i sagen, vil han blive dømt ved udeblivelsesdom. Denne kan tages op i 4 uger (under særlige omstændigheder 1 år).
Hvorvidt du skal antage advokat er meget op til dig selv. Er du ferm til at formulere dig mv. kan du gøre det selv, men det kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis du forspilder din chance. Skal I have syn og skøn, vil jeg tilråde dig at tage advokat, for det er vigtigt at der bliver stillet de rigtige spørgsmål til skønsmanden. Det er også en stor mundfuld for en lægmand at klare en domsforhandling. Så alt i alt vil jeg råde til en advokat.
Det blev lidt langt
, men jeg håber, at du kan bruge det.
Mvh
Jensen