[CITAT]Protein
Proteiner er kroppens byggesten. De bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer.
Der findes omkring 20 aminosyrer, hvoraf de 8-9 er livsnødvendige. Den ernæringsmæssige værdi af kostens protein afhænger af fordøjeligheden og af aminosyrefordelingen. Biologisk værdi (BV) er et usikkert mål for kvaliteten af de proteinholdige fødevarer vi spiser. BV kan antage værdier fra 0 til 100. Animalske proteiner fra fx æg, mælk og kød har som regel højere biologisk værdi end vegetabilske proteiner fra planter, fordi aminosyrefordelingen fra animalske proteiner har en større lighed med animosyrerne i den menneskelige organisme.
En blandet og varieret kost kan forbedre den biologiske værdi af de enkelte proteinholdige kostemner. Således kan også en vegetabilsk kost have en høj biologisk værdi ved korrekt sammensætning.
Her er en liste over biologisk værdi for visse proteinkilder:
Hele æg = 94
Mælk = 91
Æggehvide = 88
Fisk = 83
Okse/kalvekød = 80
Kylling = 79
Svinekød = 74
Bønner = 49
Men bønner og majs i forholdet 60/40 % = ca. 90
[/CITATFra de danske slagtere.