Hej 123nu
Det var noget af en udfordring....
Hvis man skal give dig et hurtigt overblik i farvelærens verden, har vi 3 primær farver blå, gul og rød.
Lysstyrken justeres i forhold til hvid og sort... Hvid og sort kaldes også gråskalaen. Hvis du går ned til din farvehandler er der farvekoder på alle farver man kan få der. Dette system kaldes NCS (står for Natural Color System). Hvis man siger at man har en 100% hvid og putter 1% sort i, er den meget lidt grå. Man kan herefter putte lidt mere sort i den hvide (2%), og herefter er den lidt mere grå. o.s.v..... "Hvad skal man så bruge gråskalaen til"... Kort fortalt kan man justere farvernes lysstyrke (kontrast), med det resultat at farvens styrke bliver dæmpet så farven kan fremstå enten kolder, varme, lys eller mørk (lang historie, og mange meninger)
Hvis man så går tilbage til de 3 primær farver (grundfarverne) blå, gul og rød, kan man blande dem sammen og få nye farver (komplementær farver)
To komplementærfarver består af de tre grundfarver
Gult – ( Violet = Rød + Blå )
Blåt – ( Orange = Gul + Rød )
Rødt – ( Grønt = Gul + Blå )
Når man så blander to primær farver Rødt + Blå, vil du ligge mærke til at hvis der er meget blå i, vil farven ligge sig ned mod den blå farver og hvis der er meget rød i, vil farven ligge mod den røde farve. Farverne er så herefter 100% rene, altså rød er 100% rød. o.s.v (farvepikment/farvestyrke)
Der hvor kunsten så er er at tone den rene farve så den enten bliver varmer, kolder, lyser eller mørker (kontrast) Her bruges gråskalaen. (kaldes også at tone farven op eller ned)
Man kan siger at når man har fundet den grundfarve man ønsker, kan den tones op lyser eller mørker.. Om så det er en cremefarve, lyserød, havblå o.s.v
Se på dette links "farvecirklen"
http://images.google.dk/images?hl=da&source=hp&q=farvecirkel&oq=farvec&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
Hvis du så herefter forstiller at farvecirklen er jorden, kan du tage et udsnit, fra jordens indre og ud til f.eks den røde farve. Inde i den indre kerne finder du den grå farve og nordpolen er hvid og sydpolen er sort. (farvetrekant) Du kan så lave millioner af udsnit af jorden. Så man kan siger at der er masser af farver at blande, men umiddelbart kan det ikke ses med det blåtte øje.
http://www.jotun.dk/Jotun/Corp/20020022.nsf/images/pg2-fig5/$file/pg2-fig5.jpg
Jeg har fundet et lille program (Sigma) hvor du kan få lidt mere indblik hvordan farverne er opbygget.
http://www.sigmacoatings.dk/ncs/
http://www.sigmastudio.dk/dk/farver/viden_om_farver/ncs_systemet/index.cfm?fuseaction=hvad_er_farver&assetmetaAssetmeta_x_nChildID=41742
Andre links:
http://www.itu.dk/courses/AMP/E2002/7/farver/farvelearer.htm
http://www.farvelade.dk/ncs.htm#Gr%C3%A5skala
Mvh.
Mcbobo
https://perseus.aakb.dk/sites/XWW/pub/search.html?doaction=search&data=scode_freetext%3Dfarvel%25E6re