Separation
Hvis I ikke længere ønsker at bo sammen, har I ret til at blive separeret.
Hvad sker der, hvis vi bliver separeret?
Når I gifter jer med hinanden, opstår der en gensidig troskabspligt. I får også det, der kaldes fælleseje (formuefællesskab), og desuden arver I hinanden, hvis en af jer dør.
Når I bliver separeret, gælder hverken den gensidige troskabspligt eller fællesejet længere, og det betyder, at I skal dele de ting, I ejer. Når I bliver separeret, arver I heller ikke længere hinanden. I er dog stadig gift, selvom I er separeret, og det betyder, at I ikke kan gifte jer igen med en anden, før I er blevet skilt.
Separation forudsætter, at I flytter fra hinanden. I kan dog fortsat bo sammen i op mod 2-3 måneder, hvis årsagen er, at en af jer skal finde noget andet at bo i.
Hvad sker der, hvis vi flytter sammen i separationstiden?
Hvis I flytter sammen igen i separationstiden, gælder jeres separation ikke. Det vil sige:
*
at den gensidige troskabspligt gælder igen,
*
at I igen har fælleseje,
*
at I igen arver hinanden, hvis en af jer dør.
Hvis det senere viser sig, at I alligevel ikke vil bo sammen og ønsker at være separeret, skal I starte forfra. Det vil sige, at I igen skal søge om at blive separeret.
Hvad sker der, hvis det kun er en af os, der vil separeres?
Hvis det kun er en af jer, der vil separeres, kan det blive nødvendigt, at retten skal træffe afgørelse om separation. Se nærmere under Hvis vi er uenige
Hvis vi er uenige
Alle anmodninger om separation og skilsmisse skal indsendes til statsforvaltningen.
Statsforvaltningen kan kun lave en separations- eller skilsmissebevilling, hvis I overordnet er enige om, at I vil skilles eller separeres, og enige om en række punkter (vilkår).
I skal være enige om:
* den ene af jer skal have pligt til at betale ægtefællebidrag til den anden og hvis ja, i hvor lang tid
* hvem der skal blive i lejligheden eller har ret til at overtage andelsretten, hvis I bor i en lejebolig eller andelsbolig,
Hvis I har særeje, skal I også være enige om:
* hvorvidt den der har særeje skal betale en særlig godtgørelse til den anden. Det samme gælder, hvis den ene ægtefælle har andre værdier, der ikke er omfattet af formuefællesskabet, fx personskadeerstatning, goodwill, ophavsrets- eller pensionsrettigheder m.v.
Hvis I ikke er enige, så skal I til et møde (en vilkårsforhandling) i statsforvaltningen.
På mødet vil vi hjælpe jer med at finde en løsning på uenigheden, så I kan undgå en retssag. Hvis I under mødet ikke bliver enige, vil I kunne bede os om at sende sagen i retten. Fra det tidspunkt, hvor statsforvaltningen afslutter behandlingen af en ægteskabssag, har du 4 uger til at beslutte dig til, om du vil bede os om at sende sagen i retten.
Statsforvaltningen kan ikke bestemme, hvordan jeres aftaler om separation eller skilsmisse skal være, og statsforvaltningen kan ikke tvinge jer til at blive separeret eller skilt.
Hvis sagen bliver sendt til retten, vil retten kunne bestemme, at I skal skilles eller separeres, og retten kan bestemme f.eks. om der skal betales ægtefællebidrag.
Hvis sagen bliver sendt i retten, kan I søge retten om fri proces. Læs mere om fri proces her.
Sakset fra Statsforvaltningen.dk