Dette er en kopi af genvejen her på siden
Rengøring
Dårlig hygiejne forårsaget af manglende eller utilstrækkelig rengøring er ikke sundt. I Undervisningsmiljøloven stilles der indirekte krav til rengøringsstandarden, da der står, at "elever og andre deltagere i offentlig og privat undervisning har ret til et godt undervisningsmiljø, således at undervisningen kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt".
Arbejdsmiljøloven gælder for lærerne, men da elever og lærere opholder sig i de samme rum, kommer Arbejdsmiljøloven indirekte eleverne til gode.
At-vejledning A.1.4 handler om rengøring og vedligeholdelse, og oplyser om krav til rengøring, vedligeholdelse, orden og ryddelighed på faste arbejdssteder. Der står blandt andet, at "arbejdsstedet skal holdes rent, så der ikke opstår alvorlige gener. Det vil sige, at støv og snavs skal holdes på et passende lavt niveau".
Vejledningen henviser til DS/INSTA 800 om "Rengøringskvalitet" og til Det nationale forskningscenter for arbejdsmiljøs (tidligere Arbejdsmiljøinstituttet, AMI) kvantitative målemetoder, der kan bruges som hjælp til vurdering af rengøringsniveauet.
Der henvises endvidere til AMI’s dokumentationsrapport nr. 5 – kvalitetskrav for rengøring i kontorer, skoler og daginstitutioner.
Om rengøringsmetoder siger sidstnævnte At-vejledning, at rengøringen skal udføres, så skadelig forurening ikke spredes på arbejdsstedet, fx bør man normalt støvsuge i stedet for at feje. Dette kan være særlig relevant fx i sløjdlokaler for ikke at sprede støv.
Med hensyn til toiletter vil der som regel være særskilte toiletter for skolens lærere. Det betyder, at At-vejledningen om rengøring og vedligeholdelse ikke gælder for elev-toiletterne.
I bekendtgørelse om forebyggende sundhedsordninger for børn og unge står der dog følgende:
§ 7: "Sundhedstjenestens virksomhed skal omfatte sygdomsforebyggende og sundhedsfremmende foranstaltninger over for børnene og deres miljø i hjem, daginstitution, kommunal dagpleje og skole"
§ 16: "Kommunalbestyrelsen skal tilbyde daginstitutioner for børn og unge, kommunale dagplejer samt skoler, der er beliggende i kommunen, bistand for den kommunale sundhedstjeneste". Bistanden skal blandt andet omfatte "vejledning om og tilsyn med sundhedstilstanden på institutionen, herunder oplysning om hygiejne".
§ 18: "Sundhedsstyrelsen fungerer som faglig rådgiver for den kommunale sundhedstjeneste". Sundhedsstyrelsen yder i den forbindelse, efter anmodning, rådgivning og vejledning om sundhedsmæssige og hygiejniske forhold.
Det kan have fysiske konsekvenser fx i form af mavesmerter og urinvejsproblemer, hvis man ikke regelmæssigt kommer på toilettet. Er skolens toiletter i en sådan stand, at eleverne ikke med rimelighed kan forventes at benytte dem fx på grund af dårlig hygiejne, kan det være en mulighed at rette henvendelse til den kommunale sundhedstjeneste/embedslægeinstitution. Deres arbejde omhandler også forebyggende arbejde samt tilsyn med sundhedstilstanden på skoler og institutioner.
Love og regler om rengøring
Bekendtgørelsen om forebyggende sundhedsordninger (pdf-fil)
Embedslægeinstitutionerne
AMI’s dokumentationsrapport nr. 5 – kvalitetskrav for rengøring i kontorer, skoler og daginstitutioner