Hej mad- og drikkeglade Kanduer
Jeg så lige et tip om kvalimad med denne opskrift
http://www.kvalimad.dk/opskrifter/hjemmelavet-sodavand
som jeg godt vil advare lidt imod!
Det er helt fint at lave hjemmelavet gingerale mv, men "bare" tro man på et tilfældigt tidspunkt kan hælde den gærende sodavand på flaske duer ikke.
Jeg prøvede sådan en opskrift for en del år siden, flaskede dem, satte kapsler på de rensede ølflasker og ventede spændt. En uges tid senere sværmede der eddikefluer rundt, kiggede til mine to ølkasser fulde, en del af kapslerne var helt bulede opad, værre, en del af flaskerne var sprængt af trykket, eddikefluerne nød det, jeg gjorde ikke
Ahh, det sidste er ikke helt rigtigt, jeg åbnede de første flasker med store hansker på under et klæde på køkkenbordet, da de ikke eksploderede uden kllæde, det ramte loftet (vi havde 3,5 m lofthøjde, så det røg over 2,5 m op) og der var næsten intet tilbage i flasken. Jeg fik et par skud på film.
Svaret er, som jeg i morgen skal gøre med min hjemmebryggede øl, lad det gære helt færdigt i en eller anden beholder I kan lukke fornuftigt af for, helst selvf en gærspand med gærlås, alternativt en stor gryde med et "låg", evt af folie med en elastik om, så der ikke kan komme mikroorganismer i.
Når der ikke kommer bobler fra gærlåsen længere (eller er skum på toppen, hellere vente for længe end for kort), hælder man om på en anden spand/gryde, så man får det meste af gærsnasket i bunden væk, måler hvor mange liter man har, og koger 7g sukker pr. liter med lidt vand, hælder det i det hele, og så flasker man. Det giver lige det brus man har i en pilsner, og det er altid godt