Jeg fandt denne artikel, og syntes at det var lidt meget for vildt !!!!!
Da sukker ikke har nogen næringsstoffer, kaldes det "tom energi", der levner mindre plads til sunde fødevarer. Det betyder dog ikke, at man slet ikke må spise sukker. Ti procent af madens samlede energi må godt komme fra sukker, uden at det er usundt. Men kroppen forbrænder sukker hurtigere end fedt, så når kroppen har fået tilstrækkelig med energi, lagres fedtet.
For et børnehavebarn svarer ti procent af energien til 30-40 gram sukker om dagen. Et Skolebarn må spise 45-55 gram sukker. Tre ud af fire børn får for meget sukker.
Voksne kvinder kan spise 50-60 gram og mænd op til 70 gram sukker om dagen. Danskerne spiser i gennemsnit 40-50 kilo sukker om året, det er op mod dobbelt så meget som anbefalet. Sukkeret fås især via slik og sodavand.
½ liter cola indeholder 50 gram sukker. Per 100 gram sodavand og saftevand - svarende til en deciliter - er der normalt cirka 10 gram sukker. I mineralvand, såkaldt danskvand, er der ingen sukker.
I 100 gram lakrids er der 40-50 gram sukker. I chokolade er der 50-60 gram. Bolcher 80 gram. Karameller 50 gram. Og i Vingummi er der 40 gram sukker per 100 gram.
I 100 gram kage er 15-30 gram af det sukker.
I is er der 20 gram sukker per 100 gram.
Søde morgenmadsprodukter som guldkorn, chokopos, søde yoghurter, kiks, mælkesnitter og mûslibarer er produkter som snarere må opfattes som slik end som mad.
Hvis man vil mindske sukkerforbruget er det bl.a. mellem- og morgenmåltiderne, man skal ændre: Drik mere vand eller saftevand og find sunde alternativer til sukkerholdige morgenmåltider.
|