Lidt historie om panderkager.
Pandekager.
Pandekager er tynde, flade kager, der er tilberedt af forskellige former for
meljævninger, rørt med æg og tilsat smagsstoffer efter ønske. Derefter bagt
på pande i fedtstof.
Pandekager under forskellige form har verden over altid været anset for at
være en himmerigs mundfuld, lige siden menneskene først fandt ud af, at man
fik en helt slags mad, når man blandede korn med vand og bagte det.
Som udviklingen har fundet sted og under en masse forskellige, særprægede
navne og fyldt med en masse forskellige ting, er pandekagen blevet spist
gennem århundreder i alverdens lande.
I Mexico optræder den som Tortilla, bondens majspandekager, i Kina som den
sprøde forårsrulle, mens amerikanerne helst spiser deres pandekager til
morgenmad, flydende i smeltet smør og ahornsirup. Russerne fortrækker deres
som blinis, en lækker hors d'æuvre, fyldt med kaviar og sur fløde.
Her i Danmark kan vi i hvert fald gå det første århundrede tilbage i tiden
og konstatere en flittig anvendelse af pandekagen, hvor husmoderen ofte
serverede grød og pandekager.
Udviklingen hat også med pandekagen været stor her i landet, idet vi nu
serverer denne med alskens lækkerier, fra ostefyld til de dejligste søde
sager, endda brændende.
Af alverdens pandekageopskrifter stammer den berømteste fra Frankrig, nemlig
"Crêpes Suzette".
De historier, der går om denne berømte desserts tilblivelse, er lige så
forskellige som opskrifterne, man støder på.
Her er en af dem:
Den berømte, franske køkkenchef Henri Carpentier var i færd med at tilberede
Crêpes med likør til Kong Edward den syvende af England, da der ved et uheld
gik ild i pandekagerne. Køkkenchefen lod sig imidlertid ikke bringe ud af
fatning, men bar den flammende pande med sine Crêpes ind til bordet, og da
flammerne var døet hen, serverede han de små pandekager for kongen og hans
gæster.
Kong Edward erklærede, at de var vidunderlige, og spurgte, hvad de hed. "De
er lige blevet opfundet, Deres majestæt," svarede Henri, "og de skal hedde
Crêpes Princesse".
Kongen rystede smilende på hovedet. "Det var ikke særlig galant, Henri"
sagde han. Så vendte han sig mod sin værts unge datter og erklærede: "De
skal hedde Crêpes Suzette til ære for mademoiselle":
Fra "Mesterkonditorens store dessertbog" af Gert Sørensen.
Kim Juul
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
kim-juul@mail.dk
www.kim-juul.dk www.bager-kim.dk
Country musik Bager og konditor faget
og slægtsforskning