On 31-08-2010 23:30, Martin Larsen wrote:
> smiley wrote:
>
>> Endnu en undersøgelse viser at Atkins kuren
>> med den megen fedt og protein, ikke øger
>> kolesterol tallet, tvært imod.
>
> Hvis det er den nyligt offentligtgjorte undersøgelse om proteiner (dit
> andet link) så synes jeg du lægger en del mere i undersøgelsen end hvad
> godt er. Den handler jo ikke om fedt i maden, men om protein. Nu har jeg
> aldrid studeret atkinskuren nærmere, men den blev i hvert fald "solgt"
> på at man kunne spise fed mad, ikke specielt proteinrig mad.
>
> Og at proterinrig mad er godt hvis man vil tabe sig, er gammel viden.
> Det er i al fald mere end 10 siden jeg læste om det første gang. At man
> så nu måske er kommet lidt nærmere årsagen (brunt fedt) er en anden sag.
>
> Alt i alt har jeg meget svært ved at se hvordan du kan bruge
> undersøgelsen til at reklamere for atkinskuren!
>
> Jeg har igennem årene lagt mærke til én fælles ting for alle slankekure
> og diæter: øget kostbevidsthed. Hvis du *seriøst* følger en kur, spiser
> du mindre wienerbrød, slik, hotdogs og alt muligt andet som trækker
> vægten opad. Og sikkert også mindre portioner. Tilsvarende vil du
> sandsynligvis få mere motion uden du nødvendigvis kaster dig ud i løb
> eller spinning osv, men du tænker over hvordan du bevæger dig.
>
> Derfor virker alle slankekure hvis du går seriøst til værks.
>
> Martin
Det er svært at diskutere hvis du ikke har sat dig ind
i hvad Atkins rent faktisk siger. Og ikke uvæsentligt
at han har revideret kuren siden den oprindelige version.
Og at det ikke kun er en slanke kur, men en livs diæt.
Professor Astrup skrev et eller andet sted at han ikke
mente kuren var så effektiv som Atkins postulerer. Astrup
mener folk taber sig fordi de spiser mindre. Det er sku
da også noget lort at folk får trang til at spise mindre.
Ja Astrup har fuldstændig ret. Faktisk handler bogen om
at få styr på blodsukkeret, det er fundamentet i Atkins
mad filosofi. Jeg tror det var en artikel i EB hvor
professoren syns det var lidt snyd at folk tabte sig fordi
de spiste mindre.
Så er der versionen at man blir så træt af kød og fedt at
man ikke gider spise, ja det kan jeg godt se det er sku
noget lort man ikke gider spise mere end kroppen har brug
for. På alle andre kure er maden så fandens lækker at man
tuder af hunger efter dette eller hint, se det lyder som
en fornuftig slankekur. Hvorfor faen skal man også gøre
det lettere for sig selv.
Men forklaringen er en anden. Ifølge Atkins, så spiser vi
når vores blodsukker falder, vi spiser af lyst, vi får et
kick når blodsukkeret går i vejret. Er der andre end mig
der syns det minder om noget. Ja jeg stiller bare spørgsmålet,
fordi jeg syns det lyder som en afhængighed. Når noget
tilfredsstiller et behov og gir en lykke fornemmelse..
Jeg er ikke sikker, men jeg mener Atkins omtaler det brune
fedt i hans sidste udgave af bogen, "nyere forskning viser etc."
Det var ikke med i den oprindelige version, men det er muligt
jeg husker galt. Men uden forskning viste hans resultater at
folk der spiste en høj protein lav kulhydrat diæt tabte sig.
Han påstod også at indtagelse af fedt ikke feder, hvis og hvis
man afholder sig fra at indtage kulhydrater. Det han siger er
hellere fed ost end mager ost, den fede ost mætter bedre og den
indeholder lidt færre kulhydrater. Mælk er det samme, der er
faktisk mange kulhydrater i mælk, når man tager i betragtning
at det er en vædske der ikke gir mætheds fornemmelse, så han
siger hellere bruge fløde i kaffen eller teen, fordi du naturligt
vil bruge mindre af den. En cafe latte half and half, med fløde
vil du måske have et forhold 10-90%. Ja jeg er klar over det ikke
er det samme, men jeg tror skal man smide nogle kilo så er det
et kompromis man kan leve med.
Atkins sagde spis æg, masser af æg, det er en fremragende kilde
til protein og andre gode ting. På det tidspunkt og stadig idag
har folk et kolesterol paranoia overfor æg. Men forskningen viser
jo at Atkins kuren ikke øger kolesterol tallet, tvært imod. Det
skriver han i bogen, men det er først nu uafhængig forskning gir
ham ret.
Måneder efter vi indfører en fedt afgift, kan vi læse i ganske
almindelige aviser at forskere er uenige i om fedt faktisk er
den store synder, om ikke det rent faktisk er al den fcking
pasta og alt det hvide brød og ris, der ernærings mæssigt er
lig med nul, men som vi propper i os fordi vi tror vi skal spise
som en cykel rytter under tour de France. Masser af brændstof,
men ikke noget at bruge den til. Det er kulhydraterne der tager
livet af folk, eller blæser dem op som zeppelinere, det er ikke
fedtet.
Well hvis du stadig er skeptisk, og det skal man fanme være,
så kan jeg og skal jeg ikke overbevise dig om noget. Men vend
den lidt i hovedet, den med blodsukkeret, og næste gang du shopper
så tjek lige kulhudraterne i det der blir fremhævet som helse kost.
Og sammenlign med det vi plejer at kalde junk food. Selvom et brød
indeholder 10% fibre, så indeholder det altså stadig 90% mel som
er lig med dårlig dårlig kulhydrater. Fødevare branchen mener jeg
er kulhydrat pushere, det er billigt og det får dit blodsukker op
i det glade felt så du får lyst til mere. En diæt af protein og fedt,
påvirker ikke blodsukkeret på den måde og du spiser det du har brug
for så din krop fungerer.
Jeg er langt fra fanatisk, og jeg har det fint med at man tager
bilen, eller toget til Ålborg fra København, man kan sku osse
flyve eller cykle og gå. Det eneste jeg virklig håber er at du
ikke gør dine unger afhængige af kulhydrater, det er ikke det
søde i munden, det er kicket i hovedet, og skal vi have adfærds
ændrende afgifter, og det siger jeg ikke vi skal, men så bør de
være på de produkter der er vanedannende, og spiller banjo med
vores blodsukker. Ind til da sætter jeg mine penge i Novo Nordisk
og Kelloggs og skorer kassen på at flere og flere blir hooked og
vil få Diabetes. Og hvorfor ikke også professorenes slanke medicin.
Jeg blir næsten velhavende på en forfejlet sundheds politik.
Og det pisser mig helt af.
-max-