"Jesper Mehlsen" <nospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse
news:4c77cc4e$0$50450$14726298@news.sunsite.dk...
> troglodyt skrev:
>> Jeg mindes fra min fjerne barndom, at min moder , når hun lavede
>> f.eks. rabarbergrød, anvendte et jævningpulver der - iflg. moder -
>> skulle neutralisere den stærkt skadelige oxalsyre som rabarberne
>> angiveligt indeholdt.
>>
>> Er der nogen der ved hvad oxalsyre er, og er den nu så skadelig? Og
>> hvad er det den skader?
>>
>> Jeg har selv for et par dage siden lavet en lagkage med et indslag at
>> en rabarberkompot aldes uden at tage hensyn til denne skadelige syre,
>> og jeg lever da endnu. Jeg har ikke engang haft det mindste ubehag. Nå
>> jo, måske lidt hoste, men det skydes nok de 30 Kings.
>>
>> troglodyt
>
> Rabarberne er ikke farlige, men oxalsyren kan i store mængder afstedkomme
> bivirkninger.
>
> Oxalsyren binder calcium og magnesiumioner i tarmen og i kroppen. Spiser
> man derfor meget oxalsyre (spinat, rabarber, purløg, persille, amaranth
> ... ) vil det bindes til calciumsalte i kosten og føre til at kalkoptaget
> nedsættes. Det er ikke hensigtmæssigt gennem længere tid, da man i så fald
> kommer i negativ calciumbalance, med risiko for afkalkede knogler og
> forstyrrelse i koagulationsevne og krampetærskel.
>
> Oxalsyren er ikke giftig for nyren, som en har skrevet. Men det kan give
> anledning til dannelse af calcium-oxalsten (nyresten) og der er mistanke
> om at også podagra og vulvodyni kan forværres.
>
> I industrien anvendes oxalsyrer i store koncentrationer som blegemidler. I
> en rabarberstængel er der kun omkring 0.50% koncentration og det er derfor
> ikke så slemt endda.
>
> Hilsen Jesper
Så en porsjon stuet spinat til laksen en gang i uken, er ikke
farligt!!...Tror jeg ;)
Alt med måte, som med alt annet. ;)
--
Grethe
Deilig å være norsk i DK
http://cegredesign.com/