Hey Emil.
Som med-læser her i gruppen, vil jeg da lige takke dig for et spændende og
interessant indlæg.
Jeg vidste ikke det halve af alt det du fortæller.
Så Taaakkkk
Mvh
John Senius-Jørgensen
"Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
news:m1jc46t6hjdnejlp706kibmhobse6p6gcr@4ax.com...
> jodleren wrote:
>
>>Jeg er interesseret i at vide lide on dansk wienerbrød m.v. gennem
>>tiderne.
>>
>>1) hvornår er kaffebrød fra?
>>2) hvornår begyndte det søde brød at kommer frem i dk, inkl
>>wienerbrød?
>>3) hvad gjorde i fx middelalderen?
>>4) hvor gammelt er det vi spiser i dag, og hvad havde man før?
>>5) mandler - hvornår kom de til Danmark og hvornår blev de en del af
>>det danske køkken?
>>
>>håber ikke at det er for meget :)
>
>
> Jo, det er for meget!
> En korrekt svar vil fylde mindst 8 tætskrevne A4-ark! Så du får det
> lige i telegramform i omvendt rækkefølge:
>
> 5) Til Romernes saturnalieskæmt hørte den skik at gemme en bønne i en
> kage. I Norden brugte man at putte en skilling i en af julekagerne.
> Troels Lund mener, at skikken med mandlen i grøden allerede var kendt
> af Chr. IV.
>
> 4) og 3) Grød kommer af ordet gryde. Den ældste varme ret i norden har
> været korn kogt med mælk i et lerkar. Når det kogte over, så grøden
> landede på de hede sten, var brødet opfundet.
> De første rugbrød var runde og kaldtes Leve. Det var flere årtier før
> Niels Ebbesen forjog Den kullede Greve.
> I 1500-tallet kom den aflange form: Grovkop.
> I middelalderen var de fineste brødsorter skonroggen (fin rug, fra
> tysk: Schönroggen) og veggen (hvede) som havde spidse ender (strude),
> samt simler og rundstykker, som var yndede på 14-1500 tallet. Hornene
> er en ældgammel brødform fra syden, og er egentligt et
> frugtbarhedssymbol (nymånen), ligesom ringen eller kransen
> symboliserede evigheden (hedensk skik).
>
> I tidens løb er der tilføjet det kristne: Korset. Man lagde ringenes
> ender over hinanden, og kringlen var skabt. Med en krone over blev det
> bagerstandens adelsmærke. Bagerlaugets ret til at føre kronen, menes
> at stamme fra 1683, hvor nogle bagersvende i Wien havde hindret
> Tyrkernes invation i underjordiske gange til Tyskland.
>
> Olaus Magnus skriver i sin bog fra 1500 tallet om fint bagværk i
> norden for "sygelige fornemme damer" (mel, æg, vin, sukker og
> rosenvand). Det blev bagt i pande med gløder under og ovenpå.
>
> 2) Wienerbrød er en dansk forfining/videreudvikling af en metode fra
> bagersvendende fra Wien, som indrullede smør i gærdejen.
> Det startede midt på 1800-tallet, da de københavnske bagersvende
> forlangte penge, i stedet for kost og logi. De blev fyret, og i stedet
> hentede mestrene tyske og østrigste svende. Københavnerne elskede de
> lette og porøse kager, og alle forlangte "Brød som wienerne bager
> det"; de kendte ellers kun de klæge danske brød og teboller.
>
> Da de danske svende vendte tilbage, lærte de hurtigt teknikken, og
> forfinede den med div. fyld. Wienerbrødet blev en dansk specialitet,
> og Læssøbageren måtte rejse til Østrig, for at lære wienerne at bage.
>
> 1) Kaffebrød? Klæge boller. Kaffen (Coffeyi) blev indført 1. gang i
> nordeuropa i 1637 af købmand van Smiten i Amstadam til grosserer Witik
> i Lübeck. Det tog 3 mdr. at fremsende en prøve. Konen syntes dog, at
> smagen var for svag, så hun tilsatte svineskank, for at give den
> kraft. De indbudte gæster fandt smagen modbydelig, hvorfor det tog
> yderligere 30 år, før kaffen kom til norden.
>
>
> m.v.h. Emil
>