"Heidi" wrote:
>Jeg har fornylig købt to større pander (en firkantet 32x32
>støbejernspande og en rund ca. 32 cm bred såkaldt paellapande (som vel
>egentlig bare er en store sauterpande), begge fra Ikea.
>
>Begge pander er noget større i diameter end den største plade jeg har på
>kogepladen, og jeg oplever nu at det kun er i midten at begge pander
>bliver rigtigt varme.
>Jeg troede egentlig at den måde induktion virker på betød at en
>pande/gryde ville blive ensartet varm uanset hvor stor den er, fordi det
>netop er panden/gryden der bliver varm og ikke pladen. Men det er
>åbenbart ikke tilfældet her. Har jeg simpelthen købt dem for store?
Ja; Den firekantede er emaljeret indvendigt og er super til ovnretter,
da den holder maden varm længe efter serveringen.
Dine induktionskogeplader er for små til det grej.
I min søgen efter en ordentlig induktionskogeplade, er 21 cm normalt
den største diameter på kogezonen.
Det betyder, at der kun kun bliver induceret varme til kogegrejet i en
diameter på lidt over 21 cm. - altså en kold ring på 5 cm hele vejen
rundt, som yderligere bliver kølet af kogegrejets høje kanter, der
virker som køleplader.
Du kan starte med at varme hele panden op, først placere de yderste
bøffer til bruning og herefter resten.
Jeg skal gerne beskrive og begrunde om et par dage, når jeg igen får
lidt tid.
____________________________________________
www.dr.dk/forbrug havde engang en side under 'hårde hvidevarer',
hvorfra jeg citerer:
Emaljegryder
Emaljerede gryder fordeler varmen ujævnt. Emaljerede gryder kan slide
mere end andre gryder på den glaskeramiske plade på grund af ujævn
bund. Kogegrej med lakeret bund må ikke bruges på glaskeramiske
plader, da lakafskalninger kan brænde fast i pladen.
Støbejern
Kogegrej af støbejern er tungt og fordeler varmen ujævnt, men holder
længe på varmen. Støbejern kan misfarve maden, men det har kun
betydning for udseendet. Ubehandlet støbejern kan ruste, men kan
beskyttes mod rust ved at smøres ind i olie. De fleste kogekar af
støbejern har en overfladebehandling eller emaljering, som mindsker
risikoen for påbrænding, rust og misfarvning af maden. Gamle
støbejerns gryder kan ridse den glaskeramiske plade på grund af ujævn
bund.
CITAT SLUT.
____________________________________________
Den største induktionsplade (diameter) til privat brug jeg er stødt på
er 28 cm. (Siemens EH 756501). Der findes sikkert andre.
m.v.h. Emil