On Fri, 14 Mar 2008 20:01:26 +0100, "Kim S" <Not@valid.dk> wrote:
>"Kasper Bergholt" <mxnxgx@tiscali.dk> skrev i en meddelelse
>news:b0dit39pe4v6987s5hamjrjp3cm4unlop5@4ax.com...
>>
>> Tynde skiver af æble bagt i
>> ovnen med lidt sukker. Cremefraiche fra Thise mejeri rørt med indkogt
>> hvidvin og vanilje - og så lidt karamelsuppe på rørsukker og mælk.
>>
>> Opskrift, billeder og forslag til matchende vin her:
>>
>>
http://www.bergholt.net/aeble_vanilje_cremefraiche_karamel_dessert.html
>>
>Har du brugt 4 hele vanillestænger til én plade æbler ?? Det bliver
>jo en formue.....
Jeg brugte én stang i alt -- og den kostede i omegnen af 2 kroner og
50 øre. Jeg har med en vis undren i mange år betalt mellem 15 og 69
kroner for vaniljestænger.
Efter at have bestilt peber hjem fra en netshop (thespiceshop.co.uk)
og fået en ekstraordinærk kvalitet ift., hvad der sælges herhjemme,
blev vanilje det næste eksperiment.
Madagascarvaniljen - som jeg har købt 10 stænger af - stod for skud i
denne omgang. Jeg må indtil videre konstatere, at træerne ikke vokser
ind i himlem. Vaniljen er økologisk, og pakken siger AAAAA-kvalitet.
Den er skam ok, men duften er en anelse bitter og vaniljemassen en
anelse indtørret. Smagen er ok, uden dog på nogen måde at være
prangende. Slet ikke elegant og rund og på samme tid afsindigt
aromatisk som nogle af de bedste vaniljer fra fx Réunion (Polynesisk
vanilje).
Jeg har ikke prøvet den polynesiske vanilje, jeg købte, endnu. Den har
jeg tyve stænger af. 30 stænger i alt kostede 102 kroner inkl. fragt
(fra UK).
>Hvad gør det, at lægge vanillestængerne mellem æblerne ?
Vaniljemassen blev kogt ind med hvidvin, stængerne kogte med.
Efterfølgende kom jeg dem med i ovnen for at dels at se, hvordan de
klarede tørringen, dels give smag til æblerne. Den tørrede
vaniljestang kan knuses/mortes og blandes med sukker - eller den kan
bruges som pynt ved serveringen.
I en anden tråd om vanilje blev det vist også foreslået at komme
stængerne ned i en flaske slavewhiskey, men det var måske "friske"
stænger.
--
Mvh.
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Mad & vin - seneste smagenote: Flor de
Pingus, 2003)