On Tue, 5 Feb 2008 01:18:55 +0100, "Henrik"
<hallo_derude@hotmail.comXX> wrote:
>
>"Kasper Bergholt" skrev i en meddelelse
>>
>> Jeg har set andefedt på dåse i Irma - men det er nok ikke så
>> interessant, når du bor i Koldingområdet.
>
>Jeg har også set det i Irma (og måske også i Salling Århus/Ålborg) - men
>troede de havde fjernet det i deres iver for at være "bevidste" på vores
>vegne ...
Andefedt er skam ikke så usundt. Egner sig godt til stegning ved høj
temperatur. Fedtfordelingen skulle efter sigende minde om en del
sunde, vegetabislke olietyper. I de områder i Frankrig, hvor de
tilbereder en del i ande- og gåsefedt (Sydøstfrankrig) ser tallene
også gode ud for hjerte-& -karsygdomme. Og dette selv om - eller måske
fordi de indtager gode mængder kraftig, garvesyreholdig rødvin (Det
franske paradoks).
Spørg evt. om de kan ta' noget hjem til dig. Ellers hør en god
slagter.
>> En anden mulighed, som nok er den billigste og nemmeste, er at
>> bestille over nettet, fx på
www.bienmanger.com - de har 320 grams
>> dåser til en fornuftig pris (mener omkring 2-3 euro).
>
>Det var den her du tænkte på?
>
http://www.bienmanger.com/2F1447_Duck_Fat.html
>
>24-25 kr er ikke galt, bestemt ikke ... men så kommer fragten på 115 kr
>(15?) oveni ... Jeg går ikke ud fra det er mange dåser der skal bruges pr
>gang? (naturligvis afhængig af mængden af and der tilberedes)
Jeg forstår dig ang. fragtgebyret.
Fedtet skal helst dække kødstykkerne fuldstændigt for at undgå
udtørring. Så der skal ofte mere til, end man tror. Eller man skal
være god til at "pakke" sin gryde. En stegepose kunne måske være en
god fedtbesparende metode.
Det, jeg plejer at gøre, er at bestille en masse andre gode sager, når
jeg har brug for andefedt. De har god økologisk kaffe, fine terriner
på and & gås og Karl-Johan-svampe, færdiglavet rilette og confit de
canard (hvorfra fedtet kan genbruges til egentilberedninger).
Se evt. dennes side: Novemberkasse (med confit de canard, rillette, og
andet godt):
http://www.bergholt.net/novemberkasse_fra_frankrig.html
>Måske skal jeg bare vente til Irma overtager Magasins Mad&Vin, det sker vist
>også snart...
Eller hør, om de kan bestille noget hjem.
>> En mulighed, som jeg til gengæld varmt kan anbefale, er at købe en hel
>> and eller to og så tilberede stykkerne forskellige (de fås tit billigt
>> her efter Mortens aften og jul).
>
>Ikke foreløbigt - til en person bliver det en kende for voldsomt
Det kan jeg godt følge dig i. Men husk, at confiteringen er end
konserveringsmetode. Confiet kan holde sig en måned eller længere i
køleskabet - og endnu længere i fryseren.
>Jeg har 3-4 bryst og ditto lår liggende i fryseren - som jeg vil teste
>teknikken af på, inden jeg går yderligere til værks.
Overvej i så fald at skære fedtet fra brysterne og skære det i tern
for efterfølgende at smelte det ved lav temperatur. Køb nogle
stegeposer til selve confiteringen, som så kan foregå i lang tid ved
lav temperatur, fx. 80-90 grader).
--
Mvh.
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (På vej: Andebryst med sprøde kantareller, mos
og rødvinssauce).