On Sun, 16 Dec 2007 18:39:06 +0100, "Jan Boegh" <spamhater@nowhere>
wrote:
>Jens Bruun skrev i Y4ydnUAfe_apwvjanZ2dnUVZ8vKdnZ2d@giganews.com dette:
>> Jeg skal lave thai-mad til en flok mennesker, hvoraf nogle insisterer
>> på at drikke vin til. Selv kan jeg kun forestille mig øl til
>> thai-mad. Nogen, der har forslag til vinvalg? Jeg lurer lidt på, om
>> rosé ikke ville være det bedste kompromis her?
>>
>> Retterne indeholder kylling, and, gris, oksekød og tigerrejer.
>> Retterne er generelt alle sure, søde og stærke, og der serveres
>> selvfølgelig ris til.
>
>Vinen bør have en vis sødme, gerne blomsterkarakter (onde tunger vil kalde
>det parfumeret), under ingen omstændigheder tanin og heller ikke fadpræg.
>
>Ingen tvivl her: Foretrukket her er en Gewürtztraminer.
>Evt en spätlese Riesling, en hvid Loire eller måske lidt skum i den knap så
>tørre ende (jeg tror egentligt godt det kunne blive mit valg, hvis ikke det
>skulle være Gewürtztramineren) - men den bør ikke være egentlig sød imo.
>Insisteres der på rød, må det blive en frugtig Cru du Beaujolais eller måske
>noget en Barbera fra Norditalien.
Hej Jan (&Jens)!
Ovenstående er klart kloge ord. Sødme er for mig at se essentielt for
at matche de annoncerede grundlæggende smagsnuancer - sur, sød &
stærk.
I tillæg til de vine (eller rettere vintyper), der allerede er
foreslået, vil jeg nævne:
1) Østrigsk grüner veltliner. Senest producerede år - 2006 - er varmt
og frugtigt. GV nævnes traditionelt som en drue, der kan matche de
krydrede og stærke smagsnuancer. Alkoholmæssigt holder de også et pænt
højt niveau - på samme måde som den tidligere foreslåede gewürz). De
bedre vine fra Kamptal eller Kremstal vil være gode. Wachauvinene er
pt. for lukkede og kvalitets- og prismæssigt ikke helt egnede i denne
sammenhæng.
2) En vin, der ligger sødmemæssigt på grænsen til dessertvin, vil gå
sig godt, tror jeg. Faren vil værer, at gæsterne tolker det som billig
sød vin købt i Tyskland. Fejl, fejl, fejl. En af de dyreste (og
bedste) vine i verden (Château d'Yquem) er sød og (ramt af ædelråd).
Den vil jeg ikke foreslå i denne sammenhæng; men der findes mange fine
og friskere vine, der vil gå godt i spænd med asiatisk mad, fx:
a) Loupiac (som grænser op til Sauternes)
b) Østrigske el. tyske vine på ausleseniveau (eller beerenauslese,
hvis det skal være mere koncentreret) - el. måske eiswein, hvis der
sakl eksperimenteres lidt.
c) En god spätlese, som allerede foreslået.
3) Rosé - jah, joh - men så skal den have en vis sødme. Måske auslese
på røde druer (Kracher, kongen af Burgenlands søde vine, laver en
auslese på Zweigelt, som er en rødvinsdrue) - eller retterede lavede,
han er netop død i en alt for ung alder. Der laves også halvsøde-søde
vine i Tirol på røde druer. (Producenten Bichler fx). Men så er vi
ovre i den mere eksperimenterende afdeling.
Til slut et par spørgsmål: Hvorfor kun øl? Hvilke øl?
--
Mvh.
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Seneste nyt: Smagenote på 'La Triboulette' -
crozes-hermitage fra cave de tain,, 2004).